Tomović: Raonić mora biti smijenjen

Advokat Dalibor Tomović očekuje da Savjet ispoštuje pravosnažnu odluku i razriješi Raonića, NVO sektor traži da vrati nezakonito isplaćene zarade

25266 pregleda 3 komentar(a)
Drljević i Raonić, Foto: Luka Zeković
Drljević i Raonić, Foto: Luka Zeković

Savjet Radio Televizije Crne Gore (RTCG) treba da ispoštuje pravnosnažnu odluku o nezakonitom izboru generalnog direktora, što bi podrazumijevalo razrješenje Borisa Raonića sa te funkcije.

To je juče “Vijestima” kazao advokat Dalibor Tomović, punomoćnik novinara Nikole Markovića koji je pokrenuo i pravnosnažno dobio spor protiv RTCG, zbog sumnje u nezakonitost izbora Raonića za generalnog direktora RTCG u avgustu 2021.

Presudom Višeg suda potvrđeno je da je Raonić bio u sukobu interesa jer je u trenutku prijavljivanja na konkurs, a kasnije i imenovanja, već bio imenovan od Skupštine na drugu javnu funkciju - član savjeta Agencije za elektronske medije, iako je to po Zakonu o nacionalnom javnom emiteru predstavljalo smetnju...

“To je bilo poznato i Savjetu RTCG, ali su odlučili da ga imenuju za generalnog direktora, iako je u tom trenutku već bio imenovan na funkciju člana Savjeta AEM. Dejstvo pravosnažne odluke je takvo da Savjet RTCG treba da je ispoštuje i ne sumnjam da će to i učiniti, a što podrazumijeva razrješenje Raonića i prestanak radnog odnosa. Statut RTCG predviđa da se u takvim slučajevima imenuje vršilac dužnosti direktora na period do šest mjeseci...”, kazao je Tomović “Vijestima”.

Tomović očekuje prestanak radnog odnosa Raoniću i imenovanje v. d. direktora
Tomović očekuje prestanak radnog odnosa Raoniću i imenovanje v. d. direktorafoto: Savo Prelević

Predsjednik Savjeta RTCG Veselin Drljević i Raonić juče nijesu odgovarali na pozive i SMS poruke, pa “Vijesti” nijesu uspjele da saznaju da li će biti pokrenut postupak razrješenja generalnog direktora, niti da li će on sam podnijeti ostavku na tu funkciju. Potpredsjednica tog tijela Marijana Camović Veličković kazala je za Televiziju Vijesti da je Savjet RTCG za danas je zakazao sjednicu, na kojoj će, među kandidatima o kojima će se glasati, biti i Raonić. Camović Veličković je bila protiv te odluke, za koju kaže da je “nezakonita i skandaloznna”, ali i direktno suprotna odluci suda.

Marijana Camović Veličković
Marijana Camović Veličkovićfoto: Boris Pejović

Tomović, međutim, upozorava na to da bi ponovni izbor Raonića bio “zalaženje u zonu krivične odgovornosti”. Ponovio je da Savjet RTCG ima dvije opcije, shodno pravosnažnoj presudi - ponovni izbor direktora između preostalih kandidata i ponovno raspisivanje novog konkursa.

“Dosadašnji direktor eliminisan je kao kandidat, jer je bio u sukobu interesa i time nije ispunjavao uslove po konkursu iz 2021. Viši sud je upravo naveo da je to pravni interes Nikole Markovića i time stavio do znanja da u ponovnom postupku Raonić ne može biti biran. Ponovno raspisivanje novog konkursa, gdje bi se mogao prijaviti bilo ko od kandidata, izazvalo bi enormne troškove zbog tužbi za odštetu, koju bi pokrenuli postojeći kandidati, a za šta se daje osnov u presudi. Svako drugo tumačenje sudske odluke od strane Savjeta, a posebno da po konkursu iz 2021. razmatraju i prijavu Raonića, vodilo bi izigravanju sudske odluke i zalaženje u zonu krivične odgovornosti, s obzirom na jasne instrukcije iz pravosnažne presude”, poručio je Tomović.

Prema presudi Višeg suda, pravna posljedica poništaja odluke o imenovanju Raonića je ponovni izbor između prijavljenih kandidata, jer Raonić prema nalazu suda nije ni mogao biti kandidat, ili poništaj konkursa za generalnog direktora. U tom postupku RTCG ima priliku da ponovo razmatra preostale prijave i odluči u skladu sa zakonom.

“Imenovani kandidat (Raonić) u vrijeme prijavljivanja na javni konkurs i u vrijeme imenovanja nije ispunjavao uslove za imenovanje”.

Raonić
Raonićfoto: Luka Zeković

Viši sud je utvrdio i da RTCG kao tuženi ne može da u sporu za poništaj odluke o imenovanju drugog kandidata, zakonitost te odluke brani argumentacijom da tužilac (Marković) ne ispunjava uslove konkursa, pritom ne konkretizujući o kojim uslovima je riječ, niti taj argument dovodi u vezu sa dokazima...

U presudi, između ostalog, piše i da to što je Raonić nakon imenovanja podnio ostavku na funkciju člana Savjeta Agencije za elektronske medije nema uticaj na pravilnost primjene materijalnog prava.

Materijalnu štetu po budžet, nastalu nezakonitim izborom generalnog direktora RTCG treba da snose solidarno Boris Raonić i članovi Savjeta koji su ga glasali, i time napravili i reputacionu štetu, ocijenili su juče iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Iz te nevladine organizacije su kazali da se pravosnažnom presudom o nezakonitom izboru Borisa Raonića za generalnog direktora RTCG stekao uslov za njegov “momentalni” odlazak, te dodali da su ranije ukazivali na nezakonitost tog izbora.

Sve drugo bi, kako kažu, predstavljalo grubo nepoštovanje sudske odluke.

Direktor nevladine organizacije Media centar Goran Đurović istakao je da su Drljević i većina Savjeta ignorisali njihova i upozorenja drugih institucija i svjesno izabrali Raonića, uz veliki konflikt interesa skoro polovine članova tog tijela.

Đurović
Đurovićfoto: Luka Zeković

I Đurović je pozvao članove Savjeta RTCG da nakon pravosnažne presude Višeg suda u slučaju nezakonitog izbora Borisa Raonića na funkciju generalnog direktora, momentalno sprovedu presudu raskidajući ugovor. Pozvao ih je i da pokrenu postupak povraćaja svih nezakonito isplaćenih plata generalnom direktoru. Raonić je tokom prošle godine, kako su “Vijesti” ranije objavile, mjesečno zarađivao oko 3.500 eura.

Bonus video: