Savjet RTCG-a ponovo bira generalnog direktora, među kandidatima i Raonić

Potpredsjednica Savjeta RTCG-a Marijana Camović Veličković je odluku tog tijela nazvala nezakonitom i skandaloznom, i direktno suprotnom odluci suda

30823 pregleda 61 reakcija 14 komentar(a)
Raonić, Foto: Luka Zeković
Raonić, Foto: Luka Zeković

Iako je podgorički Viši sud donio pravosnažnu presudu da je u avgustu 2021. nezakonito izabran za generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore (RTCG), Boris Raonić bi sjutra ponovo mogao biti izabran na tu funkciju.

Televizija Vijesti prenosi da je Savjet RTCG-a zakazao je za sjutra sjednicu na kojoj će ponovo birati generalnog direktora, a na konsultativnom sastanku je, kako se navodi, predloženo da među kandidatima bude i Raonić, kao i ostali koji su mu bili protivkandidati na konkursu prije dvije godine, iako je sud naložio da se bira između preostalih kandidata ili da konkurs bude poništen.

To je Televiziji Vijesti potvrdila potpredsjednica Savjeta RTCG-a Marijana Camović Veličković, koja je bila protiv te odluke, koju je nazvala nezakonitom i skandaloznom, i direktno suprotnom odluci suda.

Camović Veličković je kazala da je predloženo da sjutrašnja sjednica bude zatvorena za javnost, o čemu će se članovi izjasniti na samoj sjednici.

Po presudi Višeg suda, Raonić je nezakonito izabran, jer nije ispunjavao uslove za imenovanje, odnosno na dan imenovanja je bio u konfliktu interesa, jer je bio član Savjeta AEM-a, što je i konstatovano u presudi.

Prema presudi Višeg suda, u koju su "Vijesti" imale uvid, pravna posljedica poništaja odluke o imenovanju Raonića je ponovni izbor između preostalih prijavljenih kandidata, jer Raonić po presudi nije ni mogao biti kandidat, ili poništaj konkursa za generalnog direktora, a u tom postupku RTCG ima priliku da ponovo razmatra preostale prijave i odluči u skladu sa zakonom.

Portal RTCG-a je prenio da je advokatica Zorica Đukanović, kao punomoćnik RTCG-a, najavila da će, nakon što je danas popodne sa pisarnice Osnovnog suda preuzela presudu, u zakonskom roku izjaviti reviziju Vrhovnom sudu. "Ukazaću na sve nezakonitosti drugostepene presude u ovom postupku", saopštila je Đukanović.

Bonus video: