Ko štiti znanje, a ko varalice

Smijenjeno rukovodstvo Ispitnog centra, Državna ispitna komisija ne odustaje od zahtjeva da se testovi ponovo pregledaju

27785 pregleda 170 reakcija 30 komentar(a)
Sa protesta roditelja i đaka u petak u Ministarstvu prosvjete, Foto: Jovan Mrdak
Sa protesta roditelja i đaka u petak u Ministarstvu prosvjete, Foto: Jovan Mrdak

Iako je Komisija za ocjenjivanje javno stala iza tvrdnji da su maturanti prepisivali tokom polaganja eksternog maturskog ispita, Državna ispitna komisija insistira na tome da radovi moraju biti ponovo pregledani i da očekuju da dokazi o varanju na testu budu jasni.

Naredbi je prethodila telefonska sjednica Vlade, tokom koje je smijenjena direktorica Ispitnog centra Dragana Dmitrović, Upravni odbor te institucije i glavni ocjenjivač Dragana Nenadović.

“Mjere zaštite javnog interesa uvode se zbog neizvršavanja Zakonom utvrđenih obaveza u pogledu organizacije i izvođenja eksternih ispita i neizvršavanja odluka nadležnih državnih organa, ostvarivanja javnog interesa i sprečavanja negativnih posljedica za učenike koji žele da nastave obrazovanje na ustanovama visokog obrazovanja”, stoji u obrazloženju odluka o razrješenju.

Za vršioca dužnosti direktora Ispitnog centra postavljen je Miloš Trivić.

Imenovan je i privremeni Upravni odbor, koji će činiti profesor istorije Miomir Đurišić, pravnik Mihajlo Ćetković, profesor srpsko-hrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti Dragan Čađenović, Tatijana Vujošević i Bojana Ostojić u ime Ispitnog centra.

U zajedničkom saopštenju, smijenjeni članovi UO Ispitnog centra i direktorica Dmitrović poručili su da je velika čast “smjena zbog odbrane integriteta prosvjetne struke kolega iz Komisije za ocjenjivanje, koje nijesu htjele da ‘zažmure na jedno oko’”.

“Ovaj upravni odbor, direktorica, a posebno kolege koje su vršile ocjenjivanje maturskih testova, u svakom momentu na umu su imale dvije stvari: da treba čuvati sistem nezavisno od pojedinca i, možda još važnije: ako djecu obrazovni sistem nauči da se varati isplati, kako ih to vaspitavamo i sa kakvom ih porukom šaljemo u društvo? Na kraju, još jednom ističemo činjenicu da zakonski ne postoji način na koji se pomenuta komisija mogla odnijeti prema ovom slučaju, osim onako kako se i odnijela”, navodi se u saopštenju koje u ime UO potpisuje Valantina Radulović Šćepanović i bivša direktorka Ispitnog centra Dragana Dmitrović.

Poručili su da “mogu da obavljaju bilo koje poslove van Ispitnog centra”, ali da su u toj instituciji “jedino i isključivo predstavnici obrazovnog sistema, koji su svoj posao obavljali časno, odgovorno i profesionalno, snažno utemeljeni u stavu da ličnim primjerom insistiramo na onome u šta vjerujemo”.

“Kolegama koje će u budućnosti obavljati ovaj posao želimo uspjeh u radu, nadajući se da će ugled obrazovnog sistema braniti onako kako dolikuje”, zaključuje se u saopštenju.

U jedinom javnom obraćanju, ocjenjivači su saopštili da nijesu mogli da zažmure na to što je između 200 i 300 učenika dalo istovjetan, netačan odgovor na 21. zadatak testa. Oni su saopštili još podataka koji ukazuju na to da je više stotina đaka prepisivalo na testu, naglasili da nema zakonske mogućnosti da ponovo pregledaju testove, a sugerisali su da se tim učenicima ponovo pruži prilika da polažu ispit.

To, međutim, roditelji đaka odbijaju, dok iz Državne ispitne komisije traže novo vrednovanje testova.

“To je u skladu sa najboljom pedagoškom praksom. Najveći broj primjedaba bio je da su odgovori, koje su đaci i roditelji dobijali u petak bili nejasni, nerazumljivi… Odluka komisije za ocjenjivanje treba javno da se obrazloži i jasno dokaže da nešto jeste ili nije prepisano”, kazao je juče generalni direktor Direktorata za opšte srednje i stručno obrazovanje i cjeloživotno učenje Slobodan Savović.

CGO: Predizborna kampanja iznad procedura

Iz Centra za građansko obrazovanje juče je saopšteno da su obrazovne vlasti “najodgovornije za ovu situaciju”.

“Vjerujemo da je svima ovih dana bilo neprijatno gledati njihovu javnu polemiku i prebacivanje odgovornosti. Možemo samo zamisliti šta se onda dešava po dubini sistema, kada to eskalira u ovakvu situaciju”, poručuju iz CGO.

Navode da su posljednja dešavanja razotkrila ozbiljne probleme, a obrazovni sistem je pokazao da mu ozbiljno manjka autoriteta i integriteta.

“Veoma je zabrinjavajuće i ponašanje ministra (Miomira Vojinovića) koji ne prepoznaje svoju odgovornost, ali smjenjuje direktorku Ispitnog centra, a da ne znamo da li je i kakva kontrola tu sprovedena i koji su njeni rezultati”, kazali su iz CGO.

Ističu da, ako se ima u vidu, “da je i premijer (Dritan Abazović) snažno stao iza ministra, a koji takođe ni u čemu ne prepoznaje svoju odgovornost, jasno je da predizborna kampanja i ovdje potisnula sve procedure, a kad se procedure iz sistema poništavaju, onda to dalje urušava čitav sistem”.

Ta organizacija apeluje da se nađe kompromis.

“Poštujući principijelnost komisije za ocjenjivanje, možda jedno od rješenja, osim popravnog roka zakazanog za 13. jun, jeste hitno formiranje nove komisije koja će pregledati samo diskvalifikovane testove, uz uzimanje pristupa da se sumnjivi i sporni odgovori zbog kojih su testovi diskvalifikovani ne boduju, odnosno da se oduzmu bodovi u ukupnom zbiru. To može jedan broj učenika ponovo oboriti, ali onda će se vjerujemo raditi o onima koji su zaista prepisivali, a ne učili napamet, kako je to moguće slučaj sa nekim brojem učenika”.

Iz CGO navode da je “izostankom provjere svakog pojedinačnog rada koji je diskvalifikovan, moguće da nepravdu dožive oni koji su učili”.

Udruženje Roditelji: Djeca prepisivala dok su ih nastavnici nadgledali, a sada to relativizujemo

Direktorka Udruženja Roditelji Kristina Mihailović kazala je “Vijestima” da je sve što se dešava ovih dana “vrhunac propasti našeg obrazovnog sistema na koji se ukazuje, uzalud, od ko zna kad i zato se i dešava šta se dešava”.

Mihailović
Mihailovićfoto: Privatna arhiva

“Možda postoje neke druge informacije koje javnost ne zna, ali na osnovu onoga što se može čuti za sada, djeca su prepisivala, i to se desilo dok su ih nastavnici nadgledali. Tačka. Ocjenjivači su to i potvrdili i jedini se oglasili. Ostali u lancu ni ne znamo šta su utvrdili jer izbjegavaju da jasno kažu šta su zaključili”, kazala je Mihailović.

Nadležni, naglašava ona, najavljuju nove komisije za ocjenjivanje.

“…A pitanje je šta nova komisija može da utvrdi što prethodna nije, imajući u vidu stavove ocjenjivača. Nijesmo shvatili da je neko demantovao prepisivanje, ali smo shvatili da sada svi bježe od odgovornosti prebacujući krivicu na drugu stranu. Ovo je prilika da se konačno stvari izvedu na čistac. Može da se vidi ko je i kako prepisivao, jer su ocjenjivači kako smo vidjeli iz njihovog reagovanja i naveli šta je i odakle prepisano, a može i da se provjeri i gdje se to tačno desilo”, poručuje Mihailović.

Prema njenim riječima, izvještaji Ispitnog centra svjedoče da se to i do sada događalo.

“Ovo je samo kulminacija, a zašto i ne bi bila jer se to godinama dešava i niko ne snosi odgovornost. Apsolutna odgovornost svih mora da se traži i da se na njoj insistira. Posebna je odgovornost svih nas da pošaljemo poruku djeci i mladima da je ovo nedopustivo, kao i da će svi koji se na tako na tako nešto odluče i odgovarati. Čini se da to sada nije slučaj. Sada se stvari relativizuju”, zaključila je Mihailović.

Podsjetila je da je na dan održavanja maturskog ispita iz CSBH jezika, ministar prosvjete Vojinović, prilikom posjete podgoričkoj Gimnaziji “Slobodan Škerović”, poručio da su otklonjene sve greške i nejasnoće koje su se javljale ranijih godina.

“Kao Ministarstvo prosvjete smo preduzeli sve mjere kako bi ovaj ispit protekao u redu i kako se ne bi ponavljale neprilike od ranijih godina”, kazao je tada Vojinović, a podsjetila Mihailović.

Bonus video: