"Jadran" se vratio na more poslije više od godinu

Iako bez mogućnosti da razvije jedra, najvredniji brod Mornarice Vojske Crne Gore konačno ponovno zaplovio

11993 pregleda 3 komentar(a)
Elektronski traking današnje plovidbe Jadrana, Foto: Stevan Kordić
Elektronski traking današnje plovidbe Jadrana, Foto: Stevan Kordić

Nakon pauze u kojoj je nepokretan stajao vezan u Luci Bar duže od godinu, najljepši i najvredniji brod Mornarice Vojske Crne Gore, jedrenjak "Jadran“ vratio se u utorak na more.

Iako nije u reprezentativnom stanju jer mu još nedostaju svi drveni elementi, "Jadran“ je isplovio iz Luke Bar na kraću vožnju duž Crnogorskog primorja sa ukrcanim studentima i profesorima Pomorskog fakulteta u Kotoru.

Na istoj vožnji "Jadran“ je i danas, a činjenicu da su makar na elektronskom trackingu mogli ponovno vidjeti ovaj omiljeni i izuzetno vrijedni brod, obradovala je sve ljubitelje pomorstva.

Zvanični komandant "Jadrana“, kapetan korvete Ivan Laković trenutno je odsutan jer se nalazi u međunarodnoj vojnoj misiji EU “NAVFOR Atalanta“ i kao štabni oficir ukrcan na španskoj fregati "Reina Sofiua“, u vodama Indijskog okena. Stoga je Lakovića na komandnom mostu "Jadrana“ za ove prve vožnje tog broda nakon pauze u plovidbe duže od godinu, zamijenio bivši komandan tog broda, kapetan fregate Zoran Ivanovski koji među oficirima što sada aktivno službuju u MVCG, ima i najveće iskustvo u komandovanju "Jadranom“ i međunarodnim plovidbama sa tim vrijednim jedrenjakom-oldtajmerom.

„Živ je stari, umro nije“, oduševljeno su juče međusobno slali poruke ljubitelji "Jadrana“, njegovi bivši komandanti i članovi posada, kojima je vrlo teško padala činjenica da je legendarni brod u posljednjih nekoliko godina bio vrlo malo korišten od MVCG, te da je u međuvremenum pretrpio dvije havarije na vrlo nekvalitetnim drvenim djelovima snasti koji su mu ugrađeni tokom posljednjeg velikog remonta u Bijeloj izvršenog od jeseni 2013. do proljeća 2017.

Na "Jadran“ su tada ugrađeni vrlo nekvalitetni novi krstovi, nastavci jarbola, sošnjak, prikosnik i ostali elementi na jarbolima bez kojih ovaj brod ne može da jedri. Skupo plaćeni novi drveni elementi pokazali su se mnogo nekvalitetnijima od narudžbom specifikovanih, a urađeni su od smrekovog drveta koje je još bilo prilično zeleno i nije dovoljno "odležalo“, pa su ubrzo po ugradnji evidentirane deformacije, pukotine i čak truljenja na djelovima novougrađenih drvenih elemenata snasti.

Elektronski traking današnje plovidbe Jadrana
foto: Siniša Luković

Ove novoizrađene elemente tada je napravila jedna hrvatska firma iz Bakra, a oni, iako su ugrađeni na brod jer nije bilo alternative, oni nikada nisu zvanično primljeni i prihvaćeni od strane tehničke komisije koja je tada nadgledala remont “jadrana”. Firma iz Hrvatske koja je isporučila ove djelove, prema nezvaničnim informacijama osnovana je malo prije tendera za 1,7 miliona eura vrijedan remont broda “Jadran” kojeg je 2013. raspisalo crnogorsko Ministarstvo odbrane (MO), a koje je tada vodila ministarka Milica Pejanović-Đurišić (DPS), te se ugasila odmah poslije obavljenog posla na školskom brodu MVCG.

Ministarstvo odbrane je kasnije tužilo Jadransko brodogradilište "Bijela" zbog lošeg kvaliteta nekih remontnih radova izvedenih na “Jadranu” i kašnjenja u njihovom sprovođenju, ali je Privredni sud u Podgorici 2019. odbio potraživanje MO prema Jadranskom brodogradilištu u iznosu od 221.174 eura na ime izrade novih nekvalitetnih elemenata drvenih snasti.

U međuvremenu, ovi djelovi su toliko propali da “Jadran” već nakon par godina poslije remonta, više nije mogao da bezbjedno jedri. Na prelijepom starom jedrenjaku su se u maju prošle i februaru ove godine dogodile i dvije veće havarije sa lomovima drvenih djelova snasti broda – prvo deblenog krsta na tramčanom jarbolu, a onda i drvenog nastavka pramčanog jarbola.

Ministarstvo obrane je prije par mjeseci preko tendera, angažovalo Kalafatsku radionicu odnosno preduzeće "Wooden Boat Bokovac“ iz Bara za izradu novih drvenih elemenata snasti za školski brod „Jadran“.

Posao vrijedan 300.000 eura sa PDV-om sklopljen je krajem marta mjeseca a u sklopu njega su svi stari drveni elementi snasti demontirani sa jedrenjaka, pa tako "Jadran“ trenutno ovako "ošućen“, ne izgleda nimalo reprezentativno. Ipak, budući da se u radionici Bokovaca intenzivno radi na izradi novog ukupno 21-og elemetat drvenih djelova snasti, i posada i svi ljubitelji ovog broda sa nestrpljenjem očekuju da „Jadran“ uskoro opet uzasija i punom sjaju, posebno zato što se bliži njegov 90.rođendan koji bi stari jedrenjak trebalo da uz prigodan program i ceremonijal, proslavi sredinom avgusta u Tivtu kao svojoj višedecenijskoj luci i bazi.

Bonus video: