Javnost rada suspendovana u ASK

Zaposleni u Agenciji za sprečavanje korupcije tvrde da ne znaju šta piše u novoj sistematizaciji, jer rukovodstvo krije usvojeni akt. Iz te institucije kažu da rade u skladu sa zakonom i statutom

6896 pregleda 4 komentar(a)
Perović sa članovima Savjeta, Foto: antikorupcija.me
Perović sa članovima Savjeta, Foto: antikorupcija.me

Savjet Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) usvojio je nedavno novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, ali zaposleni u toj instituciji tvrde da ne znaju šta u novom aktu piše, kao i da “po hodnicima” saznaju da su neki od njih, nakon godina rada, vraćeni gotovo na početničke pozicije.

Iz Agencije tvrde da je Pravilnik donesen u skladu sa Zakonom i Statutom institucije.

Zaposleni, međutim, poručuju da rukovodstvo Agencije nastavlja praksu sakrivanja podataka. Poručuju da slučaj donošenja i usvajanja sistematizacije gotovo bez njihovog znanja ne doprinose javnosti rada Agencija.

Iako su tražili, tvrde da Savjet Agencije nije htio da ih sasluša tokom sjednice u petak.

Navode i da su u saznanju da su tek pojedini načelnici sektora konsultovani tokom izrade sistematizacije. Tvrde i da, prema njihovim informacijama, nijesu uniženi isključivo zaposleni koji su primljeni u mandatu aktuelne direktorke Jelene Perović.

Dodaju i da, ukoliko je tačno to što nezvanično saznaju da će neki od njih nakon godina rada biti gotovo na početničkim pozicijama, znači i da će im plata biti niža.

Na pitanje da li je tačno da zaposleni nijesu imali priliku da se upoznaju sa, sada već usvojenom, sistematizacijom, iz Agencije odgovaraju da je Pravilnik “donesen na osnovu zakona i Statuta”.

“Ako se vaše pitanje odnosi na to da li Agencija treba da krši zakon, odgovor je - ne”, odgovorili su iz Agencije.

Nijesu, pak, odgovorili na pitanja da li sistematizacija predviđa nova radna mjesta, koliko i koja, da li je bilo nepopunjenih radnih mjesta, opisanih u prethodnom aktu o sistematizaciji.

Bez konkretnog odgovora su ostala i pitanja da li je tačno da su pojedini zaposleni novim aktom vraćeni na početničke pozicije, a ako jeste, koliko je zaposlenih u takvom položaju i zbog čega.

“Sistematizacija je urađena u skladu sa potrebama procesa rada i nijedno radno mjesto nije ukinuto, u smislu prekida radnog odnosa bilo kom zaposlenom. Primjećujemo da u proteklom periodu to nije bila praksa u brojnim državnim institucijama, o čemu je vaša medijska kuća intenzivno izvještavala”, poručuju iz Agencije.

Ističu i da rješenja o raspoređivanju zaposlenih u skladu sa novim aktom o sistematizaciji još nijesu donijeta.

“Naglašavamo da nijedno radno mjesto nije vezano za ime i prezime bilo kog zaposlenog, već isključivo za potrebe procesa rada, kako tog radnog mjesta, tako i institucije u cjelini”, zaključuju iz Agencije.

Prethodni akt o sistematizaciji donesen je prije dvije godine, krajem februara 2021.

Statut predviđa da se poslovi iz djelatnosti Agencije obavljaju u okviru organizacionih jedinica, koje se određuju aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, u zavisnosti od potreba te institucije.

“Aktom o unutrašnjoj organizaciji utvrđuju se poslovi organizacionih jedinica, nazivi i opis radnih mjesta, broj izvršilaca i posebni uslovi za obavljanje poslova”, stoji, između ostalog, u Statutu.

Takođe, Statut obavezuje Agenciju na javnost rada.

“Agencija obavještava javnost o svom radu davanjem saopštenja, blagovremenih informacija, objavljivanjem izvještaja…”, navodi se u Statutu.

I rad Savjeta Agencije je, prema Poslovniku o radu tog tijela, javan.

Aktuelnom sazivu Savjeta, u čijoj je nadležnosti bilo donošenje novog akta o sistematizaciji, mandat ističe u julu.

Na čelu Savjeta je Momčilo Radulović.

Bonus video: