UCG će brucošima ponuditi oko 3.300 besplatnih indeksa

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore raspravljaće sjutra u predlozima univerzitetska jedinica

9196 pregleda 47 reakcija 2 komentar(a)
Elektrotehnički će vjerovatno punuditi oko 300 mjesta: Zgrada tehničkih fakulteta, Foto: Boris Pejović
Elektrotehnički će vjerovatno punuditi oko 300 mjesta: Zgrada tehničkih fakulteta, Foto: Boris Pejović

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore raspravljaće sjutra u predlozima univerzitetskih jedinica, prema kojima jedina državna visokoškolska ustanova ponudila oko 3.300 besplatnih indeksa brucošima.

Prema trenutnom planu, najviše mjesta za nove studente, ima na Elektrotehničkom fakultetu, dok će, tradicionalno, najmanje biti na umjetničkim akademijama. Nakon što UO UCG razmotri i odobri plan fakulteta za upis brucoša, saglasnost mora dati i osnivač - Vlada.

Prorektor UCG za nastavu Veselin Mićanović kazao je “Vijestima” da očekuje da će konkurs biti raspisan krajem juna.

Najavio i da će u ponudi biti studijski program mehatronika na Mašinskom fakultetu, koji je akreditovan prošle godine.

“U toku je i proces akreditacije studijskog programa ekonomija na engelskom jeziku”, kazao je Mićanović.

Mićanović
Mićanovićfoto: UCG

Besplatne osnovne studije na UCG uvedene su izmjenama Zakona o visokom obrazovanju 2017. Ta državna ustanova godinama oglašava oko 3.300 besplatnih indeksa na 19 fakulteta.

Iz gimnazija i srednjih stručnih škola ove godine izlazi nešto manje od 5.000 đaka.

Kandidati su se posljednjih godiuna prijavljivali popunjavanjem elektronske prijave na platformi na sajtu upisi.edu.me.

Kandidat unosi svoj JMB (jedinstveni matični broj) i bira željeni studijski program, a nakon što potvrdi podnošenje zahtjeva, podaci koji su relevantni za prijavljivanje preuzimaju se iz odgovorajućih državnih registara i šalju upisnim komisijama.

U slučaju da prijavljivanje nije moguće ovim putem (kada u registrima ne postoje podaci o postignuću u srednjoj školi, ilii se radi o stranim državljanima, državljanima Crne Gore koji su srednju školu ili dio završili van Crne Gore…), kandidat će dobiti obavještenje da je dužan da dostavi prijavu i originale potrebnih dokumenata studentskoj službi organizacione jedinice.

Za upis na fakultete UCG potrebna su originalna dokumenta - diploma o položenom eksternom maturskom, odnosno stručnom ispitu, svjedočanstva o završenim pojedinačnim razredima srednjeg obrazovanja, diploma “Luča” ili ekvivalentna diploma. Potrebna je kopija biometrijske lične karte, a za strance odgovarajuća lična isprava koja se izdaje u skladu sa posebnim propisom, kao diploma (ili ekvivalentni dokument) o osvojenoj prvoj ili drugoj nagradi na državnom ili međunarodnom takmičenju iz predmeta koji su od značaja za nastavak obrazovanja.

Stranac podnosi i dokaz o poznavanju jezika na kome se izvode studije, izuzev u slučaju kada je završio srednju školu na jednom od jezika koji su u službenoj upotrebi u Crnoj Gori.

Bonus video: