Perović i Jenča: Iznalaženje rješenja između Beograda i Prištine biće korak naprijed ka EU za ZB

Kako se navodi, fokus razgovora je bio saradnja između UN i Crne Gore, globalni i regionalni izazovi, kao i dalji reformski procesi u Crnoj Gori

2467 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo odbrane
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo odbrane

Iznalaženje prihvatljivog rješenja u dijalogu Beograda i Prištine predstavljaće značajan korak naprijed ka Evropskoj uniji (EU) i za ostale države na Zapadnom Balkanu, ocijenili su državni sekretar u Ministarstvu odbrane (MOD) Krsto Perović i predstavnik Ujedinjenih nacija (UN) Miroslav Jenča.

Kako je saopšteno iz MOD, Perović se sastao se u UN u Njujorku, sa pomoćnikom Generalnog sekretara za Evropu, Centralnu Aziju i Ameriku, Jenčom.

Kako se navodi, fokus razgovora je bio saradnja između UN i Crne Gore, globalni i regionalni izazovi, kao i dalji reformski procesi u Crnoj Gori.

“Tokom sastanka istaknuta je zajednička posvećenost iznalaženju trajnih pozitivnih rešenja za savremene izazove, poput agresije na Ukrajinu ili ostvarivanja daljeg napretka u dijalogu između Beograda i Prištine”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je Jenča izrazio očekivanje da će Crna Gora nastaviti putem daljeg jačanja svoje stabilnosti i napretka u nastojanju dostizanja punopravnog članstva u EU.

“U tom pogledu, smatra da će iznalaženje prihvatljivog rješenja u dijalogu Beograda i Prištine predstavljati značajan korak naprijed i za ostale države na Zapadnom Balkanu”, navodi se u saopštenju.

Iz MOD su rekli da se Perović u potpunosti saglasio da samo uspješne inicijative i misije UN, poput Sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica, ili misija Althea u Bosni i Hercegovini, predstavljaju garant i vodilju ka izgradnji bolje i prosperitetnije zajednice za sve.

Perović je tokom boravka u Njujorku, predvodio delegaciju MOD u posjeti Vojnoj akademiji kopnene vojske SAD, Vest Point.

Ta akademija, kako se dodaje, predstavlja jednu od najrespektabilnijih vojno-obrazovnih ustanova na svijetu.

Tokom posjete, Perovića i delegaciju primio je i načelnik štaba akademije Brajan Novoselić.

Navodi se da su tom prilikom prezentovani i vaspitno-obrazovni kapaciteti Akademije, principi njenog funkcionisanja i kulturno istorijsko nasljeđe.

Perović je zahvalio Akademiji i američkoj vladi koje Crnoj Gori omogućuju da upućivanjem svojih kadeta na tu i druge vojne akademije u Sjedinjenih Američkim Državama, dobije najkvalitetnije oficirske kadrove, sposobne za odgovor na savremene izazove i prijetnje.

Bonus video: