Prepisivači neće na popravni

Komisija za ocjenjivanje eksternog maturskog ispita iz CSBH predlaže da đaci ponovo polažu ispit 13. juna, ističu da su se dva puta obraćali direktorki Ispitnog centra i predstavnicima. Državne maturske komisije i tražili odgovor na pitanje - šta uraditi sa prepisanim odgovorima...Iz Ministarstva prosvjete traže da se ponovo pregledaju testovi

38035 pregleda 801 reakcija 122 komentar(a)
Nezadovoljni učenici i roditelji u petak ispred Ministarstva prosvjete i Ispitnog centra, Foto: Divna Marković
Nezadovoljni učenici i roditelji u petak ispred Ministarstva prosvjete i Ispitnog centra, Foto: Divna Marković

Od 200 do 300 učenika dalo je istovjetan, netačan odgovor na 21. zadatak maturskog ispita iz Crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti (CSBH).

Odgovor je glasio “Rečenica se može protumačiti kao kritika institucija koje troše velike količine novca na nešto što nije nužno”.

Između 150 i 200 učenika je na isti zadatak napisalo odgovor: “Može se protumačiti kao kritika institucija koje troše velike količine novca na nešto što nije nužno, ili kao izraz zabrinutosti zbog njihovog djelovanja”.

Osim odgovora na pitanja, đaci su sa interneta prepisivali i cijele eseje, i to - iste.

To su podaci koje je juče iznijela Komisija za ocjenjivanje eksternog maturskog ispita.

Komisija je, u otvorenom pismu, pozvala je Ministarstvo prosvjete i Ispitni centar da omoguće svima da polažu eksterni maturski ispit iz CSBH 13. juna. Iz Ministarstva su, pak, juče ponovo zatražili od Ispitnog centra da “pristupi realizaciji preporuke o ponovnom pregledanju i vrednovanju testova učenika koji nisu položili maturski ispit iz CSBH”. Iz resora Miomira Vojinovića tvrde da “nije u skladu sa propisima stav Komisije za ocjenjivanje da se učenicima koji su, po njihovoj ocjeni prepisivali zadatke na testu, odredi dodatni rok za polaganje”.

“Vijesti” su prije dva dana objavile da je nesporno utvrđeno da je više stotina đaka varalo tokom polaganja eksternog maturskog ispita, održanog 11. aprila.

Ti đaci su ocijenjeni nulom, a nakon što su u petak, gotovo cijeli dan proveli protestujući u pratnji roditelja ispred Ministarstva, prosvjetne vlasti sugerisale su Ispitnom centru da Komisija za ocjenjivanje eksternog maturskog ispita iz CSBH ponovo pregleda testove.

Komisija, međutim, predlaže da ti đaci ponovo polažu ispit 13. juna. Objašnjavaju da Komisija nema zakonsku mogućnost da ponovo ocijeni već ocijenjene testove. Za tu preporuku Državne maturske komisije, tvrde, saznali su iz medija.

Ističu da su se “dva puta obraćali mejlovima direktorki Ispitnog centra i predstavnicima Državne maturske komisije i tražili odgovor na pitanja šta uraditi sa prepisanim odgovorima”.

“Jer smo uočili da je preveliki broj učenika koji će, ukoliko se primijeni član 24 Pravilnika za gimnazije, odnosno član 27 Pravilnika za stručne škole, izgubiti pravo polaganja ispita u ovom ispitnom roku. Međutim, do kraja ocjenjivanja nijesmo dobili odgovore”, kazali su iz Komisije.

Ocjenjivači poručuju da njihova namjera nije da se “pravdaju bilo kome za odgovorni i, ove godine posebno, teški posao koji smo odradili”. Navode da su odlučili da se oglase i “javno kažemo ono što smo vidjeli”. Pitaju da li je trebalo da žmure na istovjetne odgovore.

“…Možda nije trebalo da vidimo stotine i stotine istih učeničkih odgovora na zadatak 18.b: ‘Slomljeno okno iz tankog rama može biti metafora senzibilnosti lirskog subjekta koji u njemu prepoznaje sebe sa ugroženim osjećanjima prema svijetu’, odnosno kraću verziju kod takođe stotine i stotine odgovora: ‘Slomljeno okno iz tankog rama može biti metafora senzibilnosti lirskog subjekta’”, preciziraju ocjenjivači u otvorenom pismu.

Naglašavaju i da učenici nijesu prepisivali samo odgovore, već i eseje.

“Da li je trebalo namjerno previdjeti eseje prepisane sa sajtova: https://pcfoto.biz blog 279960 (“Selfie - trend kao društveni poremećaj”), https://sr.wikipedia.org (“Petar II Petrović Njegoš”) i https://makanje.me (“Vladika sa dušom pjesnika”) i slično? Možda je neko mogao zažmuriti, ali mi ne. Posebno ne zbog 4.000 i više učenika koji su pokazali svoje znanje. Žao nam je samo što među tim učenicima ima onih kojima fali jedan, dva ili tri boda za bolju ocjenu, a mi zbog objektivnosti i profesije koju časno obavljamo ne možemo i ne smijemo da zažmurimo i dodijelimo im te bodove tamo gdje ih nema”, navode iz Komisije.

Pitaju i da li neko danas misli na te učenike, te da li je trebalo da se Ministarstvo prosvjete i Državna maturska komisija bave njima i zbog njih spriječe ovo što se sada dešava.

“…Ili su oni nebitni jer ne dižu bunu i ne uzvikuju usred zgrade tri važne institucije obrazovanja: “Lopovi!”? Komisija za ocjenjivanje je od starta ukazivala na problem i na to da će on posebno eskalirati na uvidu i prigovorima. Ali nijesu nas čuli ili nijesu htjeli da nas čuju. Tražili smo pisani odgovor šta uraditi jer je ove godine prepisivanje masovno. Naišli smo na ćutanje, odnosno na usmena objašnjenja i obećanja da će nam poslati pisani odgovor. I... nije se desilo ništa. Tačnije, desilo se svašta”, poručuju iz Komisije.

Preciziraju da je Državna maturska komisija formirala Komisiju za ocjenjivanje, koja je, na predlog Ispitnog centra, izvršila ocjenjivanje maturskih testova u periodu od 15. aprila do 23. maja 2023. Ističu da je ocjenjivanje obavljeno u skladu sa pravilnicima o načinu, postupku i vremenu polaganja maturskog ispita u gimnaziji I stručnoj školi, kao i Ugovorom koji su potpisali svi ocjenjivači.

“U toku ocjenjivanja uočen je veliki broj učeničkih odgovora koji su istovjetni. Ocjenjivači su sve odgovore bodovali u skladu sa Uputstvom za bodovanje, a prepisane tekstualno duže odgovore (10, 11, 13, 16, 17c, 18b, 21, 22, 23b, 24. i 25. zadatak) evidentirali na koricama testa. Vodili smo i elektronsku evidenciju o prepisanim zadacima i, nakon završenog posla, sve podatke poslali upravi Ispitnog centra da bi sve bilo spremno za preliminarne rezultate. Da li je trebalo pisati nule, ili učenik je izgubio pravo polaganja u ovom ispitnom roku, ili nešto treće - o tome nije odlučivala Komisija za ocjenjivanje”, naglašavaju iz Komisije.

Ističu da su u dva navrata, u pisanoj formi od direktorke Ispitnog centra i predstavnika Državne maturske komisije tražili odgovore na pitanje šta uraditi sa prepisanim odgovorima, jer su uočili da je preveliki broj učenika koji će, ukoliko se primijene pravilnici, izgubiti pravo polaganja ispita u ovom ispitnom roku.

“Međutim, do kraja ocjenjivanja nijesmo dobili odgovore”, kažu iz Komisije.

Navode i da su, tokom uvida u testove, učenici i roditelji svoju ljutnju usmjerili na ocjenjivače, ističući da su načinom bodovanja “namjerno oštećeni učenici iz pojedinih regija naše zemlje, ne znajući da ocjenjivači ocjenjuju testove pod šiframa i ne znaju ni školu, ni opštinu, kao ni ime učenika”.

“S obzirom na to da su 1. juna objavljeni preliminarni rezultati ispita, a 2. juna izvršen uvid u testove, rok za prigovore na ocjene je istekao istog dana u 19 sati. Ova Komisija nema zakonsku mogućnost da ponovo ocijeni već ocijenjene testove (što je preporuka Državne maturske komisije, o čemu nijesmo zvanično obaviješteni, već smo saznali iz medija) i mijenja već utvrđene bodove. Ipak, pošto profesionalno obavljamo posao, i stalo nam je do učenika koji nijesu samo svojom krivicom dovedeni u ovu situaciju, opet predlažemo da svima koji nijesu zadovoljni dobijenom ocjenom bude omogućeno polaganje u vanrednom junskom roku koji je planiran za 13. jun. Komisija za ocjenjivanje neće se više oglašavati”, poručili su iz Komisije za ocjenjivanje eksternog maturskog ispita iz CSBH jezika i književnosti.

Komisija za ocjenjivanje je uz otvoreno pismo, kako bi ilustrovala način na koji je utvrđeno da su učenici prepisivali, dostavila i dio tabele sa evidentiranim prepisanim odgovorima uz zatamnjivanje šifre đaka.

Bonus video: