Čađenović: Novo rukovodstvo “Čistoće” plaši zaposlene

Bivši direktor u reagovanju tvrdi da su sve obaveze uredno izmirivane

9243 pregleda 102 reakcija 9 komentar(a)
Čađenović, Foto: SAVO PRELEVIC
Čađenović, Foto: SAVO PRELEVIC

Bivši direktor gradskog preduzeća “Čistoća” Andrija Čađenović tvrdi da će ukoliko plata za jun ne bude isplaćena, to biti jedino odgovornost novog menadžmenta, a ne njegova.

Povezani članci

15. Jun 2023.

U „Čistoći” junska plata pod znakom pitanja

On je to kazao reagujući na test “U ‘Čistoći’ junska plata pod znakom pitanja”, koji je juče objavljen u “Vijestima”. Reagovanje Čađenovića prenosimo u cjelosti:

“Samo neuki i maliciozni ljudi, i oni koji ne poznaju značaj i problematiku komunalne djelatnosti i rad privrednih društava, u čijoj je nadležnosti obavljanje komunalne djelatnosti, mogu uopšte upoređivati poslovanje kroz godine, kao što je u ovom slučaju upoređivanje 2019. godine, kao godine kada sam stupio na funkciju izvršnog direktora DOO “Čistoća” Podgorica sa 2023. godinom, kada mi je prestala funkcija izvršnog direktora.

Navedeno iz razloga što se grad svakodnevno neprestano širi, što smo mi, u tom periodu, samo kroz reevidenciju terena preko 6.000 novih korisnika uveli u sistem, kako fizičkih lica tako i pravnih lica, a što je za posljedicu imalo nabavku više novih posuda, nadzemnih i polupodzemnih, angažovanje većeg broja izvršilaca operativnih na terenu, nabavku nove opreme, novih kamiona, nabavku preko 300 polupodzemnih kontejnera za sprovođenje projekta primarne selekcije otpada. Sve je to iziskivalo povećan obim posla, povećan broj izvršilaca koji su opsluživali ta vozila i te posude, povećanu potrošnju kad je u pitanju održavanje voznog parka i opreme kojom raspolaže privredno društvo “Čistoća” Podgorica. Takođe, sve navedeno je iziskivalo povećanje sredstava javne funkcije nego što smo dobijali od Glavnog grada, a ista nam je 2021. godine rebalansom budžeta smanjena za 10.000, što povlači da smo za namirenje sredstava javne funkcije morali preusmjeravati iz sredstava društva.

Takođe, svjedoci smo da je navedeni period obilježilo i širenje virusa kovid-19, koji je veoma otežao rad i funkcionisanje kompletnog sistema, a naročito u dijelu održavanja javne higijene, gdje su troškovi dodatno bili povećani iz više nego opravdanih razloga.

Shodno gore navedenom više nego jasno je zašto se ne može upoređivati navedeni period, niti prikazivati na senzacionalistički način stanje u preduzeću i zaplašivati zaposleni u preduzeću da se neće primiti junska plata, jer je više nego očigledno da se isto sprovodi radi ostvarivanja nekih sitnih političkih poena.

Dok sam ja bio na čelu “Čistoce”, plata nikada nije kasnila niti jedan dan, svi su porezi i doprinosi uredno isplaćivani, sve obaveze prema zaposlenima, a u skladu sa Kolektivnim ugovorom preduzeća, uredno izmirivane, te ukoliko se desi da lični dohodak za jun mjesec ne bude isplaćen, to će isključivo biti odgovornost novog menadžmenta privrednog društva, ne moja.

Što se tiče nabavke mobilnih telefona, nije istina da su isti kupljeni na stavku reprezentacije, već kroz aneks ugovora koje preduzeće ima potpisano sa Telekomom i rata za njih se svaki mjesec plaća i vezana je za službeni broj – broj centrale. Predmetni “sporni” telefoni su kupljeni kao sredstvo za rad članova prethodnog Odbora direktora, u kojima su članovi imali kako lične podatke tako i podatke vezane za rad društva kojim su rukovodili, kao i da iz tih razloga nijesu našli za shodno da ih u takvom stanju razdužuju. Svakako, izrazili su spremnost da preuzmu plaćanja preostalih rata za telefone, tako da je još jedna u nizu vaših seznaciolističkih objava propala.

U vezi sa navodima iz teksta koji se odnose na dug prema dobavljačima, ističem da su prikazani netačni podaci, da su se obaveze prema dobavljačima dok sam ja bio na čelu preduzeća uredno izmirivala i planiranom dinamikom.

Ukoliko novo rukovodstvo bude obavljalo poslove na način da uruši funkcionsianje uredno uspostavljenog sistema, upravo će oni biti odgovorni za takvo stanje, a po početnim koracima koje preduzimaju, zaključujem se da bave nasilničkim, bahatim i uvredljivim pristupom, čiji je cilj pronalazak greške koja ne postoji, ili stvaranje greške da bi se pripisala bivšem menadžmentu, ne uzevši u obzir suštinu - “Čistoća” mora nastaviti da funcioniše, uredno, kao i do sada. Zasada, takvu sposobnost očigledno novi menadžment ne prikazuje ni približno”, navodi se u reagovanju.

Bonus video: