Poznata lista 16 kandidata koji ispunjavaju uslove za Trinaestojulsku nagradu

Među kandidatima su Aleksandar Damjanović, Aleksandar Bečanović, Bojan Baća, Dejan Božović, Naod Zorić, Predrag Uljarević, Roman Simović, Zdravko Đuranović...

16873 pregleda 119 reakcija 25 komentar(a)
Trinaestojulska nagrada (arhiva), Foto: Skupstina.me
Trinaestojulska nagrada (arhiva), Foto: Skupstina.me

Žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade, na sjednici koja je održana danas, sačinio je listu od 16 kandidata koji sa formalno pravnog aspekta ispunjavaju uslove za dodjelu tog priznanja za ovu godinu, saopštilo je Ministarstvo kulture i medija.

"Žiri je utvrdio da su potrebne uslove zadovoljili Aleksandar Damjanović, diplomirani ekonomista, Aleksandar Bečanović, pjesnik, prozni pisac, scenarista i filmski kritičar, dr Bojan Baća, Budimir Raičković, diplomirani ekonomista, Centar za kulturu Kolašin, Dejan Božović, profesor muzike, kompozitor, aranžer i muzički producent, Mirsad Koljenović, likovni umjetnik, dr Marijana Terić, Naod Zorić, akademski slikar, Pero Nikčević, slikar, Predrag Uljarević, diplomirani pravnik, Roman Simović, violinist, Radovan Vujadinović, književnik, dr Srđa Martinović, prof. dr Tatjana Burzanović i Zdravko Đuranović, muzički umjetnik", objavilo je Ministarstvo kulture i medija.

Kako navode, shodno članu 17 Zakona o državnim nagradama "Godišnja Trinaestojulska nagrada dodjeljuje se građaninu ili državljaninu Crne Gore, grupi lica ili pravnom licu koje ima sjedište na teritoriji Crne Gore, za rezultate od izuzetnog značaja za Crnu Goru, ostvarene u godini koja prethodi dodjeli nagrade, u oblastima kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, sporta, prirodnih i društvenih nauka, privrede, ekologije, odnosno za djela ili ostvarenja u svim oblastima rada i stvaralaštva koja doprinose razvoju i afirmaciji Crne Gore”.

"Žiri može dodijeliti do tri godišnje nagrade. U jednoj oblasti može se dodijeliti samo jedna godišnja Trinaestojulska nagrada", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: