Povećan broj specijalista u kolašinskom Domu zdravlja

Ostvaruje se ušteda od oko 5.000 eura mjesečno u odnosu na troškove prevoza koji bi morali da budu plaćeni pacijentima, kaže direktor kolašinskog Doma zdravlja Milan Marković Stanje će biti još bolje početkom ljeta, kada se očekuje povratak dva specijalizanta...

5009 pregleda 4 komentar(a)
Dom zdravlja Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Dom zdravlja Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Pored pet stalno zaposlenih, kolašinski Dom zdravlja angažuje iz sopstvenih sredstava još desetak specijalista. Većina u tu ustanovu dolaze, u zavisnosti od broja pacijenta, jednom nedjeljno ili jednom u 15 dana.

Kako je “Vijestima” kazao direktor DZ Milan Marković, stalno angažovani su dva pedijatra, te po jedan ginekolog, radiolog i internista. Od skoro, Kolašinci u svom gradu mogu da obave preglede kod reumatologa, endokrinologa i neurohirurga, a među eksternim konsultantima su i kardiolog, urolog, ortoped, pneumofiziolog, neuropsihijatar, oftalmolog, fizijatar…

“Radiolog dr Nikola Damjanović je u septembru prošle godine došao sa specijalizacije i to je izuzetno značajan napredak za našu ustanovu. Ranije se vratio pedijatar dr Momčilo Vukčević. Radi pružanja usluga sistematskih i sanitarnih pregleda povremeno angažujemo i doktore medicina rada, mikrobiologa, epidemiologa i psihologa. U domu zdravlja ukupno je 12 ljekara. Imamo četiri specijalizanta, po jednog iz pedijatrije i ginekologije i dva porodične medicine. Dva ljekara su na dužem bolovanju iz opravdanih razloga, tako da do povratka specijalizanata uvijek imamo problem sa nedostatkom jednog pedijatra i dva izabrana doktora za odrasle. Ali, po ugovoru o dopunskom radu uspijavamo da kvaliteno odgovorimo potrebama pacijenata”, objasnio je Marković.

Milan Marković
Milan Markovićfoto: Dragana Šćepanović

Stanje u jedinoj kolašinskoj ustanovi primarne zdravstvene zaštite biće začajno popravljeno već početkom ljeta, kada se očekuje povratak dva specijalizanta, a riječ je o pedijatru i ljekaru porodične medicine. Potvrde predanog i odgovornog rada, smatra direktor DZ, jeste i mali broj prigovora pacijenata. Kako kaže, svega su bila dva prigovora “tehničke prirode”.

Prema riječima Markovića, anagažovanjem eksternih konsulatanata ostvaruje se velika ušteda za budžet, ali i komfor za pacijente.

“Angažman specijalista je od izuzetnog značaja i za naše pacijente i za zdravstveni sistem. Ostvaruje se velika ušteda na mjesečnom nivou u odnosu na troškove prevoza koji bi morali da budu plaćeni pacijentima. Ta ušteda je mjesečno oko 5.000 eura, ako računamo troškove puta pacijenta bez pratioca. Da ne govorimo o listama čekanja i komforu koji naši pacijenti dobijaju pružanjem usluga višeg nivoa u DZ”, kazao je Marković.

Napredak je, tvrdi on, postignut i činjenicom da u DZ funkcioniše mini trauma centar, odnosno da je tokom cijele zimske sezone bilo obezbijeđeno svakodnevno da po jedan ortopedski hirurg bude u DZ od 10 do 17 sati. Na taj način sanirano je oko 330 povreda, nastalih uglavnom na ski-stazama. Samo za desetak pacijenata iz te kategorije bilo je neophodno upućivanje na dalje liječenje u Podgoricu.

U adaptaciju pojedinih prostorija/ambulanti, nabavku vozila i opreme, tokom minule godine uloženo je, kaže Marković, nekoliko desetina hiljada eura. Sredstva su obezbjeđivana iz kapitalnih izdataka, sopstvenih sredstava, ali i kroz donacije.

“U adaptaciju jedinice za fizikalnu terapiju uloženo je 10.000 eura. Nabavljen je aparat sa kombinovanim strujama, kojim će biti upotpunjen taj vid zdravstvene zaštiite. Aparat se nabavlja iz kapitalnih izdataka. Kompletno je renoviran prostor za sterilizaciju uz nabavku novog sterilizatora kroz donaciju Opštine. Ove godine dobili smo donaciju od Mitropolije crnogorsko-primorske (MPC), u iznosu od 10.000 eura, koju smo iskoristili za opremanje i adaptaciju mini trauma centra…”, podsjeća Marković.

Renoviran je i dio prostorija u dijelu u kojem je nakada bio stacionar, tako da je taj prostor pripremljen za neke buduće namjene. Direktor DZ podsjeća da su među značajnim donacijama toj ustanovi bili podrška od lokalnog privrednika, kojom je na pedijatriji obezbijeđen EKG aparat i inhalator. I donacije od elektroprivrede, Opštine, te Fondacije za razvoj sjevera iskorišćene su ili za adaptaciju ili za nabavku nedostajuće opreme. Kolašinski DZ ima i savremni rentgen i ultrazvuk aprarat.

“Iz kapitalnih izdataka obezbijeđena su sredstva za izgradnju lifta. Vrijednost radova je 65.000 eura. Izgradnja lifta će stvoriti nove uslove rade i otvoriti put novim mogućnostima. Kroz projekat japanske ambasade, koji je započet još krajem 2021. uspjeli smo da dobijemo savremeno sanitetsko vozilo, čija je vrijednost 59.000 eura. Vozilo će biti od velike koristi, naričito s obzirom na razuđenost opštine i vremenske uslove. Uprave za imovinu poklonila je jedno putničko vozilo.Tako da uz obavljeno servisiranje svih vozila i novo koje očekujemo, na kvalitetan način je “zaokružena” organizacija voznog parka ustanove”, tvrdi Marković.

On je, kaže, ponosan na činjenicu što zaposleni u DZ, zajedno sa volonterima Crvenog krsta stižu i do najudaljenih kolašinskih sela, uglavnom do stračkih domaćinstava. Principom “od kuće do kuće” ukazana je osnovna neophodna zdravstvena zaštita velikom broju starijih sugrađana sa ruralnog područja. Dr Ksenija Popović je tako stigla i u sela 40 kilometara udaljena od grada.

Tim izabranih doktora svake nedjelje posjećuje, objašnjava direktor, tri seoske ambulante u Kraljskim Barama, Manastiru Morača i Dragovića Polju. Za narednu godinu planirano je, kroz kapitalne izdatke, renoviranje ambulante u Kraljskim Barama, dok su ostale dvije već renovirane.

Bonus video: