Raonić ponovo izabran za generalnog direktora RTCG-a

Četiri od pet članova Savjeta glasalo je ponovo za Raonića, jedan glas bio je nevažeći jer nije zaokruženo niti jedno ime. Drljević pojasnio da je Raonić imenovan na preostali period njegovog mandata, koji je počeo u avgustu 2021.

64536 pregleda 438 reakcija 84 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Luka Zeković
Sa sjednice, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.06.2023. 16:50h

Boris Raonić ponovo je izabran za generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore (RTCG) na današnjoj sjednici Savjeta RTCG-a.

Član Savjeta Filip Lazović pokazao je rezultate glasanja - četiri od pet članova glasalo je ponovo za Raonića. Jedan glas bio je nevažeći jer nije zaokruženo niti jedno ime.

Savjet je birao između četiri kandidata sa konkursa iz 2021. godine - Nikole Markovića, Srđana Čovića, Milutina Stijepovića i Borisa Raonića.

Predsjednik Savjeta Veselin Drljević je objasnio da je Raonić imenovan na preostali period njegovog mandata, koji je počeo u avgustu 2021.

Glasanje je bilo tajno, a glasalo je pet od šestoro prisutnih članova. Milica Špajak ranije kazala da neće glasati u slučaju da se direktor bude birao danas.

Potpredsjednica Savjeta Marijana Camović Veličković napustila je sjednicu prije glasanja.

glasanje RTCG
foto: Ana Komatina

Viši sud u Podgorici ranije je proglasio nezakonitom odluku o imenovanju Raonića za generalnog direktora Javnog servisa.

Na glasanje je, ranije na sjednici, stavljeno pitanje, u formi predloga predsjednika Savjeta Veselina Drljevića, "Da li ste za poništenje konkursa za izbor generalnog direktora raspisanog 17.06.2021. godine, koji je rezultirao izborom Borisa Raonića za generalnog direktora".

Tri člana Savjeta glasala su za, tri protiv, dok je jedan bio uzdržan.

Članovi su potom glasali za predlog o tome da se postupak izbora generalnog direktora vrati na prethodni korak odnosno na konkurs iz 2021.

Protiv ovog predloga je bila potpredsjednica Savjeta Marijana Camović Veličković, uzdržana Milica Špajak, dok je pet glasalo da se generalni direktor bira iz redova kandidata iz 2021.

Camović Veličković je napustila sjedicu Savjeta, nakon što je tražila od Drljevića da pročita imena kandidata iz 2021. godine. Drljević je nakon toga pročitao imena kandidata, uključujući i Raonića. Pitao je članove Savjeta da li su to kandidati o kojima treba raspravljati.

Član Savjeta Predrag Miranović je rekao da je potez Camović Veličković da napusti sjednicu razumio na način da ne želi da učestvuje u takvom izboru kandidata. Rekao je da mu ne smeta da se izjasne danas o kandidatima za koje ne postoje pravne smetnje.

Članovi Savjeta, ranije na sjednici, nijesu imali primjedbu na dnevni red, za koji je glasalo svih sedam prisutnih.

Na dnevnom redu su rasprava i izjašnjavanje u vezi sa postupanjem presude Višeg suda, druga tačka je odluka o poništenju odluke o imenovanju generalnog direktora, dok je treća tačka imenovanje.

Članovi Savjeta nijesu imali većinu od šest članova (dvotrećinska većina) kako bi bio usvojen predlog da se sjednica zatvori za javnost. Za taj predlog glasala su četiri člana, dva su bila protiv, a jedan uzdržan.

Svi članovi Savjeta jednoglasno su usvojili prvu tačku dnevnog reda. Dakle, konstatovana je odluka o poništenju odluke o imenovanju Raonića.

Članica Savjeta Amina Murić predložila je da se sjednica zatvori za javnost, kako bi se izbjegla spinovanja i pogrešna tumačenja u javnosti.

Član Predrag Miranović rekao je da će na jednako način diskutovati i pred novinarima i bez njih, kao i da je indiferentan po pitanju toga da li će sjednica biti javna ili tajna.

Marijana Camović Veličković istakla je da je protiv toga jer je obaveza Savjeta da radi javno. Istakla je da javni servis od juče nema generalnog direktora.

Ocijenila je da je danas najvažnije pitanje o kojem je Savjet od početka mandata razmatrao, te da želi da im bude neprijatmo kada se uprkos sudskoj presudi pojedini članovi budu izjašnjavali o novom imenovanju Borisa Raonića, uprkos sudskoj presudi.

Ona je rekla predsjedniku Savjeta Veselinu Drljeviću da je u dvogodišnjem periodu podržao Raonića i u zakonitim i nezakonitim odlukama, ali da on više ne može biti generalni direktor po sudskoj presudi Višeg suda.

Član Savjeta Filip Lazović rekao je da stoji iza svake riječi koju izgovori na sjednici, ocijenivši da je ovo atipična situacija i da postoji pritisak u kontekstu današnje sjednice.

Stav pravne službe RTCG je da danas treba da se glasa za nekog od kandidata sa konkursa iz 2021. godine, uključujući i Raonića.

Pravnik RTCG Željko Mićović je rekao da je presuda Višeg suda jasna u dispozitivu, te da Savjet RTCG danas treba da donese odluku kojom poništava odluku o imenovanju Raonića.

Savjet RTCG
foto: Luka Zeković

Ni u kom slučaju, rekao je, ne žele da dovedu članove Savjeta u krivičnu odgovornost ne postupajući po presudi. Kazao je da je u obrazloženju navedeno nešto što je i pravnicima i laicima nejasno.

Citirao je stav o pravnim posljedicama, ocijenivši da sud nije bio decidan jer se tužbom tražilo samo poništenje odluke o imenovanju.

Savjet je, kako je kazao, na osnovu javnog konkursa izabrao četiri kandidata koji su pravno-formalno ispunjavali uslove, a koji su imali intervju i shodno tome je izabran kandidat koji je po njihovom diskrecionom pravu ispunjavao interese da bude generalni direktor RTCG.

Ponovio je stav pravne službe i predlog da se generalni direktor imenuje odlukom, a da se ne ide na konkurs.

Pojasnio je da to znači imenovanje nekog od četiri kandidata, uključujući i Raonića, kojeg, ako on bude izabran, bi trebalo imenovati na kraći period s obzirom na vrijeme provedeno na funkciji.

Đukanović: Presuda u suprotnosti sa praksom Vrhovnog suda

Advokatica Zorica Đukanović smatra da presuda kao pravosnažna odluka mora da se ispoštuje i da će se kroz reviziju pokazati sve nepravilnosti i nezakonitosti koje se nalaze u presudi.

Rekla je da je donesena presuda u suprotnosti sa praksom Vrhovnog suda.

Camović Veličković: Mišljenje pravne službe problematično

Camović Veličković kazala je da smatra izuzetno problematičnim mišljenje pravne službe, odnosno Mićovića.

Rekla je da ih navodi da, uprkos eksplicitno navedenoj presudi, stavi na listu za izbor Borisa Raonića.

'Hoćemo li mi ako danas to uradimo da čekamo pravosnažnu presudu po tužbi Srđana Čovića, hoćemo li svaka 2, 3 mjeseca da raspravljamo o nezakonitim imenovanjima RTCG... Ne mogu da razimijem zašto i dalje insistirate na onome što je sud ocijenio kao nezakonito. Nikola Marković je tražio da se zbog konflikta interesa poništi odluka, a Čović po drugom osnovu. Da li mi zastupamo javni servis ili Borisa Raonića? Razmotrite to prije nego ga stavite na listu", rekla je Camović Veličković.

Savjet RTCG
foto: Luka Zeković

Mićović je rekao da je njegovo tumačenje, koje proizlazi iz presude, da se Raonić ne može eliminisati prilikom izbora generalnog direktora među kandidatima, prijavljenim 2021. godine.

Miranović je rekao da juče na sastanku nije postojalo saglasje oko obrazloženja odluke o njihovim daljim potezima, te koji pravac odabrati.

Rekao je da bio bliži stavu da u ponovljenom postupku razmatraju preostale kandidate. Tvrdi da je njegova bojazan kako će drugi cijeniti ukoliko odaberu stav pravne službe da i Raonića razmatraju kao kandidata.

Špajak: Raspisati novi konkurs, neću danas glasati o direktoru

Članica Savjeta Milica Špajak smatra da je najbolje rješenje između dvije pravne posljedice poništiti konkurs i raspisati novi.

Rekla je da presuda ostavlja prostora za različita tumačenja, te da vjeruje da je ispravno imenovati v.d. direktora i raspisati novi konkurs.

"Imajući u vidu cjelokupnu situaciju, izuzimam mišljenje i neću učestvovati u glasanju ukoliko se danas bude birao direktor", rekla je.

"Ja to tako tumačim"

Predsjednik Savjeta Veselin Drljević kazao je da su ispoštovali odluku Višeg suda i konstatovali da je Boris Raonić razriješen funkcije generalnog direktora.

Savjet RTCG
foto: Luka Zeković

Mićović je istakao da Savjet prilikom odlučivanja ne može isključiti Raonića iz kandidature, te da nije sugerisao da se on ponovo izabere za generalnog direktora.

"U obrazloženju presude se kaže da Savjet nakon donošenja odluke kojom se odluka stavlja van snage daje mogućnost da između kandidata koje ste zapisnikom konstatovali da ispunjavaju uslove izaberu kandidata. Ja to tako tumačim. Ili da se raspiše konkurs, što tužbom nije traženo", istakao je.

I advokatica Đukanović smatra da je presuda ispoštovana, te da Raonić ne može biti eliminisan iz izbora za direktora kao kandidat.

Ona je kazala članovima Savjeta da moraju da uzmu trenutne okolnosti i da se presuda ne može tumačiti izvlačenjem stavova iz konteksta, kako se to radi u medijima. Upitala je da li bi Nikola Marković kao tužilac danas mogao da bude imenovan za direktora s obzirom da je trenutno javni funkcioner.

Drljević: Ako nema pravnih smetnji, Raonić da bude jedan od kandidata

Camović Veličković je, obraćajući se advokaticama, kazala da ne mogu ozakoniti izbor Raonića. Rekla je da prelaze njihove nadležnosti i ubjeđuju članove da glasaju za Raonića, te takvim tumačenjem eliminišu ostale kandidate.

Drljević je rekao da su pred njima dvije mogućnosti - vraćanje na odlučivanje o imenovanju između tri ili četiri kandidata za direktora iz 2021. ili poništenje konkursa.

Camović Veličković je istakla da će napustiti sjedicu i da neće učestvovati u raspravi i glasanju ukoliko Raonić bude razmatran kao kandidat, u slučaju vraćanja na odlučivanje o imenovanju između kandidata iz 2021.

Drljević je rekao da su na zakonu pali imenujući Raonića za kandidata, ali je ocijenio da je sada već bivši direktor RTCG postigao značajne rezultate, koje moraju priznati svi. Kazao je da će lično glasati, ako nema pravnih smetnji, da Raonić bude jedan od četiri kandidata o kojima bi se kasnije tajnim glasanjem mogli izjašnjavati.

Članica Savjeta Amina Murić kazala je da će glasati po preporukama pravne službe RTCG.

Miranović je rekao da bi bilo loše za RTCG i Savjet da danas ne donese odluku. Kakva god da je odluka, tvrdi, mora se danas donijeti.

Drljević smatra da je glasanje za kandidate bolja opcija nego poništenje konkursa. Rekao je da se u tom slučaju ne ostavlja mogucnost da RTCG izgubi novce kroz tužbe. Ako je taj argument tačan, pojasnio je, završio bi se konkursni ciklus iz 2021.

Bonus video: