Mauro: Sinjajevina mora biti zaštićena

Ona je pozvala donosioce odluka da zakonom zaštiti katune i katunski način života

3376 pregleda 2 komentar(a)
Sinjajevina, Foto: Jelena Jovanović
Sinjajevina, Foto: Jelena Jovanović

Međunarodna zemljišna koalicija (ILC), čiji je član Građanska inicijativa (GI) Sačuvajmo Sinjajevinu, pozvala je Vladu da hitno ukine odluku o vojnom poligonu na Sinjajevini i tu planinu proglasi regionalnim parkom prirode u čijem će upravljanju učestvovati lokalna zajednica.

Iz ILC-a i GI Sačuvajmo Sinjajevinu saopštili su da ta koalicija ima preko 300 članica koje pokrivaju 84 države i da predstavlja preko 70 miliona ljudi koji zavise od zemlje, kao što su mladi muškarci i žene, ruralne zajednice, poljoprivrednici i stočari.

Globalna koordinatorka ILC-a Analisa Mauro, koja je protekle sedmice posjetila Sinjajevinu, poručila je da to područje mora biti zaštićeno od bilo kog vida devastacije.

Ona je pozvala donosioce odluka da zakonom zaštiti katune i katunski način života.

“Ovdje na Sinjajevini vidimo koliko je zemlja važna za stočarstvo, ali i proizvodnju hrane i očuvanje životne sredine”, kazala je Mauro.

Ona je rekla da je to vrlo simboličan slučaj koji žele da stave u centar pažnje svijeta jer, kako je navela, kao i mnoge druge zajednice, i ta se još bori za priznanje svojih prava.

“Veoma je važno da bilo koja država danas prepozna vrijednost opšteg dobra, jer opšte dobro pomaže u stvaranju inkluzivnih procesa i izgradnji snažnog društva”, navela je Mauro.

Prema njenim riječima, kada je to odvojeno od odluka koje se donose na državnom nivou, to narušava društveni odnos, ali takođe ima uticaj i na način na koji se planeta čuva.

"Uvjerena sam da je Crna Gora prva i vjerovatno jedina ekološka država po Ustavu na svijetu, i zato bi ovo trebalo da bude jedan od prioriteta u donošenju odluka - da se donese politika koja prepoznaje vrijednost opšteg dobra“, kazala je Mauro.

Kako je saopšteno, nakon posjete toj planini, delegacija ILC u Kolašinu je održala regionalni sastanak, s ciljem obezbjeđivanja prava na zemljište za ruralne zajednice radi zaštite životne sredine, promovisanja otpornih lokalnih prehrambenih sistema i jačanja demokratskih procesa.

Navodi se da je susret rezultirao uspostavljanjem prekogranične saradničke mreže na Balkanu.

Prekograničnu saradničku mrežu na Balkanu čine članovi ILC-a i druge organizacije koje se bave bezbjednošću hrane, upravljanjem opštim dobrima, nejednakostima, klimom i biodiverzitetom.

"Proslava osnivačkog događaja u Kolašinu pokazatelj je kolektivne solidarnosti u svjetlu vojne opsade regiona Sinjajevine, jednog od najvećih visokoplaninskih pašnjaka u kontinentalnoj Evropi, čiji biodiverzitet i egzistencija su ugroženi već nekoliko godina od crnogorske vlade“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: