ASK: Radimo transparento i odgovorno

Reagovanje Agencije na jučerašnji tekst "Vijesti"

5371 pregleda 9 komentar(a)
Direktorica ASK-a Jelena Perović, Foto: Boris Pejović
Direktorica ASK-a Jelena Perović, Foto: Boris Pejović

Na tekst “Javnost rada suspendovana u ASK”, objavljen u jučerašnjem izdanju “Vijesti”, reagovali su iz Agencije za sprečavanje korupcije.

Povezani članci

13. Jun 2023.

Javnost rada suspendovana u ASK

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

“Da se potpisnica članka podrobnije informisala i uputila u temu, mogla je da na internet stranici Agencije pronađe objave od 19. i 26. maja da je 94. sjednica Savjeta, inače održana 29. maja, na kojoj je razmatran Predlog Pravilnika, otvorena za novinare, snimatelje i fotoreportere, što je i uobičajen način rada ovog tijela. Dakle, svi predstavnici medijske zajednice koji su smatrali da materijal obrađivan na toj sjednici zaslužuje pažnju, mogli su da prisustvuju. Ako dodamo da su, po usvajanju Pravilnika, službenici Agencije na kolegijumu obaviješteni o detaljima nove sistematizacije, da li je to ‘suspendovanje javnosti rada’ ili transparentnost odgovorne institucije?

Menadžment Agencije nema zakonsku obavezu da prilikom donošenja akta o organizaciji i sistematizaciji konsultuje bilo koga od zaposlenih. To je praksa koja je bila primijenjena i kod izrade prethodnog Pravilnika u februaru 2021. godine, kada nije bilo javnih istupa službenika, niti priče o unižavanju i o ‘suspendovanju javnosti rada’.

Na kraju, da ponovimo ono što smo više puta isticali: nijedno radno mjesto nije vezano za ime i prezime bilo kog zaposlenog, već isključivo za potrebe procesa rada, kako tog radnog mjesta, tako i institucije u cjelini, a rješenja o raspoređivanju još uvijek nijesu donijeta”, navodi se u reagovanju.

Bonus video: