Čađenović otišao, Hot vraćen na posao

Denis Hot poručio da je njegova borba imala smisla i da ga posebno raduje ako njegov slučaj može da ohrabri i druge da se bore za svoja prava

23819 pregleda 251 reakcija 13 komentar(a)
Vraća se na radno mjesto nakon četiri godine pravne borbe: Hot, Foto: Boris Pejović
Vraća se na radno mjesto nakon četiri godine pravne borbe: Hot, Foto: Boris Pejović

Dan prije isteka mandata, dosadašnji izvršni direktor podgoričke “Čistoće” Andrija Čađenović potpisao je aneks ugovora kojim se bivši zaposleni Denis Hot vraća na rad u to komunalno preduzeće. Hot je na posao vraćen po sudskoj odluci.

Čađenoviću je juče istekao mandat na mjestu izvršnog direktora “Čistoće”, a aneks ugovora kojim mašinskog inženjera Denisa Hota, nakon otkaza 2019. godine, vraća na rad, potpisao je dan ranije.

Čađenović
Čađenovićfoto: Savo Prelević

Prema aneksu, sa VII1 nivoom kvalifikacija obrazovanja, Hot je raspoređen na radno mjesto samostalni referent za razvoj novih tehnologija u Odjeljenju za upravljanje otpadom i organizaciju rada reciklažnih dvorišta.

“Ovim aneksom ugovora mijenja se član 4 Ugovora o radu... od 18.10.2019. godine i sada glasi: Zaposleni stupa na rad dan nakon dostavljanja pisanog izjašnjenja o prihvatanju ponude aneksa... odnosno imenovani stupa na rad dana 13.06.2023”, piše u dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) prije dvije godine dodijelila je Hotu status zviždača. “Čistoći” je tada iz ASK-a data preporuka da bivšem zaposlenom omogući da se rasporedi na radno mjesto koje odgovara njegovoj stručnoj spremi, radnim sposobnostima, znanju i iskustvu. Hot je iz “Čistoće” otpušten sa radnog mjesta rukovodilac, sa koeficijentom 5,9. Prema aneksu koji je Čađenović potpisao ovih dana, Hot je raspoređen na radno mjesto sa koeficijentom 4,7.

Zakon o sprečavanju korupcije, u članu 59, propisuje da “zviždač ima pravo na zaštitu ukoliko mu je nanijeta šteta, odnosno postoji mogućnost nastanka štete zbog podnošenja prijave..., a naročito ako... (2) mu je prestao radni odnos ili ukinuto ili promijenjeno radno mjesto ili promijenjen opis poslova i uslovi radnog mjesta na kojem je radio”.

Hot je poručio da je njegova borba imala smisla i posebno ga raduje ako njegov slučaj može da ohrabri i druge da se bore za svoja prava.

“Jer jedino na taj način društvo se može učiniti boljim”, rekao je on.

Kazao je i da sistem nije naklonjen građanima i da “institucije uglavnom odbijaju građane koji im se obrate da bi ostvarili svoja prava”.

“Ovo je potpuni apsurd, jer te institucije postoje zbog građana i upravo ih građani i plaćaju”, rekao je on.

Hot je nakon otkaza u “Čistoći” 2019. godine, na osnovu presude u njegovu korist, vraćen na posao 11. maja 2021, ali je tada raspoređen na drugo, već popunjeno radno mjesto. Istog dana kad je došao na posao, uručeno mu je obavještenje o prestanku potrebe za njegovim radnim angažmanom i rješenje o godišnjem odmoru.

U međuvremenu, Osnovni sud u Podgorici donio je i tri izvršne presude i “Čistoća” je, prema posljednjoj, zbog neizvršavanja, trebalo da plati 2.500, a Čađenović, kao odgovorno lice u pravnom licu, 800 eura novčane kazne.Od lokalnih izbora koji su održani 2022, Denis Hot je u Skupštini glavnog grada odbornik Pokreta Evropa sad.

Bivši direktor ide uz otpremninu, može i na rate

Andrija Čađenović kojem je mandat na mjestu izvršnog direktora podgoričke “Čistoće” istekao juče, ne želi da bude raspoređen na drugo radno mjesto u tom preduzeću, već je tražio da mu se isplate 24 mjesečne neto zarade, što je oko 35.000 eura, uz obavezu i da “Čistoća” plati i poreze i doprinose.

To se navodi u izjašnjenju koje je Čađenović juče dostavio Odboru direktora.

On je ostavio mogućnost i da mu, ako je isplata otpremnine odjednom opterećenje za “Čistoću”, predviđeni iznos bude isplaćen u 24 mjesečne rate.

Prema imovinskom kartonu, Čađenović je kao izvršni direktor imao neto platu oko 1.470 eura.

Bonus video: