Podgorica: "Čistoći" kazne stižu na naplatu, Odbor direktora traži da se Hot odmah vrati na posao

Podgorička “Čistoća” nije postupila po tri izvršne presude Osnovnog suda, pa će platiti 2.500, a izvršni direktor tog komunalnog preduzeća 800 eura. Ignorisanje znači i sankcije u većem iznosu. Odbor direktora tražida Hot odmah bude vraćen na posao

35883 pregleda 9 komentar(a)
Ako ne postupe po izvršnom rješenju u roku od mjesec, slijedi kazna od 3.000, Foto: SAVO PRELEVIC
Ako ne postupe po izvršnom rješenju u roku od mjesec, slijedi kazna od 3.000, Foto: SAVO PRELEVIC

Sa računa podgoričke “Čistoće” biće naplaćeno 2.500, a odgovorno lice - izvršni direktor Andrija Čađenović (DPS) kazniće se iznosom od 800 eura, jer nisu postupili po tri izvršna rješenja Osnovnog suda u Podgorici, i Denisa Hota, bivšeg zaposlenog, vratili na posao, na radno mjesto u skladu sa njegovom stručnom spremom i radnim sposobnostima.

Ukoliko to ne učine ni u roku od mjesec od dana dobijanja rješenja, “Čistoći” prijeti nova kazna od 3.000, a Čađenoviću od 1.000 eura.

Denis Hot
Denis Hotfoto: Boris Pejović

To se, pored ostalog, navodi u rješenju koje je podgorički Osnovni sud donio 31. maja.

U međuvremenu, 6. juna, Odbor direktora tog komunalnog preduzeća, u odnosu na presudu podgoričkog Višeg suda od 6. decembra 2022, kojom je potvrđena presuda Osnovnog, donio je odluku da se Hot vrati na posao - bez odlaganja.

Čađenović je ranije sudu tvrdio da su u “Čistoći” već preduzeli radnje u tom pravcu. Isto je saopštio i u izjašnjenju Odboru direktora na dan kad je Odbor i donio rješenje da se Hot na posao vrati odmah.

Odluka Odbora, koju potpisuje predsjednik Milan Vukadinović (Demokrate), donijeta je na sjednici 6. juna i, kako se navodi u dokumentu, stupa na snagu danom donošenja. Odbor je odluku, kako se navodi, donio u skladu sa presudom Višeg suda od 6. decembra 2022, prema kojoj je “Čistoća” u obavezi da Denisa Hota vrati na rad u skladu sa kvalifikacijama koje posjeduje.

“Zadužuju se stručne službe Društva da u skladu sa Zakonom o radu dostave Aneks ugovora o radu za odgovarajuće radno mjesto”, piše u dokumentu.

Odbor je istog dana dobio izjašnjenje izvršnog direktora “Čistoće” Andrije Čađenovića, koji je, pored ostalog, naveo da je to privredno društvo postupilo po presudi od 16. maja 2022. i da je “preduzelo sve radnje iz okvira svoje nadležnosti, ali da ne može, niti ima upravno-pravno ovlašćenje da Hot Denisa rasporedi na rad sve dok ne dobije saglasnost osnivača - Glavnog grada Podgorica”.

Prema dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid, on je u deset tačaka obrazložio tvrdnje. Naveo je da je 22. februara od Odbora direktora tražio saglasnost za otvaranje novog radnog mjesta.

“S obzirom na to da smo kao izvršni dužnik dužni da postupimo po presudi i rješenju suda, ali da to nije moguće dok se novo radno mjesto ne otvori, jer kod ovog privrednog društva nema slobodnih radnih mjesta”, naveo je on.

Odbor direktora sjutradan je dao saglasnost na izmjene i dopune Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, pravilnik je, navodi Čađenović, izmijenjen i predviđeno je novo radno mjesto koje odgovara stručnoj spremi i sposobnostima Denisa Hota i zaveden je i potpisan 30. marta.

Izmijenjeni Pravilnik dostavljen je Skupštini Glavnog grada na mišljenje... Početkom maja, navodi Čađenović, od Glavnog grada dobili su dopis sa nalogom za izmjene djelova predloženog teksta, potom je Odbor direktora na sjednici 10. maja usvojio izmijenjen dokument pod nazivom - Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta DOO “Čistoća”. Sjutradan je dokument proslijeđen Sekretarijatu za komunalne poslove za davanje mišljenja, ali je Sekretarijat, dopisom od 19. maja, sugerisao da se skladi naziv tog akta na način da on glasi Pravilnik o izmjenama Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta DOO “Čistoća”.

“Dakle, poslodavac je preduzeo sve iz svoje nadležnosti, a da bi izmjena pravilnika koja vraća Hot Denisa na rad stupila na snagu, neophodno je ispunjavanje uslova koji su van kontrole ovog privrednog društva: davanje saglasnost i protek roka od osam dana nakon toga (objavljivanje na oglasnoj tabli)”, navodi Čađenović u izjašnjenju.

On je u izjašnjenju dodao i da je, u odnosu na slobodna radna mjesta na koja je Hot mogao biti raspoređen, od januara tek jedan zaposleni 18. maja stekao uslov za penziju, ali da ga nisu rasporedili na to radno mjesto “iz razloga što se uveliko otpočelo sa procedurom izvršenja presude... donošenjem... izmjena pravilnika”.

Kao još jedan razlog, on je naveo i da je novi Odbor direktora imenovan 11. maja, da su imenovana četiri od pet članova, da je rješenje o imenovanju i petog člana iz reda zaposlenih donijeto 24. maja i da su se tek tada stekli uslovi za donošenje odluka u tom predmetu.

“Bilo kakvo postupanje mimo prednje utvrđenog redoslijeda, moglo bi biti predmet upravnog inspekcijskog nadzora, i razlog za poništaj tog pravnog posla i snošenje pravnih posljedica takvog postupanja”, naveo je Čađenović u izjašnjenju 6. juna.

Ignorišu tri izvršna rješenja

U međuvremenu, “Čistoću” i izvršnog direktora tog komunalnog preduzeća stižu sankcije. Podgorički Osnovni sud u maju prošle godine donio je pravosnažnu izvršnu presuda i “Čistoći” tada naložio da u roku od osam dana od dana prijema tog rješenja Hota vrati na posao. Do danas su donijeta tri izvršna rješenja, posljednje 31. maja. “Čistoća” nije postupila ni po jednom.

“Utvrđuje se da izvršni dužnik (“Čistoća”) nije izvršio svoju obavezu po presudi Osnovnog suda u Podgorici... od 16. maja 2022... od 20. februara 2023. i po rješenju... od 21. aprila 2023”, piše u rješenju koje je donijeto posljednjeg dana prošlog mjeseca.

Određeno je izvršenje protiv “Čistoće” sprovođenjem novčanih kazni u iznosu 2.500 eura za to komunalno preduzeće, i 800 eura za odgovorno lice - Andriju Čađenovića.

Ukoliko u daljem roku od 30 dana, po prijemu rješenja, ne vrate Hota na posao i rasporede ga na radno mjesto u skladu sa njegovom stručnom spremom i radnim sposobnostima, nova kazna za “Čistoću” je 3.000, a za Čađenovića 1.000 eura.

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) prije dvije godine dodijelila je Hotu status zviždača. “Čistoći” je tada iz ASK data preporuka da bivšem zaposlenom omogući da se rasporedi na radno mjesto koje odgovara njegovoj stručnoj spremi, radnim sposobnostima, znanju i iskustvu.

Hot je nakon otkaza u “Čistoći” 2019. godine, na osnovu presude u njegovu korist, vraćen na posao 11. maja 2021, ali je raspoređen na drugo, već popunjeno radno mjesto. Istog dana kad je došao na posao, uručeno mu je obavještenje o prestanku potrebe za njegovim radnim angažmanom i rješenje o godišnjem odmoru.

Od lokalnih izbora koji su održani 2022, Denis Hot je u Skupštini Glavnog grada odbornik Pokreta “Evropa sad”.

Bonus video: