Inspektori tvrde da je voda sa Otilovića čista

Izvršni direktor Ekološkog društva Breznica Milorad Mitrović podnio je nedavno Upravi za inspekcijske poslove prijavu zbog ponovnog zagađenja akumulacije

4293 pregleda 0 komentar(a)
Brana u Otilovićima, Foto: Goran Malidžan
Brana u Otilovićima, Foto: Goran Malidžan

Voda koju građani Pljevalja koriste za piće iz akumulacije Otilovići ispunjava propisane uslove i ne predstavlja opasnost ili moguću opasnost po zdravlje ljudi, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove, nakon urađene analize uzoraka vode uzetih 31. maja.

Iz Uprave su saopštili da je inspektor za vode izašao na teren, a nakon što su mediji objavili da je ugroženo zdravlje građana usljed zagađenja vode u jezeru Otilović.

“Inspektor je stupio u kontakt sa direktorom DOO ‘Vodovod’ Pljevlja koji je pisanim putem izjavio da je odrađena analiza vode u jutarnjim i popodnevnim časovima u internoj laboratoriji i tom prilikom je utvrđeno da voda zadovoljava sve kriterijume”, navodi se u saopštenju Uprave. Nakon toga je Institutu za javno zdravlje u Podgorici upućen zahtjev za vanredno uzorkovanje na osnovu naloga sanitarne inspektorke.

Povezani članci

01. Jun 2023.

Otilovići zagađeni, ugroženi građani

“Analizom uzoraka hlorisanih voda koji su uzeti na analizu dana 31. 5. 2023. utvrđeno je da voda ispunjava uslove propisane zakonom i ne predstavlja opasnost ili moguću opasnost po zdravlje ljudi”, zaključuje se u saopštenju.

Izvršni direktor Ekološkog društva Breznica Milorad Mitrović nedavno je podnio prijavu zbog ponovnog zagađenja akumulacije u Otilovićima, koji se osim za potrebe Termoelektrane koristi i za vodosnabdijevanje grada. On je tada podsjetio da se voda iz akumulacije više decenija koristi za vidosnabdijevanje i sa sve većim udjelom u odnosu na druge izvore.

Prije godinu i po na akumulaciji Otilovići došlo je do manjeg ekološkog incidenta kada se iz jednog nosećeg bureta drvenog splava sa kućicom koji je plutao jezerom izlila tečnost, za koju se pretpostavljalo da je nafta ili motorno ulje. Policija ni tužilaštvo nikada nisu saopštili ko je vlasnik splava i da li je imao odobrenje za njegovo postavljanje na jezeru iz kojeg se grad snabdijeva vodom.

Bonus video: