Otilovići zagađeni, ugroženi građani

Novi incident na akumulaciji koja se koristi i za vodosnabdijevanje Pljevalja

18436 pregleda 23 reakcija 6 komentar(a)
Ulje i nafta u Otilovićima, Foto: NVO Breznica
Ulje i nafta u Otilovićima, Foto: NVO Breznica

Izvršni direktor Ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović podnio je Upravi za inspekcijske poslove prijavu zbog ponovnog zagađenja akumulacije u Otilovićima, koji se osim za potrebe Termoelektrane koristi i za vodosnabdijevanje Pljevalja.

“Prekjuče je ponovo došlo do zagađenja vode u jezeru Otilovići uljem i naftnim derivatima. Mišljenja smo da je ovo još jedan namjeran i smišljen akt, pogotovo što se ponavlja već treći put u posljednjoj godini. Niko od nadležnih nije našao za shodno da građane obavijesti o potencijalnoj opasnosti po njihovo zdravlje. Juče smo podnijeli prijavu Upravi za inspekcijske poslove i pojedinačno obavijestili Vodoprivrednu i Ekološku inspekciju o incident”, rekao je Mitrović “Vijestima”.

Podsjeća da se voda iz akumulacije više decenija koristi za vidosnabdijevanje i sa sve većim udjelom u odnosu na druge izvore.

“Nakon ovakvih, već nekoliko puta ponovljenih incidenata, postavlja se pitanje ko i zašto prosipa zagađujuće materije u recipijent iz koga se grad snabdijeva vodom za piće i na taj način dovodi u opasnost zdravlje i živote građana. Nepoznanica je i to što građani i javnost još nemaju informacije o tome da li je policija i Osnovno državno tužilaštvo pronašlo počinioce ranijih incidenata i trovanja građana i da li ih je procesuiralo”, kazao je Mitrović.

Mitrović
Mitrovićfoto: Privatna arhiva

Prije godinu i po na akumulaciji Otilovići došlo je do manjeg ekološkog incidenta kada se iz jednog nosećeg bureta drvenog splava sa kućicom koji je plutao jezerom izlila tečnost, za koju se pretpostavljalo da je nafta ili motorno ulje.

Policija ni tužilaštvo nikada nisu saopštili ko je vlasnik splava i da li je imao odobrenje za njegovo postavljanje na jezeru iz kojeg se grad snabdijeva vodom.

Elektroprivreda je vlasnik brane i ima pravo korišćenja vode iz akumulacije za potrebe TE koja se, kako ističu u kompaniji, zahvata sto metara nizvodno od brane.

U otklanjanje posljedica ekološkog incidenta, tada je bilo uključeno preduzeće za sanitarnu i ekološku zaštitu “Hemosan” iz Bara, koje je specijalizovano za sanaciju svih vrsta incidenata, kako na kopnu tako i na moru.

Mitrović smatra da do učestalih incidenata dolazi jer nisu uspostavljene zakonom propisane zone sanitarne zaštite i što SRK “Lipljen” koristi akumulaciju kao ribolovnu vodu.

“Po Ugovoru o ustupanju ribljeg fonda na korišćenje od 20. 7. 2017. godine SRK “Lipljenu” je kao korisniku ustupljen riblji fond u ribolovnim vodama na period od šest godina od dana potpisivanja. Po Zakonu o slatkovodnom ribarstvu i akvakulturi ribolovne vode ne mogu biti vode u akumulacijama, jezerima ili tekućim vodama koje se koriste ili su prostorno planskim dokumentima predviđene za javno vodosnabdijevanje”, tvrdi Mitrović.

Izgradnja novog postrojenja za preradu vode “Pliješ”, smatra pljevaljski ekolog, uzimajući u obzir značaj javnog vodosnabdijevanja i trenutnu situaciju sa “sirovinom”, vodom iz akumulacije, mora biti po svim standardima koji se primjenjuju u oblasti vodoprivrede, naročito u oblasti pijaćih voda.

“S obzirom na to da je pravo na zdravu pijaću vodu stavljeno u red osnovnih ljudskih prava, sve što je u vezi s tim mora biti u skladu sa dobrom praksom i standardima”, smatra Mitrović.

On podsjeća da su prije nekoliko dana na jezeru u Otilovićima snimljeni ribolovci kako love ribu iz čamaca kojeg pokreće motor na benzin.

“Van pameti je koristiti vodu za piće kada se zna da auspuh vanbrodskog motora ide u vodu. Pod hitno mora da se zabrani svaki vid aktivnosti na jezeru iz kojeg se grad snabdijeva vodom”, kazao je Mitrović.

Bonus video: