Iz Beransela poručili Vladi: Opet ćemo na noge ako ne ubrzate radove

Od svega obećanog, tvrde mještani, samo je rađeno na kanalisanju takozvanog Lučkog potoka...
0 komentar(a)
Đorđije Tomović, Foto: Tufik Softić
Đorđije Tomović, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 05.09.2017. 19:17h

Ako Vlada ne ubrza radova na sanaciji najveće divlje deponije na sjeveru - Vasovih voda, mještani Beransela ponovo će ustati.

To je “Vijestima”, saopštio predsjednik Mjesne zajednice (MZ) Beranselo Slobodan Lončar, ocijenivši da se projekat uređenja sanacije realizuje sporo i da mještani zbog toga trpe negativne posljedice.

Lončar i aktivisti nevladinih organizacija koje se bave zaštitom životne sredine saglasni su da je, kako kažu, kašnjenje i odugovlačenje sanacije deponije - nedopustivo i neozbiljno.

Lončar tvrdi da je zbog postojanja smetlišta na Vasovim vodama posljednjih godina u Beranselu evidentiran porast broja oboljelih od plućnih i drugih opasnih bolesti. Dodaje da su podaci o tome više nego zabrinjavajući i da su mještani, i pored toga što se na Vasovim vodama više ne odlaže smeće, izloženi teško sagledivim štetnim posljedicama. Ističe da po ko zna koji put mještani Beransela zahtijevaju od Vlade i resornog Ministarstva da ubrzaju radove na Vasovim vodama, jer je to “najveća planina smeća u Crnoj Gori”.

“Ukoliko to ne urade, odnosno ne ubrzaju, Beranselo ponovo ustaje na noge. Više nemamo vremena za čekanje”.

Nadležni su u martu 2014. saopštili da se na Vasovim vodama nikada više neće istovariti nijedan kilogram smeća. Takva odluka je i ispoštovana.

Ubrzo nakon toga, iz Vlade je saopšteno da je obezbijeđeno skoro miliona eura za sanaciju smetlišta i da radovi treba brzo da počnu.

Od svega obećanog, tvrde mještani, do sada su izvedeni samo određeni poslovi na kanalisanju takozvanog Lučkog potoka.

Navode da je te radove 1. juna 2016. ozvaničila tadašnja državna sekretarka Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) Daliborka Pejović.

Tada je najavljeno da će se realizacija projekta odvijati u dvije faze.

Pejovićeva je istakla da prva faza predstavlja “hitne intervencije radi sprečavanja raznošenja otpada sa postojećeg odlagališta duž Lučkog potoka i odnošenje otpada u rijeku Lim, a da druga obuhvata izradu glavnog projekta sanacije neuređenog odlagališta i samu sanaciju”.

Navela je i da će, prema planu, radovi obuhvaćeni prvom fazom trajati svega 40 dana i da je u toku revizija glavnog projekta kompletne sanacije smetlišta.

Mještani Beransela tvrde da je od obećanog malo toga urađeno i da predviđena sredstva za sanaciju smetlišta još nijesu stavljena u odgovarajuću funkciju.

Imaju primjedbe i na način na koji je kanalisan takozvani Lučki potok.

“Da stvar bude još gora, prvi porast vodostaja Lučkog potoka, na isteku protekle zime, pokazao je da izvođač radova, podgoričko preduzeće Tehnoput, nije uradilo odgovarajući betonski ulaz za prihvatanje vode koja treba da se sprovede u postavljene cijevi, što je izazvalo ozbiljne probleme. Tako voda umjesto u cijevi i dalje teče rubom deponije, odnoseći znatne količine smeća pravo u Lim”, tvrdi Lončar.

Direktor Ekološkog pokreta Ozon Aleksandar Perović ističe kako je očekivao poteškoće oko početka sanacije i i različite vidove opstrukcije, zbog toga što su još otvorene sve opcije kada je riječ o nacionalnoj politici upravljanja otpadom.

On kaže da “nadležne institucije pokazuju nevjerovatnu neefikasnost, bez obzira na sve izgovore kojima se pravdaju”.

“Propali tenderski i postupci javnih nabavki svakako otežavaju planiranu dinamiku aktivnosti i čini mi se postaju sve češći problem, što bi trebalo da bude signal za Vladu da analizira kvalitet procedure i zakonski okvir u toj oblasti”.

Višegodišnja borba mještana Beransela protiv institucija i namjere da se na tom mjestu gradi regionalna deponija, jedan je od najboljih primjera građanskog aktivizma u državi koji je odnio pobjedu.

Priča još nije do kraja ispričana - u pogledu sanacije najveće planine smeća, ali i odgovornosti institucija i pojedinaca što je ekocid napravljen.

Perović: Svi uz Lim treba da budu svjesni opasnosti koja prijeti

Perović je ocijenio da su građani Beransela najzaslužniji što je ekološka katastrofa na Vasovim vodama došla u obzir za sanaciju, ali podsjeća da je potrebno da opasnost i posljedice shvate i njihovi sugrađani, ali i svi građani naselja i opština koje gravitiraju Limu, i da izvrše pritisak na nadležne institucije da im omoguće Ustavno pravo na zdravu životnu sredinu.

“Nadam se da neće proći mnogo vremena dok se ne počnu sanirati Vasove vode i da će to raditi neko čije će stučne i poslovne reference garantovati kvalitet”, kazao je Perović.

Bonus video: