Savez boraca: Za maršala Tita u Pljevljima mora biti mjesta

Predsjednik Saveza, Vidoje Despotović, kazao je da se olako zaboravljaju Titove zasluge u borbi protiv fašizma, a pokušavaju rehabilitovati domaći izdajnici kojima se podižu spomenici
171 pregleda 4 komentar(a)
ulica Kralja Petra, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
ulica Kralja Petra, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 05.09.2017. 16:59h

Savez boraca Narodno-oslobodilačkog rata (NOR) 1941-1945. pokrenuće inicijativu da se ulica u Pljevljima, ili neka institucija, nazove imenom Josipa Broza Tita, doživotnog predsjednika bivše SFRJ.

Predsjednik Saveza, Vidoje Despotović, kazao je da se olako zaboravljaju Titove zasluge u borbi protiv fašizma, a pokušavaju rehabilitovati domaći izdajnici kojima se podižu spomenici.

“Povodom 80 godina od dolaska Tita na čelo KPJ (1937), te zasluga u rukovođenju Narodno-oslobodilačkom borbom u Drugom svjetskom ratu u borbi protiv fašizma i oslobođenja naše zemlje, postavlja se pitanje kako se desilo da u našem gradu nema ni ulica sa Titovim imenom. Nažalost, to je stanje i u drugim opštinama. Kakav apsurd i u kakve se krajnosti znalo otići, pa da je u pitanju i manje zaslužan čovjek," ističe Despotović.

Glavna ulica u Pljevljima nosila je ime maršala Tita, ali je preimenovana u Kralja Petra I, početkom devedesetih godina prošlog vijeka, u vrijeme kada je u Pljevljima na vlasti bio jedinstveni DPS.

Novica Stanić, u to vrijeme odbornik Narodne stranke, ranije je izjavio da je to učinjeno na predlog Ljubice Bebe Džaković (DPS).

Despotović je ocijenio da se brisanjem imena ulica i ostalih institucija koje su nosile Titovo ime olako zaboravljaju njegove zasluge u pobjedi nad fašizmom, ali i sve drugo što je učinio do 1980. kada je prešao u vječnost.

“U toj borbi poginulo je 1.700.000 Jugoslovena koji su krvavo platili slobodu i pobjedu nad fašizmom, na čijoj su strani bili i domaći izdajnici - ustaše, četnici i pripadnici muslimanske milicije. Njihovi potomci, ne svi, u zadnje vrijeme se pojavljuju sa idejama da se izdajnici rehabilituju ili im se podižu spomenici, a zaboravljaju se pravi borci. Ovih dana se u Žugića Barama vrši okupljanje povodom 77 godina dolaska Tita na sjednicu Oblasnog komiteta KPJ za Crnu Goru, na kojoj je dogovarano o predstojećim događajima u Drugom svjetskom ratu. Tim povodom će se vjerovatno pokrenuti inicijativa da se u većim gradovima Crne Gore daju imena ulica ili na drugi način sačuva od zaborava Titovo ime," kazao je Despotović.

Pljevaljski odbor Socijaldemokratske partije lani je pokrenuo prikupljanje potpisa za pokretanje inicijative da se ulici Kralja Petra I vrati nekadašnje ime, ali javnost nikada nije upoznata sa njenim ishodom.

Bonus video: