Poništena odluka, mulj ostaje u Budvi

Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki budvanskom Komunalnom preduzeću naložila da otkloni nepravilnosti i donese novu odluku o izboru ponuđača kome će povjeriti odvoz kanalizacionog mulja

11895 pregleda 5 komentar(a)
Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, Foto: Vuk Lajović
Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, Foto: Vuk Lajović

Kanalizacioni mulj još najmanje 15 dana će se taložiti u bazenima postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice, koliko je vremena ostavila Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki budvanskom Komunalnom preduzeću da otkloni nepravilnosti i donese novu odluku o izboru ponuđača kome će povjeriti odvoz mulja.

To piše u rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid.

“Djelimično se usvaja žalba “SLD NIKAC MONTENEGRO PLUS” iz Tivta, pa se poništava odluka Komunalno DOO Budva o izboru najpovoljnije ponude i predmet vraća na ponovni postupak”, navodi se u rješenju.

Komisija je Komunalnom naložila “da u roku od 15 dana otkloni nepravilnosti i o tome obavijesti Komisiju za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki”.

Sredinom februara istekao je ugovor o odvozu kanalizacionog mulja zaključen između Komunalnog i privrednog društva “Montelea” iz Podgorice. Odmah nakon objavljivanja Plana javnih nabavki Komunalno preduzeće je raspisalo javni poziv za te usluge kako ne bi došlo do zastoja u odvozu mulja i kako bi se tehnološki proces na postrojenju nesmetano obavljao.

Komunalno je nakon otvaranja ponuda prvorangiralo kompaniju “Montelea”, na šta je drugorangirani ponuđač, tivatska firma “SLD NIKAC MONTENEGRO PLUS” uložila žalbu.

Komunalno preduzeće je utvrdilo da ponuda te firme nije ispravna, jer su prilikom donošenja odluke problematizovane i potvrde o kvalitetnom i uspješnom izvršavanju istih i sličnih poslova, gdje su se tražile minimum tri potvrde u vrijednosti od 50.000 eura. Komunalno Budva je od izdavaoca potvrda tražio dokaze u vidu ugovora i faktura pri čemu tražene fakture nisu dostavljene. U ugovorima nije navedena cijena za izvršenje usluga iako je na potvrdama pisalo da su ugovori zaključeni na 50.000 eura i shodno tome je Komunalno preduzeće utvrdilo da su dostavljene potvrde neispravne.

Te njihove navode odbacila je u svojoj žalbi tivatska kompanija.

“Komisija za zaštitu prava nalazi da je Komunalno odlukom nepotpuno utvrdilo činjenično stanje od značaja za ocjenu ispunjenosti uslova za obavljanje djelatnosti i uslova stručne i tehničke sposobnosti u pogledu mehanizacije, tehničke opreme i/ili drugih kapaciteta koji su potrebni za blagovremeno i kvalitetno izvršenje ugovora na strani ponuđača ‘Montelea’, zbog čega je odluka nezakonita, te je treba poništiti i predmet vratiti na ponovni postupak”, piše u rješenju.

Na odluku Komisije apelovalo je opštinsko preduzeće Otpadne vode koje gazduje postrojenjem u Bečićima, jer zbog nemogućnosti da se odvozi kanalizacioni mulj koji nastaje prečišćavanjem otpadnih voda, postoji bojazan za odvijanje turističke sezone, jer može doći do ekoloških incidenata.

Kanalizacioni mulj se unazad nekoliko godina sa postrojenja u Bečićima izvozi u Albaniju na dalji tretman.

Direktor Otpadnih voda Milivoje Radulović prekjuče je pozvao Komisiju da donese odluku, uz upozorenje da je jedina alternativa koja je na raspolaganju tom preduzeću da mulj lageruje unutar postrojenja, odnosno da ga odlaže na zemljištu u neposrednoj blizini.

Milivoje Radulović
Milivoje Radulovićfoto: Vuk Lajović

“Ovakav način upravljanja muljem koji se dobije nakon dehidratacije i obrade na presama nije poželjan za nas iz poznatog razloga što nakon lagerovanja takvog mulja na otvorenom prostoru sigurno je da će doći do širenja neprijatnih mirisa u Bečićima. Ova situacija bi dovela do velikog nezadovoljstva kako okolnog stanovništva tako i hotelijera i gostiju. Zbog zastoja u izvlačenje mulja iz bazena njegova koncentracija je i sada nedopustivo velika i predstavljaće opterećenja po proces prečišćavanja u toku ljetnje sezone ukoliko se stvore uslovi da se intenzivno može izvlačiti.”, upozorio je Radulović.

Bonus video: