Raspisan konkurs za Idejno arhitektonsko rješenje osnovne škole u Siti kvartu u Podgorici

Rok za predaju radova je ponedjeljak, 4. septembar ove godine

3868 pregleda 2 komentar(a)
Mjesto na kome je planirana izgradnja škole, Foto: Direktorat glavnog državnog arhitekte
Mjesto na kome je planirana izgradnja škole, Foto: Direktorat glavnog državnog arhitekte

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma raspisalo je međunarodni konkurs za Idejno arhitektonsko rješenje objekta osnovne škole u Siti kvartu u Podgorici, saopšteno je iz Direktorata glavnog državnog arhitekte Crne Gore.

U saopštenju se dodaje da je predmet konkursa izrada idejnog arhitektonskog rješenja u zahvatu DUP-a "Radoje Dakić", na lokaciji površine 18.660 metara kvadratnih.

"Od konkursnih radova se očekuje da, sagledavajući zatečene urbane vrijednosti uže i šire lokacije, na adekvatan način unaprijede vizuelni identitet bloka i ponude optimalno funkcionalno rješenje planiranih programskih sadržaja. Očekuje se inovativan pristup kod prostornih i arhitektonsko-oblikovnih rješenja kao i kod upotrebe materijala, a sve u skladu sa namjenom objekta", ističe se u saopštenju Direktorata glavnog državnog arhitekte.

Rok za predaju radova je ponedjeljak, 4. septembar ove godine.

"Rezultati konkursa biće objavljeni do 26. septembra 2023. godine, a rezultati i odluka žirija biće objavljeni na zvaničnoj internet stranici konkursa: www.architecturalcompetitions.me", poručili su iz Direktorata glavnog državnog arhitekte.

U saopštenju piše i da je iznos prve nagrade 18.000 eura, fond za drugu i treću nagradu je 11.000 eura i 7.000 eura, dok su predviđena i dva otkupa po 2.000 eura.

"Idejnim rješenjem treba utvrditi generalnu koncepciju za izgradnju objekta. Posebno treba voditi računa o uklapanju objekta sa okolinom, o položaju samog objekta u okviru zadate lokacije i odnosu prema susjednim objektima, kao i o priključenju objekta na infrastrukturu. Kada je riječ o arhitektonskim vrijednostima, koncept treba bazirati na optimalnom i funkcionalnom arhitektonskom rješenju, savremenom arhitektonskom pristupu, održivosti i očuvanju životne sredine. Idejnim rješenjem treba zadovoljiti kriterijume u pogledu organizacije prostora, kao i voditi računa o doživljaju i estetici objekta, odnosu izgrađene i neizgrađene sredine i o proporciji objekta u odnosu na zatečeno okruženje", kazali su iz Direktorata glavnog državnog arhitekte.

Navode i da ulaganje u obrazovanje u ranom djetinjstvu daje velike benefite, kako u doživotnom razvoju svakog djeteta, tako i za ljudski, društveni i kognitivni kapital jedne države.

"Sa uvjerenjem da edukacija ima ogroman uticaj na živote pojedinaca, ova škola bi postala centar za savremeno obrazovanje i kvalitetno odrastanje i formiranje budućih generacija", zaključuje se u saopštenju Direktorata glavnog državnog arhitekte.

Bonus video: