Eko-fond: Nismo privredni subjekat koji posluje s ciljem ostvarivanja profita i postizanja komercijalnih uspjeha

"Eko-fond, kao što mu i samo ime kaže, čak ni načinom finansiranja ne odaje komercijalni karakter svog razloga postojanja, budući da on ne pruža bilo kakve usluge ili vrši isporuku proizvoda, da bi od njihovog prometa sticao prihode..."

3203 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ivan Ivanović
Foto: Ivan Ivanović

Iz Fonda za zaštitu životne sredine (Eko-fond) saopštili su da ne predstavljaju privredni subjekat u klasičnom smislu tog pojma, koji posluje s ciljem ostvarivanja profita i postizanja komercijalnih uspjeha, već da je je riječ o subjektu sui generis čija poslovna aktivnost nije fokusirana na ciljeve ordinarnog privrednog društva iako je osnovan kao društvo sa ograničenom odgovornošću.

Oni su reagovali na jučerašnje saopštenje Vlade Crne Gore u kome se između ostalog navodi da je Fond za zaštitu životne sredine prošle godine poslovao sa gubitkom od 0,11 miliona eura.

"Usvajanjem Programa rada i Finansijskog plana za 2023. godinu, Fond za zaštitu životne sredine (Eko-fond) započinje realizaciju projektnih aktivnosti predviđenih istim. Partneri/korisnici koji su obuhvaćeni Programom rada i koji mogu ostvariti pravo na subvenciju su: građani, privredni subjekti, javne institucije i civilni sektor", ističe se u saopštenju Eko-fonda.

Oni su dodali da će finansijska održivost i ostvarenje svrhe zbog koje je Eko-fond i osnovan, odnosno realizovanje ciljeva politike Vlade Crne Gore na polju održivog razvoja, zaštite i unaprjeđivanja životne sredine, klimatskih promjena, energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije, u mnogome zavisiti od trenutnih i prepoznavanja mogućih mehanizama za obezbjeđivanje prihoda Eko-fondu.

"S toga, naglašavamo da je tri godine, od početka rada Eko-fonda, bilo potrebno da se napravi iskorak u iznosu predviđenog budžeta (više od 8 miliona predviđeno za projekte u ovoj godini), uprkos svim izazovima sa kojima se suočavala ova institucija u prethodnom periodu", piše u saopštenju.

Iz Eko-fonda ističu, da je Eko-fond osnovan kao društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o), a obzirom na to da je zakonskim okvirom propisano da se sredstva za finansiranje Eko-fonda koriste za finansiranje pripreme, sprovođenja i razvoja programa, projekata i sličnih aktivnosti na državnom i lokalnom nivou, u cilju postizanja energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije, jasno je da Eko-fond ne predstavlja privredni subjekat u klasičnom smislu tog pojma, koji posluje s ciljem ostvarivanja profita i postizanja komercijalnih uspjeha, već je riječ o subjektu sui generis čija poslovna aktivnost nije fokusirana na ciljeve ordinarnog privrednog društva iako je osnovan kao društvo sa ograničenom odgovornošću.

"Eko-fond, kao što mu i samo ime kaže, čak ni načinom finansiranja ne odaje komercijalni karakter svog razloga postojanja, budući da on ne pruža bilo kakve usluge ili vrši isporuku proizvoda, da bi od njihovog prometa sticao prihode, već isključivo zavisi od plaćanja naknada koje su zakonska obaveza svih subjekata koji uslijed bavljenja svojom djelatnošću ugrožavaju životnu sredinu, što bi značilo da takvo sticanje prihoda nije uzrokovano obavljanjem određene privredne aktivnosti, nego ponašanjem obveznika koji ugrožavaju životnu sredinu i plaćanjem naknade bivaju, takoreći sankcionisani zbog toga", poručili su iz Eko-fonda.

Naveli su da zbog svega navedenog, Eko-fond sa Vladom Crne Gore kao svojim osnivačem i resornim Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, ističu da će u narednom periodu, sve ono što je planirano biti i sprovedeno na zadovoljstvo svih naših partnera i korisnika subvencija.

Bonus video: