U Tivtu naredne nedjelje počinje 18. Festival mediteranskog teatra

Punoljetne "Purgatorije" donose pozorišne i muzičke spektakle

3421 pregleda 1 komentar(a)
Počinje 18. Festival mediteranskog teatra, Foto: Siniša Luković
Počinje 18. Festival mediteranskog teatra, Foto: Siniša Luković

Oko četrdeset raznovrsnih i kvalitetnih programa, devet takmičarskih predstava i pregršt regionalno i svjetskji poznatih umjetnika očekuju publiku na 18. po redu Festivalu mediteranskog teatra "Purgatorije" koji u Tivtu počinje 21. juna i trajaće do 31. avgusta.

"Program ovogodinjih "Purgatorija" je jedan od najobimnijih i najkvalitetnijih i sa njime se ovaj festival na najbolji mogući način, na velika vrata vraća nakon nešto skromnijih izdanja tokom proteklih, pandemijom obilježenih, par godina. Najboje predstave i glumci iz zemalja regiona, muzički spektakli i sve ono što je pripremilo novo rukovodstvo Centra za kulturu Tivat (CZK) daju nam za pravo da sa ponosom kažemo kako će se Tivat i ovog ljeta potvrditi kao regionalni pozorišni centar, stjecište umjetonosti i jedan od kulturnih centara Crne Gore" kazao je predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović na konferenciji za novinare na kojoj je juče predstavljjen program 18. Purgatorija.

Komnenović je dodao da će predstojeći festival na najbolji način pokazati koliko lokalna uprava Tivta polaže na kulturu za koju ove godine Opština izdvaja 1,5 miliona eura ili 7 odsto ukupnog svog budžeta, od čega je 880.000 eura namijenjeno ssamo programima CZK Tivat.

"Ovaj festival potvrdiće da je Tivat zaista grad kulture i grad pozorišta, a to će se vidjeti i sa nove male scene u atrijumu ljetnjikovca Buća-Luković koje je urađena u skladu sa preporukama konzervatorske stuke i potreba i CZK i JU Muzej i galerija. Montažne tribine u atrujumu će tako biti u funkciji već krajem ovog mjeseca" kazao je Komnenović, podsjećajući da je Opština to i obećala zimus prije nego što su krenuli tada pompezno praćeni protesti bivšeg rukovodstva CZK i nekolicine umjetnika iz Crne Gore i Srbije oko uklanjanja dotadašnje male scene iz atrujuma kompleksa koji je zaštičeno kulturno dobro.

"Ovogodišnji festival trajaće dva mjeseca i deset dana i ponudie oko 40 raznovrsnih i kvalitetnih programa.

Među njima su i premijere dvije naše nove poziorišne predstave – "Ćelava pjevačica" koju je po tekstu Ežena Joneskoa režirao Jagoš Marković i komad "Zajedno" u režiji Jane Maričić.

"Ćelava pjevačica" je prva samostalna produkcija CVZ Tivat nakon pauze od šest godina, dok je "Zajedno" koju radimo u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada i Beoartom iz Beograda, kontinuitet naše pozorišne koprdoukcije koja se nikada nije prekidala" kazao je direktor CZK Goran Božović.

Istakao je da je otvaranje festivala zakazano je za 21. jun, na svjetski Dan muzike, mjuziklom “Flashdance” Pozorišta na Terazijama iz Beograda, a zatvaranje 31. avgusta predstavom “Velika drama”, Narodnog pozorišta Beograd.

Okosnicu "Purgatorija" čini takmičarski program najboljih predstava uz regiona a selektorka Tanja Mandić Rigonat je ove godine u konkurencviji za festivalske nagrade uvrstila komade "Ukroćena goropad" Gradskog pozorišta Podgorica, "Ćelava pjevačica" CZK Tivat, "Deca" Narodnog pozorišta Beograd, "Ožalošćena porodica" Kazališta Kerempuh iz Zagreba, "Narodni neprijatelj" Makedonskog narodnog teatra Skoplje, "“Jevanđelje po F.M. Dostojevskom" Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, "55 kvadrata" Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita, "Pluća" u produkciji Madlenianum i Marador Beograd i komad "Otac" beogradskog Ateljea 212.

Žiri festivala za ovu godinu čine Stela Mišković - dramaturškinja, Lina Njirić – producentkinja Dubrovačkih ljetnjih igara i Mirko Vlahović – glumac, prvak CNP-a.

"U sklopu "Purgatorija" održava se i Festival plesnog teatra, ove godine sa pet plesnih predstava u selekciji Jelene Kajgo. Najbolja plesna ostvarenja dolaze iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, čak iz Norveške. Norvežani će plesnim pokretom proniknuti u filozofiju fudbala. Igraće i "Životinjska farma" rađena lani u koprodukciji CZK Tivat i Bitef teatra", naveo je Božović, dodajući da će u pratećem programu biti redovno igrane i starije popularne predstave iz produkcije CZK Tivat poput "Hasanaginice", "Folomene Marturano", "Aplikacije Voland", a gostovaće i opera "Maratonci".

"Imaćemo i koncert klasične muzike, klapsko veče, dječije predstave, muzičko poetsko veče Ivana Bosiljčića, standup Zorana Kesića, monodramu "Date" Sandre Silađev…. Dva muzička spektakla zakazana su za 15. Jul - koncert jednog od trenutno najpopularnijih pjevača na Balkanu Peđe Jovanovića & Big Concert Orchestra, te za 12. avgust kada će u Tivtu biti koncert planetarno poznatog pijaniste Pitera Bensa koji premijerno dolazi u Crnu Goru" nabrojio je Božović.

Kompletne "Purgatorie" prema riječima Božovića, koštaće oko pola miliona eura. Generalni pokrovitelj festivala je Opština Tivat, zlatni sponzor Luštica Development, a sponzor Porto Montenegro. Festival će zvanično 21. juna otvoriti glumica Olga Odanović.

Bonus video: