VE Krnovo je dobila upotrebnu dozvolu

Probni rad vjetroelektrane je počeo u maju, a njen ulazak u elektroenergetski sistem odložen je do novembra
282 pregleda 0 komentar(a)
vjetroelektrane Krnovo, Foto: Svetlana Mandić
vjetroelektrane Krnovo, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 06.09.2017. 16:43h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je upotrebnu dozvolu za vjetroelektrane na Krnovu.

U rješenju o izdavanju upotrebne dozvole, od 30. avgusta, navedeno je da je zahtjev podnijela kompanija Krnovo Green Energy 17. novembra 2016, a dopunila ga 28. novembra i 5. decembra 2016, kao i 30. avgusta ove godine.

Gradnja VE Krnovo počela je sredinom 2015. Ukupna instalisana snaga od 72 megavata (MW) i godišnja proizvodnja od oko 200 gigavat-sati (GWh) biće dovoljna za snabdijevanje oko 50.000 domaćinstava. VE grade austrijska firma Ivicom Consulting i francuska kompanija Akuo energy, a investicija je vrijedna oko 120 miliona eura.

Probni rad vjetroelektrane je počeo u maju, a njen ulazak u elektroenergetski sistem odložen je do novembra.

Zbog vjetroparka Krnovo, koji je, prema ranijim najavama, trebalo da počne da radi do septembra, povećani su u januaru podsticaji za obnovljive izvore 3,5 puta, odnosno sa 0,129 centi za kWh na 0,473 centa.

Iz Ministarstva ekonomije su najavili da ako VE Krnovo ne počne da radi do kraja ove godine, naknada za OIE biće smanjena u 2018.

Povlašćenim proizvođačima (vlasnicima malih hidroelektrana) za pet mjeseci ove godine je isplaćeno 1.423.009 eura na ime podsticaja za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, pokazuju podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE).

Državno zemljište na Krnovu dato je u zakup na period od 20 godina, sa mogućnošću produženja do maksimalno pet godina, a država se ugovorom obavezala da će otkupna cijena električne energije proizvedene u VE biti garantovana i fiksna za prvih 12 godina rada i da neće biti manja od 95,99 eura po MWh.

Podsticaji za proizvedenu energiju iz obnovljivih izvora proizvođači ostvaruju tek nakon što izgrađeni objekat dobije upotrebnu dozvolu.

Bonus video: