Opština Pljevlja planira besplatan prevoz za građane sa seoskog područja

Sadašnji model prevoza za penzionere i djecu privatnim kombijima pokazao se kao neefikasan i skup. U pljevaljskim selima i sve manje stanovnika, a u prvi razred u 11 seoskih osnovnih škola samo desetoro djece

7681 pregleda 1 komentar(a)
Sve manje đaka: Škola u Matarugama, Foto: Goran Malidžan
Sve manje đaka: Škola u Matarugama, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja obezbijediće besplatan prevoz za građane sa seoskog područja, potvrđeno je “Vijestima” u lokalnoj samoupravi.

Planirano je da se ta mjera počne primjenjivati najvjerovatnije od prvog septembra.

“Uradićemo sve da ovu mjere počnemo primjenjivati već od prvog septembra, kako bi đaci sa seoskog područja i ostali stanovnici mogli da koriste ovaj servis”, rekao je “Vijestima” predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš.

Kazao je da je planirana nabavka dva minibusa, koji će se koristiti isključivo za prevoz seoskog stanovništva.

Sredstva za nabavku dva minibusa, ističe Vraneš, predviđena su u budžetu Opštine za ovu godinu, koji će kako se očekuje biti usvojen do kraja juna.

“U ovogodišnjem budžetu dio novca smo planirali za nabavku dva kombija. Paniramo da u okviru preduzeća Lokalni putevi proširimo djelatnost i angažujemo ta dva kombija za prevoz prema selima, a ta usluga bi bila besplatna za sve stanovnike”, kazao je Vraneš.

On je kazao da dosadašnji model prevoza koji se primjenjuje u Opštini Pljevlja da pravo na besplatan prevoz imaju samo penzioneri i djeca nije dobar.

“Sadašnji model besplatnog prevoza samo za penzionere i djecu gdje se ta usluga plaća privatnim kombi prevoznicima pokazao se kao neefikasan i skup. Zbog toga idemo na ovu varijantu da Opština kupi svoja dva kombija koji bi radili u okviru Lokalnih puteva. Ti kombiji bi saobraćali prema selima i prevoz bi bio za sve potpuno bespatan”, rekao je Vraneš.

Na pitanje da li su dva minibusa dovoljna da pokriju cijelu opštinu, s obzirom na to da su Pljevlja jedna od najrazuđenijih opština u Crnoj Gori, Vraneš je kazao da će u početku nabaviti dva minibusa a da će narednih godina po potrebi broj povećavati.

“Ovo je početak i mislim da sa dva kombija može dosta da se uradi. Ne mora svaki dan da se kombiji saobraćaju prema istim selima”, rekao je Vraneš.

Kazao je da je slično uradila i susjedna opština Prijepolje u Srbiji gdje takođe sa dva minibusa prevoze besplatno mještane tamošnjih sela.

Vraneš je podsjetio da ugovori o subvencijama sa privatnim prevoznicima za učenike i penzionere važi još dvije godine, i oni će svakodnevno prevoziti do grada učenike koji u školu putuju do grada.

“Do tada imamo vremena da nabavimo sva vozila i da Opština u potpunosti preuzme prevoz učenika i mještana sa seoskog područja”, rekao je Vraneš.

Kazao je da uvode besplatan prevoz kako bi olakšali život ljudima na selu i kako bi imali bolju komunikaciju sa gradskom sredinom.

U prvi razred u 11 seoskih osnovnih škola u Pljevljima ove godine upisano je svega desetoro djece.

Od seoskih osnovnih škola najviše prvaka upisano je u Osnovnu školu “Bratstvo i jedinstvo” u Bukovici, najudaljenijoj pljevaljskoj mjesnoj zajednici i Osnovnu školu u selu Odžak, nedaleko od Pljevalja. U tim školama od naredne školske godine nastavu će pohađati po tri prvaka. U Osnovnij školi u Odžaku od tri upisana prvaka dva su u matičnoj školi, a jedan u u isturenom odeljenju u selu Borovica.

Bez prvaka će ove godine biti osnovne škole u rudarskom naseljima Šula, ali i osnovne škole u Srdanovom Grobu, Matarugama, Bobovu i Boljanićima. Osnovna škola “Jakub Kubur” u Boljanićima je ove godine prvi put bez prvaka. Nešto bolja je situacija u Osnovnoj školi “Radoje Kontić” u rudarskom naselju Gradac, gdje su se ove godine upisala dva prvaka.

U svim seoskim školama nastavu je pohađalo manje od 200 učenika. U školskoj 1960/61. godini, u seoskim školama bilo je upisano 8.637 učenika. Direktori škola tvrde da će u narednom periodu biti još teža situacija.

U većini sela nema ni prodavnica, pa se za potrepštine odlazi u grad

Posljednjih nekoliko godina rijetka su sela u pljevaljskoj opštini do kojih je organizovan autobuski prevoz.

U većini sela nema ni prodavnica, pa su mještani prinuđeni da za potrepštine odlaze u grad.

Prethodna administracija je više puta raspisivala oglas za davanje seoskih linija ali na mnogim nije bilo zainteresovanih prevoznika jer smatraju da im te linije nisu rentabilne zbog veoma malog broja ljudi koji žive na tim područjima. Zbog toga je opštinska administracija bila prinuđena da uvede subvencije prevoznicima za prevoz putnika u prigradskom saobraćaju, a u prošloj godini za te namjene u budžetu je bilo predviđeno 50.000 eura.

Dok je u Pljevljima postajao “Prevoz Pljevlja”, koji je ugašen devedesetih godina prošlog vijeka, do svih seoskih mjesnih zajednica bio je organizovan prevoz. Autobusi su saobraćali ponedjeljkom i petkom kada je u Pljevljima bio pijačni dan.

Bonus video: