Perović u Vašingtonu: Crna Gora pokazala nedvosmislenu podršku ukrajinskoj borbi

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane razgovarao sa američkim zvaničnicima

1173 pregleda 0 komentar(a)
Perović i Vitmer, Foto: Ministarstvo odbrane
Perović i Vitmer, Foto: Ministarstvo odbrane

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Krsto Perović imao je više sastanaka sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu, a tom prilikom je, između ostalog, poručio da je Crna Gora pokazala nedvosmislenu podršku ukrajinskoj borbi protiv agresije.

On je u Stejt Departmentu razgovarao sa zamjenicom pomoćnika saveznog sekretara Entonija Blinkena, Kami Vitmer, koja je zadužena za evropske i evroazijske poslove.

Tom prilikom su, kako je saopšteno iz ministarstva, potvrđeni zajednički interesi i djelovanja Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore u sferama širih međunarodnih odnosa, kao i na regionalnom nivou. Važna tema razgovora je bila situacija u Ukrajini, i tim povodom je, dodaju, poslata čvrsta poruka zajedništva i savezništva.

Perović je naglasio da je Crna Gora pokazala čvrstu i nedvosmislenu podršku ukrajinskoj borbi protiv agresije i posvećenost savezničkim obavezama i solidarnoj politici u okviru NATO-a, a što, kako je naveo, pokazuje i odluka Vlade, potvrđena u Skupštini, o izdvajanju dva odsto BDP-a za sektor odbrane.

Perović stejt department
foto: Ministarstvo odbrane

Vitmer se zahvalila crnogorskoj strani na dosljednoj implementaciji proklamovanih NATO politika.

Perović se sastao i sa direktorom Agencije za odbrambenu i bezbjednosnu saradnju (DSCA), Džejmsom Haršom, a tom prilikom je, kako je saopšteno, potvrđena odlična saradnja koju Crna Gora ima sa tom Agencijom.

Harš je naglasio da se svi aktuelni projekti nabavki opreme za crnogorski odbrambeni sistem realizuju planiranom dinamikom i bez problema u implementaciji. Posebno se razgovaralo o programima kojima DSCA pruža razne oblike edukacije i školovanja crnogorskim kadrovima, kao što su vojne akademije i drugi oblici postdiplomskih usavršavanja, uz zaključak da u potpunosti zadovoljavaju crnogorske potrebe.

Perović stejt department
foto: Ministarstvo odbrane

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore, predvođena Perovićem, održala je sastanak i sa predstavnicima kompanije Oškoš, na čelu sa direktorom kompanije Čakom Bjuzikom.

Predstavnici kompanije upoznati su sa iskustvima Vojske Crne Gore u primjeni lakooklopnih vozila te kompanije, a razgovarano je i o modalitetima buduće saradnje u pogledu njihovog dugoročnog održavanja. Vojska Crne Gore vozilima Oškoš je opremila ili upravo oprema dvije pješadijske čete, a "iskustva iz njihove primjene su izuzetno pozitivna", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: