Na Gorici postavljen stalni izložbeni prostor

Direktorka Evropske kuće Nataša Beširević zahvalila je gradu Podgorici i AZUP Podgorice što su, uz Evropsku uniju (EU), dio svakodnevnog i konkretnog napora očuvanja biodiverziteta i životne sredine

3362 pregleda 2 komentar(a)
Izložba na brdu Gorica, Foto: Evropska kuća
Izložba na brdu Gorica, Foto: Evropska kuća

Evropska kuća i Agencija za upravljanje zaštićenim područjima (AZUP) Podgorice, povodom Svjetskog dana životne sredine, postavili su 18 trajnih panela, koji će služiti kao stalni izložbeni prostor na brdu Gorica.

Iz Evropske kuće kazali su da je cilj Svjetskog dana zaštite životne sredine podizanje ekološke svijesti, motivisanje na aktivno razmišljanje o ekološkim pitanjima i podsticanje na saradnju koja će osigurati zeleniju budućnost.

Direktorka Evropske kuće Nataša Beširević zahvalila je gradu Podgorici i AZUP Podgorice što su, uz Evropsku uniju (EU), dio svakodnevnog i konkretnog napora očuvanja biodiverziteta i životne sredine.

“Priroda nema granica i zato su problemi životne sredine problemi svih nas”, rekla je Beširević.

Otvaranje izložbe
Otvaranje izložbefoto: Evropska kuća

Ona je navela da je zato i EU prije više od 20 godina pokrenula Evropsku zelenu nedelju, koja se ove godine obilježava od 3. do 11. juna.

“Da bismo svi zajedno osvijestili koliko je nužno da zaustavimo degradaciju ekosistema i spriječimo katastrofalne posljedice klimatskih promjena”, dodala je Beširević.

Direktor AZUP Podgorice Dragutin Drago Đeković kazao je da je ta Agencija u protekle dvije godine radila na proširenju zaštićenih područja Glavnog grada.

“Pionirski korak u stvaranju Agencije, koja bi upravljala područjima koja uključuju i parkove prirode, bio je izazovan ali je doveo do moderne i efikasne uprave”, naveo je Đeković.

On je rekao da su Delegacija EU u Crnoj Gori i Evropska kuća među prvima prepoznali rad i podržali ideje koje AUZP namjerava da realizuje.

“Ovo je prva izložba ove vrste i izuzetno mi je drago što imamo priliku da na ovom prostoru pokažemo sve ljepote koje ima Glavni grad, jer mi imamo četiri zaštićena područja. Na svakoj od ovih tabli je i dio istorije i dio ljubavi koji nosimo prema tim područjima”, pojasnio je Đeković.

Postavljen stalni izložbeni prostor
Postavljen stalni izložbeni prostorfoto: Evropska kuća

On je kazao da im je namjera bila da to podijele sa građanima Podgorice, kao i da im skrenu pažnju na ono što imaju u Glavnom gradu i da svi moraju unapređivati životnu sredinu i zaštićena područja Glavnog grada.

U saopštenju se navodi da je na 18 stalnih panela ispričana je priča o biodiverzitetu zaštićenih područja Glavnog grada.

“Predstavljene su životinjske i biljne vrste ali i neke atraktivne lokacije zaštićenih područja na kojima se mogu naći”, rekli su iz Evropske kuće.

Bonus video: