Protesti dva sindikata: Medicinari stižu Šćekiću pod prozor

Skup izabranih doktora pod nazivom “Spasavanje primarne zdravstvene zaštite” uslijedio nakon ignorisanja predstavnika Vlade da razgovaraju o problemima. Sindikat slobodnih radnika KC ima devet zahtjeva, prvi je da osnovne plate sestrama i tehničarima ne smiju biti manje od državnog prosjeka

9920 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Šćekić tvrdi da je sve dogovoreno sa reprezentativnim sindikatima, Foto: Luka Zeković
Šćekić tvrdi da je sve dogovoreno sa reprezentativnim sindikatima, Foto: Luka Zeković

Odluka Ministarstva zdravlja da ignoriše zahtjeve dijela zaposlenih u zdravstvenom sistemu, uz obrazloženje da ne pripadaju reprezentativnim sindikatima, za posljedicu će imati dva protesta medicinara, zakazana za danas i ponedjeljak.

Protest Sindikata izabranih doktora, koji broji oko 240 članova, biće organizovan danas u podne, pod nazivom “Spasavanje primarne zdravstvene zaštite u minut do 12”, dok će od ponedjeljka, kako su najavili, raditi po novim pravilima i normama Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO).

To, tvrde, podrazumijeva da umjesto više od stotinu pacijenata pregledaju tridesetak dnevno, kao i hitna stanja, kako bi pokazali koliki posao nose izabrani doktori. Iz ovog sindikata juče su pozvali i druge kolege i građane da im pruže podršku.

Sindikat izabranih doktora prethodno nije od Vlade i ministra zdravlja Dragoslava Šćekića dobio odgovor na zahtjeve, niti poziv na sastanak kako bi razgovarali o gorućim problemima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Taj Sindikat tražio je da se ispravi nepravda učinjena Granskim kolektivnim ugovorom, kroz ukidanje obračunskih stavki kapitacija i cijena zdravstvenih usluga, zbog čega su im, tvrde, značajno umanjene zarade i povrijeđena prava. Insistiraju i da se reguliše pitanje neplaćenih dežurstava i rada u kontinuitetu od 12 dana gdje, kako smatraju, dolazi do kršenja Zakona o radu.

Šćekić je za RTCG ove zahtjeve ocijenio kao neutemeljene i ocijenio da su zarade ljekarima najveće u regionu.

“Smatram da je ponašanje ljekara nekako previše dramatično. U ovom momentu naše plate su najviše u regionu a i šire. U ovom momentu prosječna plata izabranih ljekara iznosi 1615 eura, prosječna za specijaliste 2.065 eura, supspecijaliste 2.538 eura”, tvrdi Šćekić. Ministar je poručio i da su postigli dogovore sa reprezentativnim sindikatima, te da zaposleni u zdravstvu treba da se dogovore u okviru svog esnafa.

I Sindikat slobodnih radnika Kliničkog centra (KC) zakazao je protest za ponedjeljak, nakon što su u više navrata izrazili nezadovoljstvo kako zaradama, tako i radom aktuelnog menadžmenta te ustanove i ukazali da trpe mobing.

“Medicinske sestre i tehničari su jedini dio javnog sektora kome nijesu povećane zarade, već su ostavljeni na margini brige Vlade i ministra zdravlja. Povećanje zarada od 12,5 odsto iz 2021. godine je odavno ‘pojela’ inflacija, tako da medicinske sestre i tehničari nemaju namjeru da čekaju milostinju ministra i njegovih granskih sindikata”, kazao je “Vijestima” predsjednik ovog sindikata Željko Milićević.

Milićević: Zarada medicinske sestre ne smije biti ispod državnog prosjeka
Milićević: Zarada medicinske sestre ne smije biti ispod državnog prosjekafoto: Luka Zeković

On je istakao da se u narednom periodu, moraju poboljšati uslovi rada, unaprijediti radno-pravna zaštita, oblast edukacije, vratiti jubilarne nagrade, otpremnine, uraditi procjene rizika radnih mjesta i još mnogo drugih stvari, kako bi posao medicinskih sestara i tehničara bio na zadovoljavajućem nivou.

Iz Sindikata slobodnih radnika KC juče su predstavili devet protestnih zahtjeva. Među prvima su da osnovna zarada medicinske sestre/zdravstvenog tehničara mora biti na nivou prosjeka zarade u državi, regulisanje koeficijenata koji bi to garantovali.

“Izjednačiti koeficijente visokih medicinskih sestara sa istim nivoom obrazovanja i brojem bodova s koeficijentima istog stepena obrazovanja koji postoje u dijelu nemedicinskog kadra. Osim povećanja koeficijenata, u Granski kolektivni ugovor unijeti odredbu o automatskom dodatnom povećanju zarade medicinske sestre kako se bude povećavala prosječna zarada u državi”, navodi se između ostalog u zahtjevu.

Taj sindikat traži i proširenje kapaciteta za upis u Visoku medicinsku školu, kao i beneficirani radni staž dijelu medicinskih sestara i tehničara koji rade na rizičnim pozicijama, kao što su radiologija, nuklearna medicina, angio-sala, urgentni blok, psihijatrijska odjeljenja… Među zahtjevima je i usvajanje akta o procjeni rizika radnih mjesta za svaku radnu poziciju, na koju čekaju decenijama.

Bonus video: