Ficdžibon: Bezbjednosni efekat osjetiće cijela Jugoistočna Evropa

Melote je obećao da će se on lično zalagati za nastavak odlične saradnje Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva i izrazio nadu da će dvije zemlje saveznice zajedničkim snagama nastaviti da doprinose sistemu kolektivne bezbjednost
0 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Mod.gov.me
Predrag Bošković, Foto: Mod.gov.me
Ažurirano: 05.09.2017. 11:47h

Bezbjednosni efekat istorijskog uspjeha koji je Crna Gora postigla učlanjenjem u NATO osjetiće cijela Jugoistočna Evropa, ocijenio je odlazeći izaslanik odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Podgorici, pukovnik Sajmon Ficdžibon.

Ministar odbrane Predrag Bošković danas je razgovarao sa Ficdžibonom, kao i novoimenovanim izaslanikom, potpukovnikom Edvardom Melotom, koji će dužnost izaslanika odbrane Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Ficdžibon je zahvalio na odličnoj saradnji tokom njegovog dvoipogodišnjeg mandata i naveo da je zadovoljan velikim napretkom koji je u tom periodu načinjen, kako na bilateralnoj osnovi, tako i na evroatlantskom putu Crne Gore ka Alijansi.

"On je kazao da će bezbjednosni efekat istorijskog uspjeha koji je Crna Gora postigla učlanjenjem u NATO osjetiti ne samo zemlje regiona, već i cijela Jugoistočna Evropa“, kaže se u saopštenju.

Melote je obećao da će se on lično zalagati za nastavak odlične saradnje Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva i izrazio nadu da će dvije zemlje saveznice zajedničkim snagama nastaviti da doprinose sistemu kolektivne bezbjednosti.

Bošković je, kako je poručio, uvjeren da će se intenzivna i sadržajna saradnja nastaviti i tokom mandata potpukovnika Melota, ističući spremnost Ministarstva odbrane da podrži sve inicijative britanske strane, koje imaju za cilj unapređivanje međusobne saradnje.

"Britanske izaslanike odbrane primio je takođe i generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, mr Ivica Ivanović, koji je ukazao na značaj podrške Ujedinjenog Kraljevstva u finalnoj fazi evroatlantskog procesa u Crnoj Gori i izrazio spremnost Crne Gore da bude pouzdan i kredibilan saveznik, kao i aktivan promoter evroatlantskih vrijednosti u regionu“, rekli su iz Ministarstva.

Bonus video: