Biljana Đondović v. d direktorica Vodovoda u Pljevljima

Kako je saopšteno uskoro će biti raspisan konkurs za izbor izvršnog direktora Vodovoda

3167 pregleda 0 komentar(a)
Vodovod Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Vodovod Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Odbor direktora preduzeća Vodovod u Pljevljima izabrao je danas Biljanu Đondović za vršioca dužnosti izvršnog direktora tog opštinskog preduzeća.

Đondović je radila kao šef ekonomske službe u Vodovodu.

Odbor je prethodno prihvatio ostavku i razriješio dužnosti dosadašnjeg vršioca dužnosti izvršnog direktora Mladena Dragaševića.

Konstitutivna sjednica Odbora direktora opštinskog preduzeća Vodovod održana je u petak. Za predsjednika Odbora direktora izabran je Miroslav Anđelić.

Osim Anđelića članovi Odbora direktora Vodovoda ispred osnivača su Ana Popadić, Radmila Rovčanin a ispred zaposlenih u odbor su izabrani Predrag Ljiljanić i Jovan Bujišić.

Kako je saopšteno uskoro će biti raspisan konkurs za izbor izvršnog direktora Vodovoda.

Vodovod je prošle godine poslovao sa gubitkom od skoro 235. 000 eura, dok je ukupan neraspoređeni gubitak iz prethodnih godina dostigao iznos od 2,65 miliona eura.

To pokazuje Izvještaj o radu preduzeća u prošloj godini.

U preduzeću tvrde da je gubitak nastao zbog isplate razlike u zaradi zaposlenima i troškova advokata i vještačenja za period od 1.4.2017 do 1.4.2021. zbog pogrešne primjene odredbi Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Godinu radnije Vodovod je poslovao sa dobitkom od oko 21.000 eura.

“U 2022. najveći broj zaposlenih kao i bivših zaposlenih (114) je potpisao sporazume o vansudskom poravnanju zbog pogrešne primjene odredbe Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru za umanjenje fonda zarada 5 odsto i dodatnih 10 odsto. Budući da su nalazi vještaka urađeni za razliku u neto iznosu koji treba isplatiti zaposlenima, potrebno je bilo obračunati i pripadajuće poreze i doprinose što je konstatovano na 42. sjednici Odbora direktora održanoj 22.2.2023. godine. S obzirom da se radilo o velikom obimu posla prilikom izmjene obračuna i IOPPD obrazaca isti nije završen pa je u cilju realne prezentacije finansijskih iskaza neophodno bilo iste prikazati kroz račune rezervisanja", navodi se u Izvještaju.

Po osnovu reprograma poreskog duga iz 2014 preduzeće duguje 905.000 eura, a 976.000 eura po osnovu reprograma iz 2022 godine. A obaveze za tekuće poreze i doprinose 110.000 eura.

Krajem prošle godine godine u Vodovodu je stalno zaposleno bilo 118 radnika a preko agencije za privremeno ustupanje zaposlenih angažovano je 15 radnika.

Od navedenog broja, na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda je angažovano njih 29 za koje, u skladu sa ugovorom o povjeravanju poslova upravljanja i održavanja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, troškove bruto zarada nadoknađuje Opština Pljevlja.

Ukupni rashodi u 2022. godini iznosili su 2.181.673 eura.

Na zarade,naknada zarada i ostala lična primanja potrošeno je 1.243.895 eura. Opština Pljevlja je nadoknadila troškove bruto zarada za radnike na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u iznosu 284.170 eura.

Prihod Vodovoda po osnovu usluga javnog vodosnabdijevanja i prihvatanja i odvođenja komunalnih otpadnih voda prošloj godini iznosio je 810.892 eura.

"Opština Pljevlja kao osnivač Vodovoda tehnički je opremila novom mehanizacijom vozni park kupovinom nove cistjerne za vodu, kombinovane mašine, dostavnog vozila, uređaja za snimanje vodovodne i kanalizacione mreže a tokom 2023.godine očekuje se isporuka novog kombinovanog vozila kanal džete za crpljenje komunalnih otpadnih voda održavanje kanalizacione mreže u gradu. Takođe realizacijom projekta Prekogranične saradnje Srbija Crna Gora očekuje se isporuka "multi dżet kombi vozila koje se koristi za održavanje manjih kanalizacionih profila i crpljenje komunalnih otpadnih voda se koristi za održavanje manjih kanalizacionih profila i crpljenje komunalnih otpadnih voda".

Bonus video: