Savez slijepih: Prvi put ćemo sistematski nadgledati pristupačnost biračkih mjesta

"Mobilni posmatrači/ice Saveza će vršiti monitoring u pet kategorija i to: okolina, prilaz, ulazni prostor u biračko mjesto, rad biračkog odbora, te uređenost prostorije biračkog mjesta u odnosu na fizičku pristupačnost i izborni materijal", piše u saopštenju Saveza slijepih Crne Gore (SSCG)

2261 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Savez slijepih
Ilustracija, Foto: Savez slijepih

Iz Saveza slijepih Crne Gore saopštili su da će prvi put sistematski nadgledati pristupačnost biračkih mjesta na izborni dan u sve tri regije Crne Gore.

Pedeset nezavisnih i građanskih posmatrača će posmatrati izbore na minimum 400 biračkih mjesta, saopšteno je iz Saveza slijepih Crne Gore (SSCG).

Oni su pojasnili da je cilj navede aktivnosti nepristrasno i profesionalno izvještavanje kao i nadgledanje izbornog procesa u pogledu, kako kažu, pristupačnosti biračkih mjesta, izbornih materijala i samog procesa glasanja za osobe sa invaliditetom.

"Mobilni posmatrači/ice Saveza će vršiti monitoring u pet kategorija i to: okolina, prilaz, ulazni prostor u biračko mjesto, rad biračkog odbora, te uređenost prostorije biračkog mjesta u odnosu na fizičku pristupačnost i izborni materijal", stoji u saopštenju.

Iz SSCG su naveli da posredstvom ovih aktivnosti podsjećaju na bitnost dosljednje primjene koncepta "ljudskih prava i nediskriminacije", dodajući da je među posmatračima angažovan značajan broj osoba sa invaliditetom.

"Uz analizu izvještaja sa terena, Pozivni centar Saveza će primati i prijave nepravilnosti od strane osoba s invaliditetom. Ovim putem pozivamo sve osobe s invaliditetom da iskoriste svoje biračko pravo i da nam na izborni dan prijave eventualne nepravilnosti u periodu od 07.00 - 21.00h, na brojeve telefona: 020/665 368, 067/347 427", piše u saopštenju.

Iz SSCG su istakli da će Savez slijepih svim zainteresovanim osobama sa invaliditetom pružiti besplatnu pravnu podršku

"Na izborni dan, Savez će o svojim nalazima javnost obaviještavati putem saopštenja i objava na društvenim mrežama, a u ponedeljak, 12. juna će održati konferenciju za medije s preliminarnom ocjenom izbornog dana", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: