Adžić: Crnogorski vojnici na prvoj liniji odbrane zajedničkih vrijednosti

On je naveo da crnogorski vojnici zajedno sa saveznicima stoje na prvoj liniji odbrane domovine, ali i zajedničkih vrijednosti i ideja

10186 pregleda 7 komentar(a)
Filip Adžić, Foto: Ministarstvo odbrane
Filip Adžić, Foto: Ministarstvo odbrane

Crna Gora svake godine napreduje u oblasti odbrane i prijatelji iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i ostalih savezničkih zemalja znaju da mogu računati na Crnu Goru u očuvanju zajedničkih vrijednosti, kazao je rukovodilac radom Ministarstva odbrane Filip Adžić.

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da je danas na lokalitetima Nova lokacija i Pirlitor, u rejonima pljevaljske i žabljačke opštine, održan Dan visokih zvanica sa prikazom sposobnosti povodom završetka međunarodne vojne vježbe "Immediate Response 23".

Kako su rekli, međunarodna vojna vježba u protekle dvije sedmice okupila pripadnike Vojske Crne Gore (VCG) i Oružanih snaga SAD-a i Hrvatske.

“Adžić je izrazio zadovoljstvo izvedenim prikazom sposobnosti i pohvalio spremnost, obučenost i posvećenost crnogorskih vojnika”, navodi se u saopštenju.

On je naveo da crnogorski vojnici zajedno sa saveznicima stoje na prvoj liniji odbrane domovine, ali i zajedničkih vrijednosti i ideja.

“Naglasio je da Crna Gora svake godine napreduje u oblasti odbrane, kao i da prijatelji iz SAD-a i ostalih savezničkih zemalja znaju da mogu računati na nas u očuvanju zajedničkih vrijednosti”, kaže se u saopštenju.

Načelnik Generalštaba VCG Zoran Lazarević, čestitao je pripadnicima oružanih snaga Crne Gore, SAD-a i Hrvatske na uspješno izvedenoj vježbi.

On je rekao da su pokazali da su zajedništvo i jačanje interoperabilnosti izuzetno važni za očuvanje bezbjednosti građana.

“Želim vam da se srećno vratite u svoje jedinice, ponosni jer ste jedan vrlo važan zadatak realizovali na najbolji mogući način", kazao je Lazarević obraćajući se učesnicima vježbe.

Komandant Nacionalne garde Mejna Daglas Farnem istakao je važnost realizacije takvih vježbi, sa obzirom na to da savezničke snage rade zajedno, fokusirane na zadatke na terenu.

"Ali, moramo razumijeti i širu sliku, jer to što radimo je potvrđivanje spremnosti za odvraćanje prijetnji i odbranu Alijanse, naših prijateljstava i savezništva, ali i demonstriranje odlučnosti našim protivnicima", poručio je Farnem.

Iz Ministarstva su rekli da su na današnjem prikazu sposobnosti pripadnici VCG i Nacionalne garde Mejna demonstrirali izvođenje složenih borbenih operacija, uz upotrebu oklopnih vozila i vazdušne podrške.

“Poseban akcenat bio je na planinskom ratovanju i operacijama medicinske evakuacije helikopterom u najkompleksnijim uslovima”, navodi se u saopštenju.

Vježba “Immediate Response 23” realizovana je u sklopu velike međunarodne vježbe “DefenderEurope23”, na kojoj oko 24 hiljade vojnika iz više od 20 savezničkih i partnerskih zemalja izvodi operacije širom Evrope u cilju jačanja sposobnosti za brz i zajednički odgovor na bezbjednosne prijetnje.

Bonus video: