UO i Dmitrović: Velika čast je smjena zbog odbrane integriteta prosvjetne struke, hvala na njoj

Smijenjeni UO na čelu sa Valentinom Radulović i bivša direktorica Ispitnog centra Dragana Dmitrović oglasile se nakon što je taj UO danas smijenjen na telefonskoj sjednici Vlade

19523 pregleda 30 reakcija 19 komentar(a)
Nezadovoljni učenici i roditelji u petak ispred Ministarstva prosvjete i Ispitnog centra, Foto: Divna Marković
Nezadovoljni učenici i roditelji u petak ispred Ministarstva prosvjete i Ispitnog centra, Foto: Divna Marković

Smjena zbog odbrane integriteta prosvjetne struke kolega iz Komisije za ocjenjivanje, koje nijesu htjele da "zažmure na jedno oko", a potom samog Upravnog odbora i direktorice Dmitrović, velika je čast, i zahvaljujemo se za nju, saopštio je smijenjeni UO na čelu sa Valentinom Radulović i bivša direktorica Ispitnog centra Dragana Dmitrović.

Njih dvije i cijeli Upravni odbor smijenjeni su na danas održanoj telefonskoj sjednici Vlade, objavile su "Vijesti" ranije.

Više stotina maturanata dobilo je 0 bodova iz eksternog matuskog ispita iz CSBH, navodno zbog prepisivanja. Eksterni maturski ispit održan je 11. aprila, a svi maturanti su radili isti test u isto vrijeme. Prema ranijem pisanju medija bili su u organizovani i u Vajber grupu, na kojoj su dijelili pitanja i odgovore. Skrinšotovi njihovog dopisivanja tokom ispita "procurili" su ranije u javnost.

"Ovaj upravni odbor, direktorica, a posebno kolege koje su vršile ocjenjivanje maturskih testova, u svakom momentu na umu su imale dvije stvari: da treba čuvati sistem nezavisno od pojedinca i, možda još važnije: ako djecu obrazovni sistem nauči da se varati isplati, kako ih to vaspitavamo i sa kakvom ih porukom šaljemo u društvo", navode radulović i Dmitrović u saopštenju.

Na kraju, kako kažu, još jednom ističu činjenicu da zakonski ne postoji način na koji se pomenuta komisija mogla odnijeti prema ovom slučaju, osim onako kako se i odnijela.

"Članovi ovog UO mogu da obavljaju bilo koje poslove van Ispitnog centra, ali kada smo u Ispitnom centru, tada smo jedino i isključivo predstavnici obrazovnog sistema, koji su svoj posao obavljali časno, odgovorno i profesionalno, snažno utemeljeni u stavu da ličnim primjerom insistiramo na onome u šta vjerujemo", navode u saopštenju.

One su kolegama koje će u budućnosti obavljati ovaj posao poželjele uspjeh u radu.

"Nadajući se da će ugled obrazovnog sistema braniti onako kako dolikuje", zaključile su.

Bonus video: