Prekogranična saradnja bitan faktor za spasilačke akcije

"Nažalost, u zadnje vrijeme smo svjedoci sve većeg broja nesreća u kojima je potrebna podrška i susjednih zemalja, pa je prekogranična saradnja u tom kontekstu jako bitna“, kazala je Tijana Rakočević, predstavnica Službe zaštite i spasavanja Nikšić

2574 pregleda 0 komentar(a)
Foto: FORS Montenegro
Foto: FORS Montenegro

U Mostaru je organizovana obuka i interventna vježba za pripadnike gorskih službi spašavanja (GSS) i službi zaštite i spašavanja iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine u cilju jačanja prekogranične saradnje, kao i spremnosti članova ovih institucija za spasilačke intervencije.

Obuka je organizovana u okviru projekta „Zajedniči odgovor“, koji u Crnoj Gori realizuje NVO „Fors Montenegro“ u partnerstvu sa Upravom za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), koja je vodeći partner na projektu i Udruženjem za preduzetništvo i posao „LiNK“ iz Mostara.

„Paralelno sa usvajanjem novih znanja i vještina, radimo i na drugoj važnoj komponenti, a to je izgradnja partnerskih odnosa i povjerenja. Povjerenje je temelj napretka, nadogradnje i razvoja. Na terenu, u kriznim i rizičnim situacijama mora postojati povjerenje između spasilaca. Nažalost, u zadnje vrijeme smo svjedoci sve većeg broja nesreća u kojima je potrebna podrška i susjednih zemalja, pa je prekogranična saradnja u tom kontekstu jako bitna“, kazala je Tijana Rakočević, predstavnica Službe zaštite i spasavanja Nikšić.

Kako su iz „Fors“-a istakli, zajednički cilj i svrha svih institucija koje djeluju u oblasti zaštite i spašavanja jeste spašavanje ljudskih života i materijalnih dobara uz konstantnu edukaciju, usavršavanje i obučavanje članova kako bi se unaprijedio kvalitet i brzina spašavanja, ali i sigurnost svih članova i ljudi na terenu.

sa akcije
foto: FORS Montenegro

V.d. direktora Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ Eugen Ćubela je istakao da je cilj projekta unapređenje cjelokupnog sistema zaštite i spašavanja.

„To uključuje jačanje kapaciteta i opremljenosti službi, obuku novih članova, izradu planskih dokumenata, podizanje svijesti svih aktera koji mogu i treba da sprovode preventivne mjere, kao i jačanje prekogranične saradnje i povjerenja među službama i ljudima koji na terenu svakodnevno rizikuju sopstvene živote“, kazao je Ćubela.

Ćlanovima gorskih službi spašavanja iz BiH je uručena vrijedna planinarska oprema, a nabavka spasilačke opreme za crnogorske službe se očekuje do kraja godine.

Projekat „Zajednički odgovor“ finansira Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, a u Crnoj Gori kofinansira Ministasrtvo javne uprave.

Bonus video: