Vrtić “Đina Vrbica” dobio besplatan prostor za smještaj djece

Navodi se da je direktor JPU Đina Vrbica Vuk Stanišić potpisao sporazum sa Resursnim centrom koji je vrtiću besplatno dao na korišćenje jedan internatski paviljon
442 pregleda 1 komentar(a)
Đina Vrbica, vrtić, Foto: Luka Zeković
Đina Vrbica, vrtić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.09.2017. 14:21h

Resurni centar iz Podgorice Javnoj predškolskoj ustanovi (JPU) Đina Vrbica besplatno je dao na korišćenje jedan internatski paviljon u kome će nakon adaptacije moći da bude smješteno između 200 i 250 djece.

U saopštenju JPU Đina Vrbica navodi se da je to prvi korak u rješavanju problema prebukiranosti vrtića.

Navodi se da je direktor JPU Đina Vrbica Vuk Stanišić potpisao sporazum sa Resursnim centrom koji je vrtiću besplatno dao na korišćenje jedan internatski paviljon.

"Vrijednost adaptacije ovog internatskog paviljona i prilagođavanje potrebama predškolske ustanove se procjenjuje na više od 40 hiljada EUR, a radovi će početi narednih dana. Paviljon je površine oko 380 kvadara, sa pet prostorija. Prostor će nakon adaptacije moći da prihvati između 200 do 250 djece", kaže se u saopštenju vrtića.

Kako su kazali JPU Đina Vrbica će paviljon adaptirati sopstvenim novcem i prilagoditi dječjim potrebama.

Stanišić je ocijenio da je prebukiranost vrtića decenijsko pitanje.

"Osim toga, situcija je takva da je u posljednjih par godina značaajno porastao obuhvat djece predškolskim vaspitanjem, što je uprave predškolskih ustanova stavilo pred dodatni izazov. Te izazove naša ustanova rješava dugoročno i srednjeročno", objasnio je Stanišić.

On je rekao da se problem dugoročno rješava projektom sa Bankom Savjeta Evrope izgradnjom sedam vrtića, od kojih je jedan u Zagoriču završen, dok se na Starom aerodromu gradi.

"Na srednji rok to radimo ogromnim naporima na adaptaciji besplatnih prostora poput ovoga od Resursnog centra, a vrlo brzo očekujemo pozitivan ishod i u vezi sa novim prostorom Glavnog grada", kazao je Stanišić.

On je poručio da ta predškolska ustanova zajedno sa Ministarstvom radi sve što je u njihovoj moći da urgentno rastereti vrtiće.

Stanišić je rekao da u vrtiću razumiju potrebe roditelja, ali i poručio da se intenzivno radi na proširenju kapaciteta, da se već narednih mjeseci kreće sa otvaranjem adaptiranih prostora.

Bonus video: