Opština Kotor će najstrože kažnjavati svako kršenje komunalnog reda

Lokalna uprava odlučila da "okrene list" u odnosu prema nesavjesnim preduzetnicima

7690 pregleda 37 reakcija 9 komentar(a)
Kotor (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Kotor (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Suočena sa sve većim brojem problema u prostoru, uzurpacijom javnih površina, narušavanjem životne sredine i protivzakonitim postupanjem pojedinih trgovaca i ugostitelja, administracija gradonačelnika Kotora Vladimira Jokića odlučila je da "okrene list" i sa dosadašnje preovlađujuće prakse upozoravanja ili apelovanja na prekršioce, pređe na rigorozne kontrole i najstrožije kažnjavanje nezakonitog i ponašanja protivnog propisima.

"Opština Kotor obavještava građanke i građane Kotora da će se u narednom periodu vršiti strogi inspekcijski nadzor kada je u pitanju komunalni red. Kontrolisaće se gabariti svih terasa u gradu, te će istima biti naloženo da terase vrate u zakonske gabarite. Biće uklonjeni svi reklamni panoi i reklame za koje ne postoji dozvola o postavljanju. Takođe će se kontrolisati i jačina buke koja se emituje sa razglasnih uređaja", rečeno je 'Vijestima" nakon sastanka.

Istaknuto je da će se insistirati na poštovanju obaveze ugostitelja u Starom gradu da smeće mogu odlagati u terminima od 5 do 8 sati ujutru, kao i od 15 do 17 časova popodne, a ugostiteljski objekti koji imaju potrebu za odlaganjem ulja, za to moraju imati sklopljen ugovor sa odgovarajućim pružaocem te vrste usluga.

"Opština Kotor će takođe imati i nultu toleranciju na točenje alkohola maloljetnim osobama. Dva prekršaja značiće oduzimanje dozvole za rad subjektu koji je počinio prekršaj, a svaki napad na službena lica biće prijavljen kao krivično djelo", kazali su iz lokalne uprave.

Objašnjavaju da Opština Kotor na ovaj način "želi da omogući kvalitetniji život građanima i građankama Kotora, a da Kotor pozicionira kao grad u kojem se poštuju zakoni i odluke".

Stoga je, kako ističu u administraciji gradonačelnika Jokića, Opština spremna da na najstrožiji način sankcioniše nesavjesne pojedince. Građani i turisti koji posjećuju Kotor sve češće su svjedoci raznih nezakonitosti, ali i bahatog ponašanja pojedinih ovdašnjih ugostitelja i trgovaca - od bespravnog postavljanja ili širenja terasa kafića i restorana, sprovođenja pod okriljem noći ispusta kanalizacije iz elitnih malih hotela direktno u more, prodaje robe bez deklaracije ili neisticanja cijena na proizvodima, stvaranja buke i nepoštovanja komunalnog reda. Te pojave dobile su toliko maha da je lokalna uprava odlučila da "okrene list" i pristupi pojačanim kontrolama na terenu i najstrožijem sankcionisanju prekršilaca propisa.

Iz lokalne uprave su upozorili i da će privrednom subjektu koji se nalazi u prekršajnoj evidenciji Opštine Kotor biti onemogućen zakup terase i učešće na tenderu.

Izvršiće se i inspekcija nad svim trgovinskim objektima u gradu koji vrše prodaju falsifikovane luksuzne robe.

Bonus video: