Media centar poslao dopis partijama: Jasno se odredite prema pravnom nasilju koji je sproveo Savjet RTCG

Partijama je dat rok od tri dana

5391 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Media centar dostavio je poltičkim partijama poziv na javnu osudu odbijanja sprovođenja pravosnažne sudske odluke od strane Savjeta RTCG.

Dopis je, kazali su, dostavljen Pokretu Evropa sad, Demokaratskoj Crnoj Gori, GP URA, Demokartskoj narodnoj partiji, Novoj srpskoj demokratiji, Demokratskoj partiji socijalista, Socijaldemokratskoj partiji.

“U ime Media centra pozivam Vas da se kao lider partije koja se zalaže za poštovanje ustavnog principa vladavine prava, jasno i javno odredite prema odbijanju sprovođenja pravosnažne presude Višeg suda u slučaju nezakonitog imenovanja generalnog direktora RTCG Borisa Raonića. Kao što vam je poznato 1. juna su predsjednik i 4 člana/ce Savjeta RTCG (Veselin Drljević, Filip Lazović, Naod Zorić, Predrag Miranović i Amina Murić ) sproveli pravno nasilje na način što su ignorisali pravosnažnu sudsku presudu i ponovo izabrali Borisa Raonića na funkciju generalnog direktora RTCG“, piše u dopisu.

Viši sud je 10. maja donio presudu kojom je potvrdio presudu Osnovnog suda da je Raonić nezakonito izabran na funkciju generalnog direktora RTCG u avgustu 2021. godine zbog postojanja sukoba interesa jer je u trenutku imenovanja bio član Savjeta Agencije za elektronske medje što je Zakonom o RTCG zabranjeno.

Presudom je ostavljena mogućnost Savjetu RTCG da od preostalih kandidata na konkursu iz 2021. godine izabere novog generalnog direktora ili da ponovo raspiše konkurs.

"U presudi Višeg suda jasno piše: “Pravna posljedica poništaja odluke o imenovanju je ponovni izbor između prijavljenih kandidata ili poništaj konkursa, u kom postupku tuženi ima priliku da ponovo razmatra preostale prijave i da odluči u skladu sa zakonom.” ODT je pokrenulo po službenoj dužnosti izviđaj u ovom slučaju, a Media centar će uskoro podnijeti krivične prijave protiv članova/ca Savjeta RTCG koji su učestvovali u krivičnom djelu kao i protiv onih koji su podsticali članove Savjeta da učine krivično djelo", rekao je direktor Media centra Goran Đurović.

Dopisom je predviđeno da se partije izjasne u naredna tri dana i tako, kaže Đurović, pošalju poruku javnosti da nije prihvatljivo nepoštovanje odluka suda.

"Ako političke partije, a pogotovo one koje čine vlast ili su pretendenti na vršenje vlasti, ćute o ignorisanju pravosnažnih presuda, onda postaju saučesnici u urušavanju vladavine prava. Ćutanje političkih partija kao i odugovlačenje odluka tužilaštva, šalje jasnu poruku građanima da ni oni ili bilo koji dugi pravni subjekti treba da poštuju pravosnažne odluke sudova", rekao je Đurović.

„Kada već Savjet RTCG i nezakonito izabrani generalni direktor Raonić ne shvataju da je posljedica njihove odluke da RTCG više nema nikakav legitimitet da traži odgovornost i preispituje bilo čiji rad, očekujemo da vaša poltička partija pokaže više razumijevanja za posljedice ovog čina,“ zaključuje se u poslatom dopisu.

Bonus video: