Kad sistem zapne, djeca plate: Javnost i izbori "riješili" put u Tokio

Propušteno je vrijeme od dva mjeseca za pripremu i održavanje časova posebne nastave sa timom, kaže Snežana Kaluđerović iz CGO

10767 pregleda 46 reakcija 2 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Talentovani fizičari otputovaće u Tokio na Mađunarodnu olimpijadu zahvaljujući pritisku javnosti i činjenici da se 11. juna održavaju parlamentarni izbori, što je dodatno pokrenulo političare da se angažuju u rješavanju problema. U međuvremenu, crnogorski srednjoškolci i njihovi mentori izloženi su neizvjesnosti, a propuštena su i dva mjeseca za rad, što sve može da ima uticaja i na rezultate na takmičenju u Japanu.

To je, pored ostalog, poručila Snežana Kaluđerović iz Centra za građansko obrazovanje (CGO), komentarišući to što su se četiri učenika iz Crne Gore u aprilu kvalifikovala za Međunarodnu olimpijadu iz fizike u Tokiju, ali je odlazak bio upitan, dok priča nije dospjela u medije prije tri dana.

“Vijesti” su u nedjelju objavile da, iako su još u aprilu pozvani na takmičenje u Japanu, najbolji srednjoškolci možda neće odmjeriti znanje sa vršnjacima, jer su obrazovne intitucije zakazale u organizaciji. Vlada je u ponedjeljak već obezbijedila novac za avionske karte, pa će Luka Ristanović, Jovan Janković, Andreja Popović i Vuk Čurović, kad riješe i vize, u julu otputovati za Tokio. Nadležni, međutim, nisu odgovorili i čija je odgovornost što to pitanje nije riješeno ranije, nakon što su u aprilu objavljeni rezultati državnog takmičenja, koji su učenike kvalifikovali za međunarodno takmičenje. Iz Ispitnog centra nisu odgovarali, a Ministarstvo prosvjete lopticu je vratilo u dvorište Ispitnog centra...

“Ovaj slučaj je riješen uz snažan pritisak javnosti, a zašto ne napomenuti i u predvečerje izbora, što je odmah pokrenulo političare. Međutim, pravu sliku sistema i njegove nefunkcionalnosti daje ono propušteno vrijeme od dva mjeseca za pripremu i održavanje časova posebne nastave sa timom, a neko je taj tim trebalo da organizuje i obaveže na rad, kao i neizvjesnost u kojoj su držani učenici i njihovi mentori, a što sve može imati uticaja i na rezultate na Olimpijadi. Za njih je svaki dan važan u pripremama, kao i da te pripreme prati što manje dodatnog stresa, ali i da osjećaju da imaju podršku sistema. To je sve ovdje izostalo”, kazala je Kaluđerović “Vijestima”.

Prema njenim riječima, “jasno je da preovladava nebriga za obrazovni sistem, kao i loša međusektorska saradnja”.

“Da je sve bilo kako treba, ne bi bilo potrebe za javni pritisak NVO, medija i druge javnosti. Ipak, bilo bi važno da sada saznamo i sve detalje i da se jasno utvrdi odgovornost. Gdje je i što zakazalo? Tačno se zna interna procedura i nju sprovodi Ispitni centar, a sredstva opredjeljuje Ministarstvo prosvjete iz budžeta Fonda za podršku talentima, dok svaka isplata mora da bude propraćena saglasnošću Ministarstva finansija. Prebacivanje loptice iz jednog u drugo dvorište problem uvećava, a svaku samovolju i nebrigu treba adekvatno sankcionisati”, rekla je ona.

Kaluđerovićeva je podsjetila da je Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju iz juna 2021. izmijenjen status ranijeg Fond za kvalitet i talente, koji tada postaje Fond za podršku talenata, pa sredstva nisu više namijenjena za dodjelu pojedinačnih nagrada po konkursu “Za odličan 5”, već se koriste i u druge svrhe. Pored ostalog, sredstva iz Fonda sada se koriste za nagrađivanje talentovanih učenika, ali i za podršku projektima za nabavku opreme, učila, edukativnih kompleta, organizaciju istraživačkih kampova, ali i za učešće učenika na međunarodnim takmičenjima...

Iz Ministarstva prosvjete “Vijestima” su u ponedjeljak rekli da je budžetom za ovu godinu za Fond predviđeno 115 hiljada eura.

Bonus video: