"Crna Gora postaje dio programa Interreg Evropa"

"Interreg Evropa biće, kako su kazali, 11. program evropske teritorijalne saradnje u kojem učestvuje Crna Gora", navodi se u saopštenju

3312 pregleda 25 reakcija 0 komentar(a)
Sa sastanka Odbora za nadgledanje programa Interreg Evropa održanom koji je održan u Geteborg, Foto: Sektor za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji
Sa sastanka Odbora za nadgledanje programa Interreg Evropa održanom koji je održan u Geteborg, Foto: Sektor za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji

Crna Gora i ostale države kandidati za članstvo u Evropskoj uniji postaće dio programa međuregionalne saradnje Interreg Evropa, koji sufinansira EU, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore.

To je odlučeno, kako se navodi u saopštenju, na posljednjem sastanku Odbora za nadgledanje programa Interreg Evropa održanom u Geteborgu, na kojem je podržana inicijativa da se programsko područje proširi na još sedam država.

"Pored Crne Gore, u programu Interreg Evropa biće i Albanija, Bosna i Hercegovina, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Srbija i Ukrajina. Odluku o proširenju programskog područja treba da potvrdi Evropska komisija u narednim sedmicama", dodaje se u saopštenju.

Interreg Evropa biće, kako su kazali, 11. program evropske teritorijalne saradnje u kojem učestvuje Crna Gora.

"U programskom okviru IPA III, koji obuhvata period od 2021. do 2027. godine, Crna Gora učestvuje u dva trilateralna programa (Interreg IPA Južni Jadran i Interreg VI-A IPA Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora), četiri bilateralna programa (Crna Gora – Albanija, Crna Gora – Kosovo, Bosna i Hercegovina – Crna Gora i Srbija – Crna Gora), kao i u četiri transnacionalna programa (Interreg IPA ADRION, Program Dunavskog regiona, Interreg Euro-MED i URBACT)", saopšteno je.

Sve pomenute programe, kako su kazali, u najvećem obimu finansira Evropska unija putem sredstava Evropskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i Instrumenta pretpristupne podrške (IPA).

"Program Interreg Evropa trenutno obuhvata 29 zemalja, i to sve članice Evropske unije, Švajcarsku i Norvešku. Sa budžetom od 379 miliona eura za period 2021-2027, programom se pruža podrška lokalnim, regionalnim i državnim institucijama širom Evrope u razmjeni iskustava, jačanju kapaciteta i razvoju i sprovođenju javnih politika, a sve u cilju eliminisanja nejednakosti u kvalitetu života na području Evrope", saopšteno je.

Interreg Evropa, dodaje se, djeluje u okviru svih šest prioriteta EU: Pametnija Evropa, Zelenija Evropa, Povezanija Evropa, Socijalnija Evropa, Evropa bliža građanima i Bolje upravljanje politikama regionalnog razvoja.

Bonus video: