Štirija: Naša misija je sloboda mišljenja

“Ogroman je bio pritisak u nastojanjima da se odbrani nezavisnost”
0 komentar(a)
Klaus Švajghofer, Željko Ivanović, Jaroslav Gora, Foto: Filip Roganović
Klaus Švajghofer, Željko Ivanović, Jaroslav Gora, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 06.09.2017. 13:26h

Napadi, prijetnje, mafijaške metode zastrašivanja dugo su bile prisutne u Crnoj Gori. Za sve to vrijeme, redakcija "Vijesti", jednog od rijetkih nezavisnih medija u zemlji, nije odustala od odbrane struke. Umjesto toga, u kontinuitetu su otkrivali intrige, skandale, loša upravljanja i hrabro se borile za slobodu medija u mladoj državi na Jadranu, navodi se u saopštenju Štirija grupe povodom 20 godina osnivanja lista “Vijesti”.

“Vijesti” su 1. septembra proslavile dvije decenije postojanja.

U saopštenju Štirije, koja ima 25 odsto udjela u Vijestima, podsjeća se na napad na direktora i osnivača lista Željka Ivanovića, koji je prije 10 godina, na godišnjicu lista, "srećom izbjegao atentat".

"Vijesti su proteklih deset do 15 godina pod ogromnim pritiskom u nastojanjima da odbrane novinarsku nezavisnost", kazao je na proslavi jubileja Klaus Švajghofer, pohvaljujući rad crnogorskih kolega, prenosi se u saopštenju.

Iz Štirije podsjećaju da su se Ivanović i Švajgofer povodom jubileja sreli sa premijerom Duškom Markovićem, te da je proslavi prisustvovala skoro sva zvanična Crna Gora, "uključujući i potpredsjednika Vlade Zorana Pažina".

Švajghofer je istakao važnost učešća Štirije u "Vijestima".

"Nezavisnost i sloboda mišljenja i novinarstva dio su naše misije. U tom smislu, našu investiciju vidimo kao podršku novinarima "Vijesti" i doprinos demokratizaciji regiona".

Bonus video: