Razmotriće mogu li Turci da grade

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma odgovorili na urgenciju Opštine

14457 pregleda 22 reakcija 2 komentar(a)
Pripremni radovi već počeli, Foto: Vuk Lajović
Pripremni radovi već počeli, Foto: Vuk Lajović

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović razmotriće prijavu gradnje kompanije “Mia investments” koja planira da na parceli ispred hala Jadranskog sajma gradi hotelsko apartmanski kompleks “Mia Budva” od dvije kule od po 15 i 16 spratova.

Ministarka je to navela u odgovoru u koji su “Vijesti” imale uvid, dostavljenom Sekretarijatu za zaštitu imovine Opštine Budva, koji je od nje tražio informaciju o statusu prijave gradnje kompanije koja okuplja turske investitore.

Ana Novaković Đurović
Ana Novaković Đurovićfoto: Ministarstvo prostornog planiranja

“Uvidom u arhivu ovog ministarstva utvrdili smo da je investitor ‘Mia investments’ 27. maja 2020. predao prijavu građenja objekta, te da je shodno članu 91 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata zapisnikom konstatovano da je investitor stekao uslov za građenje. Imajući u vidu okolnosti koje su nastale usljed poništenja i donošenja novog rješenja o davanju saglasnosti glavnog državnog arhitekte, ovo ministarstvo razmotriće prijavu građenja investitora”, navela je Novaković Đurović u dopisu.

Nakon što su dobili odgovor, iz opštinskog sekretarijata juče je upućen novi dopis Novaković Đurović u kome je obavještavaju da “Mia investment” nije platila komunalije Opštini, a namjerava da gradi.

“Cijeneći napore u cilju uspostavljanja vladavine prava i pravne sigurnosti smatramo važnim da vas obavijestimo da je prilikom razmatranja prijave potrebno posebno obratiti pažnju na to da investitor nema ugovorom regulisane odnose sa Opštinom u vezi sa plaćanjem naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta. Ovo je posebno važno jer bez ugovornog odnosa Opština Budva nema mogućnosti naplate predmetne naknade u slučaju da investitor ne izgradi objekat u skladu sa izdatim odobrenjem”, piše u dopisu koji potpisuje sekretar za zaštitu imovine Đorđe Zenović.

Đorđe Zenović
Đorđe Zenovićfoto: Privatna arhiva

Krajem aprila Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva uputio je urgentan dopis ministarki Novaković Đurović zahtijevajući od nje da im dostavi pismenu informaciju šta je urađeno sa poništenjem prijave gradnje kompanije “Mia Invenstment”

Budvanska kompanija “Mia investments” počela je pripremu placa od 8.500 kvadrata na samo 20 metara od Slovenske plaže, na kome u prvoj fazi treba da izgradi jednu kulu.

Prethodno je izmirila višemilionski dug novosadskoj firmi “Carinvest RS” u vlasništvu porodice bivšeg gradonačelnika Marka Carevića.

Podgorička kompanija “Safiro beach resort”, vlasnik atraktivne parcele, jedine neizgrađene uz samu Slovensku plažu, isplatila je 4,3 miliona eura kreditnog potraživanja koju je Carevićeva kompanija otkupila od banke.

Turska firma i “Safiro beach resort” su u avgustu 2018. zaključile ugovor o zajedničkoj gradnji kompleksa “Mia Budva”.

Turski biznismeni su godinama čekali da dobiju dozvolu od resornog ministarstva, “Mia investments” prvo je je 25. decembra 2019. dobila saglasnost na idejno rješenje budućeg hotela “Mia Budva”. U to vrijeme tim vladinim resorom je koordinirao tadašnji premijer Duško Marković.

Markovićev resor je prethodno poništio rješenje tadašnje glavne budvanske arhitektice Ane Samardžić, koja je odbila da aminuje gradnju, smatrajući da svojim izgledom budući kompleks odudara od mediteranskog izgleda. Potom slijedi preokret: Upravni sud usvaja žalbu Opštine Budva i obara saglasnost i vraća glavnom državnom arhitekti na ponovno odlučivanje koji aminuje idejno rješenje.

Kompaniju “Mia investments” čini grupa turskih biznismena koju predvode Ozan Sener, Habip Arıkan i Murat Kader, koji imaju više stotina miliona eura vrijedne investicije u Turskoj i širom svijeta.

Ranije je najavljeno da bi gradnja mogla da započne nakon ljetnje sezone, već u oktobru.

Građevinska tabla na parceli ispred sajamskih hala postavljena je još uoči minulog ljeta, kada je najavljen početak gradnje prve od dvije kule. Hotel bi, prema najavama, trebalo da bude završen do maja 2025.

Projektom koji je u martu prošle godine aminovao Direktorat glavnog državnog arhitekte, kojim je tada rukovodio Mirko Žižić, gradiće se dvije kule od 15 i 16 spratova, a sam projekat vrijedan je 70 miliona eura.

Bonus video: