BLOG Sjednica Sudskog savjeta odložena: ASK provjerava ima li korupcije prilikom donošenja odluke Upravnog suda

Predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer nakon odluke iza zatvorenih vrata saopštila je da je to tijelo moralo da "zastane" zbog obraćanja ASK ali i inspekcijskog nadzora Ministarstva pravde

21547 pregleda 36 reakcija 18 komentar(a)
Simović Zvicer, Foto: Boris Pejović
Simović Zvicer, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.06.2023. 18:02h
Završeno
17:55h

Vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda i kandidatkinja za tu funkciju Vesna Vučković kazala je nakon sjednice da je za "odlaganje intervjua saznala poslije novinara".

17:44h

Predsjednica Sudskog savjeta kazala je da se ASK obratila i Ministarstvu pravde, te da ih je o tome obavijestio ministar pravde Marko Kovač.

"Oni su uputili inicijativu za sprovođenje inspekcijskog nadzora u Upravnom sudu. Kovač nas je obavijestio da će taj nadzor biti završen u najkraćem roku, tako da ćemo u zavisnosti od rezultata moći da kažemo nešto više", kazala je Simović-Zvicer.

Ona je navela da ne može u ovom trenutku da iznese stav u odnosu na presudu Upravnog suda, jer to njoj kao predsjednici Sudskog savjeta, ne priliči.

"U odnosu na presudu Upravnog suda ne mogu iznosim svoj stav u svojstvu predsjednika Sudskog savjeta. Presuda kakva god da je, mene i ostale članove Sudskog savjeta obavezuje. Da sam u nekoj drugoj ulozi to bih svakako radila, ali u ovoj ne priliči", navela je Simović-Zvicer.

Odgovarajući na pitanje da li je odluka ASK-a o tome da je Vučković prekršila Zakon o sprječavanju korupcije uticala na današnji ishod sjednice, Simović-Zvicer je rekla da nije, već da bi taj aspekt eventalno bio razmatran prilikom odlučivanja i glasanja o kandidatkinji.

"Do čega danas uopšte nije došlo", dodala je Simović-Zvicer.

Kazala je da je 3. jul - "realan rok i da će tada imati konkretne informacije".

16:35h

Sjednica Sudskog savjeta (SS) je odložena za 3. jul zbog toga što je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) uputila tom tijelu dopis da su pokrenuli postupak da li ima elemenata korupcije prilikom donošenja odluke Upravnog suda.

Predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer nakon odluke SS iza zatvorenih vrata saopštila je da je to tijelo moralo da "zastane" zbog obraćanja ASK ali i inspekcijskog nadzora Ministarstva pravde.

 

"Razlog zbog kojeg smo odložili sjednicu je zato što smo dobili dopis ASK-a 9. juna ove godine, a koja je otvorila postupak po službenoj dužnosti kako bi ispitala da li je u predmetnom sporu koji se odnosi na presudu Upravnog suda, kojim je meritorno odlučeno da Vučković jeste kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda. U postupku treba da utrvde da li postoji ugrožavanje javnog interesa koji upućuje na postojanje korupcije", rekla je Simović Zvicer.

Ona je naglasila da je ASK u dopisu naveo da su razlozi za to - način dodjele predmeta i činjenica da Upravni sud naveo da je odlučivao u sporu pune jurisdikcije i da je donio meritornu odluku.

Izmjena: 17:44h
16:17h

Prvi dio sjednice Sudskog savjeta je zatvoren za javnost. Očekuje se da će uskoro početi intervju sa kandidatkinjom Vesnom Vučković.

15:50h

Da li će vršiteljka dužnosti (v.d.) predsjednice Vrhovnog suda Vesna Vučković biti izabrana i za predsjednicu tog suda biće poznato na današnjoj sjednici Sudskog savjeta.

Vesna Vučković
Vesna Vučkovićfoto: Boris Pejović

Vučković je jedina prijavljena kandidatkinja za tu najvažniju fotelju u sudskoj grani vlasti, a na javnom oglasu Sudskog savjeta iz novembra prošle godine.

U januaru ove godine na Opštoj sjednici Vrhovnog suda ona navodno nije dobila dvotrećinsku podršku iako je za nju tada glasalo 12 od ukupno 19 sudija, koliko ih je predviđeno Pravilnikom o unutrašnjoj sistematizaciji Vrhovnog suda.

V.D. predsjednica Vrhovnog suda se žalila na takvu odluku Upravnom sudu, koji je krajem maja poništio akt, koji je Vrhovni sud 19. januara uputio Sudskom savjetu, a u kojem se navodi da predlog kandidature Vesne Vučković za izbor predsjednice Vrhovnog suda nije utvrđen.

Nakon toga je Sudski savjet zakazao sjednicu na kojoj će danas obaviti intervju sa njom i donijeti odluku.

Fotelja predsjednika Vrhovnog suda upražnjena je od kraja decembra 2020. godine kada je dugogodišnja prva žena pravosuđa Vesna Medenica odlučila da napusti sudstvo iako je uveliko, nezakonito trošila treći mandat.

Vesna Vučković u v.d. mandatu tu funkciju pokriva od septembra 2021.

Izmjena: 17:29h

Bonus video: