Akcija pošumljavanja u Rožajama povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine

"Neophodno je da se pokaže mladim ljudima da su šume bogatstvo koje treba posebno da čuvamo", rekao je Kalač

1950 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Povodom 5. juna, Svjetskog dana zaštite životne sredine, Uprava za gazdovanje šumama i lovištima u saradnji sa volonterima Crvenog krsta, organizovala je Akciju pošumljavanja u Područnoj jedinici Rožaje, kako bi se na simboličan način ukazalo na značaj očuvanja i zaštite šuma i životne sredine.

Za lokaciju pošumljavanja određena je Gazdinska jedinica „Crnja –Ibarac“ u Rožajama, odjeljenje 61, koje je tokom velikih požara iz 2020. godine pretpljelo ogromne štete a velike površine šuma uništene. U okviru ove akcije mladi volonteri Crvenog krsta zajedno sa zaposlenima Uprave za gazdovanje šumama i lovištima zasadili su oko 150 sadnica iz rasadnika „Županica“ u Rožajama.

Rukovodilac PJ Rožaje Alen Kalač istakao je da ovakav vid akcija predstavlja jedan dobar, kvalitetan i značajan primjer za cjelokupno društvo, a posebno za omladinu – kako treba da se odnosimo prema životnoj sredini i prema šumama.

"Neophodno je da se pokaže mladim ljudima da su šume bogatstvo koje treba posebno da čuvamo, da one nisu nešto što samo mi treba da koristimo, već je potrebno da se prema njima odnosimo sa posebnom odgovornošću i pažnjom, na način da ih ostavljamo u boljem stanju i mnogim budućim generacijama koje dolaze”, rekao je Kalač.

On je pohvalio angažovanje opštinske organizacije Crvenog krsta i njihovih mladih volontera, koji su pokazali posebno interesovanje za ovakav vid akcija koje doprinose unapređenju crnogorskih šuma i životne sredine.

Kalač je kazao da ovakvim i sličnim akcijama, kojih će u narednom periodu biti sve više, Uprava za gazdovanje šumama i lovištima nastoji da zaustavi degradiranje pojedinih ekosistema, koji veoma često budu uništeni neodgovornim odnosom pojedinaca.

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima apelovala je na građane da u predstojećoj požarnoj sezoni, budu posebno odogovorni prema prirodi, životnoj sredini i šumama i uzdrže se od bespotrebnog i nekontrolisanog paljenja vatre na otvorenom, koje iz dosadašnjeg iskustva je previše puta dovodilo do požara enormnih razmjera.

“Neophodno je da kao društvo budemo svjesni nesagledivih posljedica koje požari nanose ekosistemima u cjelini i da razvijemo kolektivnu svijest o preventivnim aktivnostima i značaju zaštite životne sredine”, navodi se u saoopštenju Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore.

Bonus video: