"Zaratili" bivši potpredsjednik Opštine Tivat i glavni gradski arhitekta: Nerad ili osveta administracije?

Arsić je “Vijestima” kazao da je još 10. februara GGA-u podnio zahtjev za izdavanje Potvrde o usklađenosti spoljnog izgleda bespravnog objekta, na ime svog oca Zvonka koji je i vlasnik tog objekta

10957 pregleda 5 komentar(a)
Mnogo predmeta na čekanju kod glavnog gradskog arhitekte, Foto: SZS Tivat
Mnogo predmeta na čekanju kod glavnog gradskog arhitekte, Foto: SZS Tivat

Bivši potpredsjednik Opštine Tivat i visoki funkcioner građanske liste Narod pobjeđuje - koja je okosnica lokalne vlasti tom gradu - Vladimir Arsić prozvao je glavnog gradskog arhitektu Opštine Tivat Marka Popovića za nerad i neprofesionalnost, tvrdeći da pojedini građani mjesecima čekaju na rješavanje njihovih administrativnih zahtjeva pred glavnim gradskim arhitektom (GGA).

Arsić
Arsićfoto: Siniša Luković

Popović, sa druge strane, tvrdi da profesionalno i najefikasnije moguće radi svoj posao, a da iza prozivki Arsića na njegov račun stoje privatni razlozi i ranija razmimoilaženja.

Arsić je “Vijestima” kazao da je još 10. februara GGA-u podnio zahtjev za izdavanje Potvrde o usklađenosti spoljnog izgleda bespravnog objekta, na ime svog oca Zvonka koji je i vlasnik tog objekta.

“Sva dokumentacija je kompletno i uredno dostavljena. Nažalost, do dana današnjeg, dokument nije uzet na rješavanje, iako su zakonom definisani rokovi za postupanje. Više puta sam se obraćao urgencijom, pisanim putem i zahtijevao rješavanje dostavljenog predmeta. Pomaka i dalje nema poslije četiri mjeseca”, kazao je “Vijestima” Arsić koji je zbog ovoga tražio rekaciju predsjednika tivatske Opštine Željka Komnenovića (NP), ali se i zvanično obratio Upravnoj inspekciji Ministarstva javne uprave, tražeći da provjere administrativni rad tivatskog GGA.

Istakao je da je u dva navrata krajem marta i početkom maja elektronskom poštom slao pisane urgencije tražeći da GGA postupi po podnesenom zahtjevu koji se odnosi na mišljenje glavnog gradskog arhitekte vezano za gabarite sporne terase na porodičnoj kući Arsića u naselju Marići, kao i da je u više navrata tim povodom kao građanima, nakon što mu je u međuvremenu prestala funkcija potpredsjednika Opštine, bezuspješno dolazio u prostorije lokalne uprave Tivta radi dobijanja informacije što je sa zahtjevom kojeg je GGA-u uputio još u februaru.

“Kulminacija problema i potreba za ovom vrstom prijave ka Upravi za inspekcijske poslove nastaje onog momenta kada glavni gradski arhitekta saopštava prilikom susreta na ulici - jer ga u kancelariji nikako ne možete naći - da ‘neću dobiti saglasnost dok je on tu, jer sam veliko g...o”, navodi Arsić, dodajući da Popović neodgovorno i neefikasno radi posao GGA i da na rješavanje zahtjeva koji su mu podneseni, bespotrebno dugo čeka veliki broj građana Tivta.

On tvrdi i da Popović vrlo često u radno vrijeme za koje ga plaća Optšina Tivat, izbiva sa posla da bi obavljao privatne poslove kao arhitekta. Popovića proziva i da se ovaj navodno ne ponaša u skladu sa Etičkim kodeksom lokalnih službenika i namještenika, jer je nerijetko u konfliktu interesa zato što kao GGA izdaje saglasnosti za gradnju objekata koje je prethodno privatno projektovao kao arhitekta kojeg su za to angažovali njihovi investitori.

Glavni gradski arhitekta Marko Popović u izjavi za “Vijesti” odbacio je optužbe Arsića i naglasio da bivši potpredsjednik pokušava da izvrši pritisak na njega. Istakao da je prije njegovog dolaska na tu funkciju “posao GGA u Tivtu stojao jer više od dvije godine Opština, sa funkcionerom Vladimirom Arsićem na jednoj od čelnih pozicija, nije uspjela da obezbijedi uslove za formiranje Službe GGA i angažovanje saradnika - arhitekata koji bi mi olakšali obavljanje zakonom predviđenih poslova.”

“Novoformirana opštinska vlast je tek nedavno preduzela korake ka formiranju Službe GGA i nadam se da će se te procedure okončati u najskorijem kako bi rad GGA bio efikasniji na korist i zadovoljstvo svih”, kazao je Popović.

On ističe da se svi primljeni i obrađeni zahtjevi podnešeni GGA-u nalaze na sajtu Opštine.

“Sve je prilično transparentno, mada je zbog velikog broja zahtjeva možda malo teže sagledati sav obim obavljenog i posla koji je u toku. Što se tiče konkretnog zahtjeva za koji ste poslali upit, upoznat sam sa njime od ranije. Funkcioner Vladiumir Arsić je u više navrata pokušao da vrši pritisak na mene sa najviših adresa Opštine da mu se predmet završi. Kad taj način nije urodio plodom, onda se obratio i Vama pokušavajući na taj način da preko Vaše novinarske funkcije izvrši pritisak na GGA da se njegov predmet završi preko reda”, tvrdi Popović.

Poručuje da Arsić “očito smatra da zaslužuje da ima poseban tretman zato što je dio političke partije”.

“U 2023. godini nije obrađen nijedan zahtjev za izdavanje potvrde o usaglašenosti spoljnog izgleda bespravnog objekta zbog prioriteta u radu GGA, a to su saglasnosti za gradnju legalnih objekata stalnog ili privremenog karaktera. Budući da postoje zahtjevi za saglasnost na idejno rješenje koji čekaju da budu obrađeni još prije zahtjeva funkcionera Arsića, u ovom trenutku je fokus na njima. Naravno, zahtjevi za izdavanje potvrda o usaglašenosti bespravnih objekata biće obrađeni u narednom periodu, ali funkcioner Arsić neće imati povlašćeni status kakav umišlja da mu pripada”, poručio je Popović. Optužio je dojučerašnjeg potpredsjednika Opštine da Arsić dok je bio na toj funkciji “nije na bilo koji način omogućio da se stvore bolji uslovi za rad GGA, iako sam na to mnogo puta ukazivao smatrajući to javnim interesom.”

“Za dotičnog je to postao javni interes samo u trenutku kad je njegov predmet došao u pitanje, što dovoljno ukazuje na to kako funkcioner Arsić shvata svoju obavezu prema građanima, odnosno onima koji su mu dali povjerenje na izborima”, istakao je Popović.

On naglašava da ne pripada nijednoj političkoj partiji i “nijedna partija ne nije dovela na mjesto GGA, iako je nakon lokalnih izbora 2022. godine bilo pokušaja političke trgovine njegovom pozicijom od strane dotičnog Arsića.”

“To naravno, nije urodilo plodom jer su ljudi iz drugih političkih opcija svjesni činjenice da mjesto GGA ne pripada nijednoj partiji, već je popunjeno zbog mojih profesionalnih kvaliteta”, zaključio je Popović.

Prema podacima sa sajta Opštine, GGA od početka godine do 1.juna dobio ukupno 63 zahtjeva za davanje saglasnosti na gradnju novih objekata od kojih je u istom periodu 19 zahtjeva prihvaćeno, a postupak po pet zahtjeva je obustavljen, dok je 39 predmeta još u radu.

Od početka godine do i zaključno sa 16. majem, GGA-u je podnijeto i ukupno sedam zahtjeva građana za izdavanje potvrde o usklađenosti bespravnih objekata od kojih nije riješen nijedan.

Lani je podnijetih zahtjeva za izdavanje potvrde o usklađenosti bespravnih objekata bilo ukupno 16 i svi su oni riješeni već iste godine, sa prosječnim rokom za rješavanje pojedinačnog zahtjeva od oko mjesec dana.

Bonus video: