Sistem ostao bez monovalentnih Fajzer vakcina: Nevakcinisani studenti bili u problemu

IJZ tražio od Ministarstva da nabavi dodatne količine. Osim buster doze, koja se sada može davati i kao prva ili druga doza, na raspolaganju je 100.000 Sinovac vakcina, koje su stigle kao donacija prije skoro dvije godine

29708 pregleda 93 reakcija 7 komentar(a)
Dio studenata bio prinuđen da se vakciniše u susjednim zemljama, Foto: Luka Zekovic
Dio studenata bio prinuđen da se vakciniše u susjednim zemljama, Foto: Luka Zekovic

Crnogorski zdravstveni sistem trenutno raspolaže sa oko 44.000 doza buster vakcine proizvođača Fajzer i oko 100.000 Coronavac, kineskog proizvođača Sinovac, koje su kao donacija Republike Turske stigle još u oktobru 2021. godine.

Za one koji žele da se prvi put vakcinišu protiv kovida-19 nekom mRNA vakcinom, kao što su Fajzer ili Moderna, nema dostupnih vakcina, ali iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) kažu da Ministarstvo zdravlja radi na tome da ih nabavi u narednom periodu.

“Vijestima” se obratilo više studenata koji su dobili stipendije ili priliku za obuku na univerzitetima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a koji nijesu mogli da prime prvu ili drugu dozu Fajzer vakcine u IJZ.

Više njih kazalo je da su prinuđeni da vakcinu traže u zemljama regiona. Neki od studenata primili su prvu dozu, ali kada je došlo vrijeme za revakcinaciju, nije bilo dostupnih vakcina.

Pojasnili su da SAD trenutno ne zahtijeva potvrdu o vakcinaciji, ali im je potrebna kako bi mogli da koriste studentski dom ili učestvuju u drugim aktivnostima. Tvrde da im je predloženo da prime bivalentnu Fajzer vakcinu, koja se daje kao buster doza dva mjeseca nakon kompletne primovakcinacije.

Iz IJZ su “Vijestima” odgovorili da su SAD od 12. maja ukinule uslov za vakcinaciju protiv kovida-19 za ulazak u tu zemlju.

“Međutim, učenici/studenti koji odlaze na školovanje u SAD, godinama od vlasti SAD dobiju dodatni uslov za vakcinaciju određenim vakcinama i to se ne odnosi samo na vakcinu protiv kovida-19. U ovom trenutku za naše studente (uzrast 18 godina i više) moguća je primovakcinacija sa vakcinama kineskog proizvođača Sinovac, a kao buster doze na raspolaganju su Fajzer bivalentne vakcine (uzrast 12 i više godina)”, odgovorili su početkom juna iz IJZ.

Istakli su da je ta ustanova dala predlog Ministarstvu zdravlja da se pokuša obezbijediti određena količina monovalentnih Fajzer vakcina za rijetke pojedince koji do sada nisu primili nijednu dozu vakcine, a sada se interesuju za primovakcinaciju, odnosno prvu ili drugu dozu. Tvrde da Ministarstvo zdravlja, prema dostupnim informacijama, radi na obezbjeđivanju vakcina.

“Bez obzira na interesovanje osoba koja odlaze na školovanje i njihove zahtjeve, trenutno problem mogu imati samo osobe koje za period od preko tri godine trajanja pandemije nisu primile nijednu dozu vakcine (u protivnom bi mogle primiti buster dozu bivalentne vakcine). Međutim, bez obzira na te okolnosti, zdravstveni sistem će učiniti sve da pronađe rješenje i za ovu situaciju”, istakli su iz IJZ.

Kazali su da je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC Atlanta) 12. maja objavio preporuku po kojoj se i osobama koje nisu ranije vakcinisane može dati bivalentna vakcina (Fajzer ili Moderna) u jednoj dozi.

“Međutim, kako takav način primjene bivalentne vakcine još nije preporučen od strane proizvođača, niti se o njemu izjasnila Evropska agencija za ljekove (EMA). Nacionalno stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju (NITAG) Crne Gore još nije dalo ovakav predlog Ministarstvu zdravlja”, istakli su iz IJZ početkom juna.

Ipak, NITAG je nakon sedam dana usvojio nove preporuke, prema kojima se i bivalentna Fajzer vakcina može koristiti kod starijih od 12 godina koje do sada nijesu primile nijednu dozu, ali i kao druga doza. U tom slučaju, prema preporuci NITAG, dovoljno je da se primi jedna doza bivalentne, buster doze s obzirom na prethodnu izloženost virusu najvećeg dijela populacije.

“Ovo je ‘off label’ preporuka – proizvođač ovu preporuku još nije dokumentovao, već je bazirana na zdravstvenoj politici i pristupu u nekoliko država. Ukoliko se bivalentna vakcina primjenjuje kao druga doza, preporuka je da se napravi razmak od osam sedmica u odnosu na prethodnu dozu”, zaključuju iz stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju.

Tvrde da je upotreba bivalentnih vakcina u skladu sa preporukama Strateške savjetodavne grupe stručnjaka za imunizaciju, Radne grupe za hitne slučajeve Evropske agencije za ljekove (EMA), ‘off label’ upotrebe u Ujedinjenom Kraljevstvu i preporukama američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Iz NITAG su istakli i da zasada nema dodatnih razloga za zabrinutost u pogledu bezbjednosti ili djelotvornosti pri poređenju bivalentnih vakcina u odnosu na monovalentne vakcine kada se koriste kao prva ili druga doza.

Nabavljaju vakcine protiv gripa za narednu zimu

Stručnjaci su ranije upozorili da će se kovid-19 javljati sezonski, kao i grip. Montefarm je još u aprilu pokrenuo postupak nabavke vakcina protiv gripa za narednu sezonu, tražeći 22.635 doza vakcine u vrijednosti od 228.613 eura.

Iz ove ustanove su istakli da se nabavka svih vrsta vakcina vrši na osnovu procjene IJZ, shodno planu i programu imunizacije, koji ta ustanova dostavlja Montefarmu.

Bonus video: