TO Tivat: Uspješna turistička sezona za nama, slijedi još bolja sezona 2023.

Zasijedala Skupština Turističke organizacije Tivta

4270 pregleda 0 komentar(a)
Tivat (ilustracija), Foto: Siniša Luković
Tivat (ilustracija), Foto: Siniša Luković

Skupštine Turističke organizacije opštine Tivat, kojom je predsjedavao Željko Komnenović, predsjednik Skupštine TO Tivat i predsjednik Opštine Tivat, zadsijedala je u srijedu i jednoglasno usvojila izvještaj o radu i finansijki izvještaj TO Tivat za 2002. Ove izvještaje prdstavila je donedavna direktorica TO Danica Banjević.

Skupština je, kako je je saopšteno iz lokalne Turističke organizacije, konstatovala da je TO Tivat u 2022 aktivnosti realizovala kvalitetno i u mogućem obimu shodno situaciji na tržištima, što je doprinijelo kvalitetnoj promociji destinacije i boljem međunarodnom imidžu.

Banjević je upoznala Skupštinu TOT-a sa ključnim aktivnostima koje su realizovane tokom prošle godine.

"Imajući u vidu činjenicu da je 2022. bila godina oporavka turizma od posljedica pandemije COVID 19, te da je na turistički promet uticala i rusko ukrajinska kriza, TO Tivat je realizovala nekoliko ključnih aktivnosti koje su dobra osnova za oporavak od posljedica krize i koje će doprinijeti daljem razvoju ponude grada. Te aktivnosti se odnose na nastavak procesa održivog upravljanja destinacijom, a Tivat je lani tokom prve revizije procesa osvojio Green Destinations Bronze Award nagradu kao prva destinacija na Zapadnom Balkanu, za rad na diverzifikaciji proizvoda, te podsticanje oporavka prometa kroz promociju Tivta putem digitalnih platformi i online kampanji", navodi se u saopštenju.

Putem uvezivanja sa gradovima i turističkim organizacijama u Boki započete su aktivnosti na zajedničkoj promociji ponude, ali i valorizaciji turističkih potencijala, prije svega Luštice, kroz formiranje ponude panoramskog puta koja predstavlja autentični oblik turističkog iskustva i sadržaja. Pored toga su započete aktivnosti na promociji birdwatching ponude rezervata prirode Solila na tržištu Velike Britanije u saradnji sa gradovima koji takođe posjeduju lokalitete za ovu vrstu ponude.

Banjević je kao važniju kampanju u dijelu onlajn promocije istakla marketinšku kampanju na kanalima Jet2Holidays koja je realizovana u saradnji sa TO Kotor i TO Herceg Novi, a koja je realizovana u periodu od sredine aprila do kraja jula prethodne godine i dosegla je do oko 8 miliona ljudi. Avio kompanija Jet2Com ove godine je započela direktne letove iz Mančestera prema Tivtu.

U dijelu marketinških aktivnosti realizovana je posjeta 22 grupe novinara i 6 grupa turoperatora sa međunarodnog tržišta, podržano je preko 20 manifestacija, a u organizaciji TO Tivat realizovano osam događaja uključujući i doček Nove godine. Osim toga realizovana je anketa turista, a kreiran je i jedinstveni edukativni događaj “Tivat Tourism Think Tank” na kojem se razmjenjuju iskustva sa stručnjacima iz oblasti turizma iz zemlje i inostranstva. Banjević je obavijestila da je prethodne godine realizovan i Javni poziv za valorizaciju kulturne baštine kroz koji su podržana tri projekta koji će biti predstavljeni javnosti u narednom periodu.

Istakla da je prošle godine realizovano oko 140.000 dolazaka turista i oko 1,25 miliona noćenja. U poređenju sa 2019. realizovano je 14% je manje dolazaka turista i 7% više noćenja. Najzastupljenija tržišta bila su Srbija, Rusija, Velika Britanija, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Njemačka, Turska i dr. Što se tiče sezonalnosti, dobar pokazatelj jeste da se širi period pred i post sezone, a smanjuje se broj turista tokom glavne sezone, te je mišljenja da bi to trebalo da bude strateški cilj i u narednom periodu.

U vezi sa Finansijskim izvještajem Banjević je navela da je tokom izvještajnog perioda TO Tivat ostvarila ukupan prihod u iznosu od 809.826 eura, dok su na drugoj strani ostvareni ukupni rashodi u iznosu od 773.774 eura . U odnosu na 2021. ostvaren je rast u prihodima od 25%. Na posebnom podračunu TO Tivat rezervisana su sredstva u ukupnom iznosu od 55.767 eura za projekte valorizacije kulturne baštine. Razlika između ostvarenih rashoda i prihoda je pozitivno poslovanje u iznosu od 36.052 eura.

Predsjednik Skupštine TO Tivat i gradonačečnik Željko Komnenović, osvrnuo se na ostvarene rezultate i obavijestio delegate o aktivnostima koje se realizuju u susret ljetnjoj turističkoj sezoni 2023. Nedavno imenovna nova v.d, direktoricaTO Tivat Nina Lakičević upoznala članove Skupštine TO sa manifestacijama koje su realizovane, i sa onim preostalim koje će se održati u narednom periodu. “Manifestacije koje su održane su Međunarodni karneval, obilježen je jubilej akcije Turistički cvijet, pred nama su Gumball i Žućenica fest, zatim Ribarske večeri, Bućarska olimpijada, kao i mnogobrojni koncerti velikih regionalnih zvijezda", najavila je Lakičević.

Siniša Luković

Bonus video: