U „Čistoći” junska plata pod znakom pitanja

Predsjednik Odbora direktora Milan Vukadinović tvrdi da u kasi preduzeća ima tek oko 40.000 eura, a da je za to odgovoran bivši direktor. “Čistoća” duguje gradskom preduzeću “Deponija” skoro milion, dok je dug za doprinose 120.000 eura. Andrija Čađenović nije želio da odgovori na pitanja “Vijesti”

18472 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Vuković i Čađenović, Foto: Fb/ivan Vuković
Vuković i Čađenović, Foto: Fb/ivan Vuković

Dojučerašnji izvršni direktor podgoričke “Čistoće” Andrija Čađenović (DPS) nije za sobom ostavio punu kasu, pa se u pitanje dovodi isplata junske plate zaposlenima, tvrdi Milan Vukadinović (Demokrate), predsjednik Odbora direktora u tom komunalnom preduzeću čiji je osnivač Glavni grad.

Kazao je i da je “Čistoći” poslije Čađenovića ostalo da u narednih godinu i po plaća rate za mobilne telefone za lica koja više ne rade u tom preduzeću, te da je bivši izvršni direktor jedna službeni auto odvezao kod majstora, a drugi “pozajmio” dok preveze lične stvari...

Čađenović nije želio da odgovori na konkretna pitanja “Vijesti”, već je redakciju uputio na “Čistoću”.

Vukadinović je “Vijestima” dostavio dokumentaciju koju je Odbor direktora, kako je rekao, tražio od zaposlenih i Čađenovića. Tako je, pored ostalog, utvrđeno da je na dan kad je prije četiri godine Čađenović imenovan za izvršnog direktora “Čistoće”, na računu tog komunalnog preduzeća bilo 530 hiljada eura. U utorak, 13. juna, posljednjeg dana njegovog mandata, na računu “Čistoće” je 13 puta manje novca, odnosno 40 hiljada.

Prema riječima Vukadinovića, na dan kad je Čađenović imenovan, 13. juna 2019. godine, “Čistoća” nije imala i dug prema preduzeću “Deponija” i čak je bila u pretplati 30 hiljada. Danas, kako je rekao, “Čistoća” duguje “Deponiji” skoro milion, odnosno 975 hiljada, a to privredno društvo, čiji je osnivač Glavni grad, tvrdi Vukadinović, duguje i 120 hiljada za doprinose.

Čađenoviću je 13. juna istekao četvorogodišnji mandat sa mjesta izvršnog direktora. On se u utorak, kako su “Vijesti” objavile, izjasnio i da ne želi da u “Čistoći” bude raspoređen na drugo radno mjesto, u skladu sa vrstom i nivoom kvalifikacije obrazovanja. Umjesto toga, kako je naveo u izjašnjenju na zahtjev Odbora direktora, želi da iskoristi “pravo na isplatu otpremnine u iznosu 24 mjesečne neto zarade (uz isplatu poreza i doprinosa koji padaju na teret poslodavca)”, a koje je ostvario u mjesecu koji prethodi prestanku njegove funkcije.

Prema imovinskom kartonu, on je kao izvršni direktor do marta primao oko 1.470 eura, pa bi, po osnovu otpremnine, njemu trebalo biti isplaćeno oko 35 hiljada eura.

Vukadinović, međutim, kaže da je neto plata koju je Čađenović primio u maju, mjesecu koji prethodi prestanku njegove funkcije, iznosila 1.604,79 eura. Tako bi na ime otpremnine, bez poreza i doprinosa, dojučerašnjem izvršnom direktoru “Čistoća” trebalo da isplati nešto preko 38,5 hiljada.

Čađenović je u izjašnjenju naveo da, ako poslodavac ne može da mu odjednom isplati otpremninu, može da to učini u 24 mjesečne rate, pa bi on tako praktično naredne dvije godine primao dosadašnju platu...

Predsjednik Odbora direktora tvrdi i da je Čađenović na kraju mandata u “Čistoći” ostavio dug prema dobavljačima u iznosu od preko 380 hiljada eura, da se firmi “Laković” duguje skoro 98 hiljada po osnovu bonova za zaposlene, i da je pitanje da li će “Čistoća” moći da u isplati junsku platu zaposlenima.

Vukadinović je “Vijestima” rekao da postoji i niz drugih nepravilnosti koje su se desile u toku mandata Čađenovića, pored ostalog, da je u decembru prošle godine odobrena kupovina šest mobilnih telefona za članove tadašnjeg Odbora direktora. Taj trošak se, tvrdi Vukadinović, vodi kao reprezentacija u iznosu od 204,15 eura, a novi Odbor direktora je, kako su kazali “Vijestima”, za to dobio i pisanu izjavu zaposlenog.

'Čistoća' duguje drugim preduzećima, ali i za doprinose: Vukadinović
"Čistoća" duguje drugim preduzećima, ali i za doprinose: Vukadinovićfoto: Privatna arhiva

Prema fakturama za kupovinu telefona u koje su “Vijesti” imale uvid, “Čistoća” je kupila tri uređaja marke Samsung A53, po cijeni od oko 480 eura, jedan Samsung Z Flip 4, od preko 1.160, te dva uređaja iPhone 14 po cijeni od po oko 1.150 eura. Svi su telefoni kupljeni na 24 mjesečne rate.

“Odbor direktora nije po prestanku mandata vratio mobilne telefone, a to nije učinio ni dojučerašnji izvršni direktor”, rekao je Vukadinović “Vijestima” i dodao da u narednih godinu i po, koliko je ostalo do isteka ugovora prema Crnogorskom telekomu, “Čistoća” ima obavezu da tom mobilnom operatoru mjesečno plaća oko 270 eura za uređaje koje koriste lica koja više nisu zaposlena u tom privrednom društvu.

Iz novog Odbora direktora tvrde i da je na dan kad mu je prestao mandat, kod Čađenovića jedan od službenih vozila “Čistoće”, a da je drugi službeni automobil kod majstora...

U zapisniku od 13. juna koji je dat na uvid “Vijestima”, a koji potpisuju Vukadinović i pomoćnica izvršnog direktora Slobodanka Čabarkapa, pored ostalog, piše da je toga dana održan sastanak sa više lica iz tog komunalnog preduzeća “a vezano za obilazak kruga Društva i utvrđivanja stanja da se na navedenom prostoru ne nalaze motorna vozila registarskih oznaka PGCGE54 i PGCGE68”.

Čabarkapa je, kako piše u dokumentu, izjavila da je bila na odmoru, da je vozilo ‘golf’ ostavila u krugu Društva, a da je dolaskom na posao 13. juna, izvršni direktor (Čađenović) obavijestio da je uzeo vozilo na upotrebu, “a da je vozilo ‘pasat’ udario i da je isti na popravci”.

“U toku sastanka sa predsjednikom Odbora direktora sam pozvala izvršnog direktora Andriju Čađenovića pred njim, koji je potvrdio preko telefona da je vozilo ‘pasat’ ostavljeno na popravku u servisu ‘Rešetar’ i da će isti biti popravljen do četvrtka uveče, te da će popravku da plati o svom trošku. Vozilo ‘golf’ je uzeo da bi odnio lične stvari iz kancelarije i da će ga vratiti ujutro”, navela je Čabarkapa u izjavi.

“Vijesti” su Čađenovića pitale da li su na dan prestanka njegovog mandata postojala dugovanja prema “Čistoći”, ali i dug “Čistoće”, kao i od koga i prema kome. Upitan je i ta li je razdužio služben vozilo, mobilni telefon, ali i da li su službene telefone vratili članovi bivšeg Odbora direktora. Upitan je i ta li, u odnosu na stanje računa na dan prestanka njegovog mandata, postoji mogućnost da to privredno društvo nema novca da isplati junske zarade.

“Navedena pitanja, kao i svaki vaš tekst o meni i mom radu izlaze iz okvira objektivnog novinarstva i predstavljaju zloupotrebu vašeg novinarskog rada, a navedena zlupotreba se ogleda i u činjenici, tj. cilju vašeg pisanja koje je privatno motivisano. Što se tiče navedenih pitanja i odgovora na iste, obratite se privrednom društvo ‘Čistoća’”, naveo je on umjesto konkretnih odgovora.

Andrija Čađenović u “Čistoći” je od februara 2019, najprije kao vršilac dužnosti, te potom od juna iste godine i izvršni direktor.

Bivši gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković (DPS), po prestanku mandata u utorak, zahvalio je Čađenoviću na angažmanu.

“Nikada naša Podgorica nije bila tako čista i uredna kao tokom njegovog mandata... Danas je ‘Čistoća’ firma za ponos našeg grada, a Andrija Čađenović ostaje upamćen kao najbolji direktor u njenoj istoriji. Hvala ti na svemu, direktore”, napisao je Vuković na Fejsbuku.

Prije dolaska u “Čistoću”, Čađenović je od 2015. godine bio komandir Službe zaštite Glavnog grada. Donijete su, međutim, pravosnažne presude, prema kojima je on sa te pozicije u slučaju dvoje zaposlenih označen kao mober...

Bonus video: