Savjet ASK traži od parlamenta da hitno riješi problem: Kad mandat ističe, sjete se Skupštine

Članovima Savjeta ASK-a mandat ističe 31. jula, a procedura za izbor novih trebalo je da počne tri mjeseca ranije, što se nije dogodilo

34428 pregleda 68 reakcija 37 komentar(a)
Direktorica Agencije Jelena Perović i predsjednik Savjeta Momčilo Radulović, Foto: antikorupcija.me
Direktorica Agencije Jelena Perović i predsjednik Savjeta Momčilo Radulović, Foto: antikorupcija.me

Savjet Agencije za borbu protiv korupcije zatražio je od Skupštine Crne Gore da pronađe način da im produži mandat koji ističe 31. jula, navodeći da će rad ze institucije biti blokiran ukoliko to ne učine.

To stoji u dokumentu dostavljenom parlamentarnom Odboru za antikorupciju 18. maja, a u koji su “Vijesti” imale uvid.

Poslanici većine bivšeg saziva Skupštine više puta su javno upozoravali da ih institucija na čijem je čelu Jelena Perović ignoriše i da ne učestvuju u konstruktivnim dijalozima. Sada, međutim, iz Savjeta Agencije kažu da bi u ovom slučaju bili konstruktivan partner i traže da se sretnu sa predstavnicima zakonodavne vlasti.

Na taj dopis, prema nezvaničnim informacijama, iz Skupštine nije odgovoreno.

“Dopis je stigao 18. maja, tada je parlament bio uveliko raspušten, a poslanici u izbornoj kampanji… Osim toga, opozicija je bojkotovala rad parlamenta, zbog čega je procedura zakazivanja sjednica dodatno bila komplikovana. Iz trenutne većine su bili stava i da novi Savjet treba birati u skladu sa zakonom, čiji je Nacrt izradila skupštinska radna grupa i nijesu bili voljni da daju dodatni legitimitet aktuelnom sazivu Savjeta, sve i da je postojala mogućnost da se dopis stavi na dnevni red”, tvrdi izvor “Vijesti” iz parlamenta.

Prema aktuelnom Zakonu o sprečavanju korupcije, nadležni odbor - Odbor za antikorupciju, tri mjeseca prije isteka mandata člana ili članova Savjeta, pokreće postupak za izbor novih.

Predsjednik Savjeta Jelena Perović u dopisu poslanicima ističe da bi Agencija dobila negativne ocjene međunarodne javnosti, ukoliko ostane bez rukovodstva.

Upozorava da bi odsustvo Savjeta značilo “blokadu institucije”, a podsjeća na to da je to tijelo zaduženo, između ostalog i za usvajanje akata, kao i pripremu budžeta.

“…Koji se, prema ustaljenoj praksi, svakog septembra dostavlja Odboru za ekonomiju, finansije i budžet na dalju nadležnost. Navedeno stanje bi doprinijelo institucionalnom disbalansu i negativnim ocjenama Evropske komisije (EK), Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO) i drugih međunarodnih institucija koje prate oblast borbe protiv korupcije i, u krajnjem, uticalo na proces evropskih integracija, imajući u vidu da Agencija ispunjava obaveze koje proističu iz članstva Crne Gore u ključnim međunarodnim i regionalnim organizacijama, koje prate sprovođenje standarda u ovoj oblasti”, pojasnio je Radulović u dopisu.

U Savjetu su svjesni da je Zakon o sprečavanju korupcije nedorečen kad je u pitanju tzv. prelazni period.

“Imajući u vidu nedorečenost člana 82, stav 3 Zakona o sprečavanju korupcije, koji propisuje da se članovi Savjeta biraju na period od četiri godine, bez definisanja tzv. ‘prelaznog perioda’, predlažemo da Odbor za antikorupciju, kao matični skupštinski odbor, zauzme stav i donese mišljenje na osnovu kojeg bi se omogućilo produženje mandata Savjetu, do izbora novog… Ovo posebno u svjetlu činjenice da sprovođenje postupka za izbor novog sastava Savjeta zahtijeva duži vremenski period, te da će u junu biti održani parlamentarni izbori, što će dodatno produžiti navedeno stanje i ostaviti instituciju bez organa čije je postojanje neophodno… Pozitivan stav Odbora i Skupštine prama ovoj inicijativi pokazao bi odgovoran odnos prema procesu EU integracija, daljim reformama Agencije i ispunjavanju zadataka iz agende evropskih integracija u poglavljima 23 i 24”, navodi se u dopisu.

Iako su iz Agencije prethodno odbili poziv Skupštine da budu dio radne grupe koja je završila Nacrt zakona, a poslanici više puta javno tvrdili da ih ta institucija ignoriše, iz Savjeta sada tvrde da bi bili konstruktivan partner kad je u pitanju produženje mandata.

“…Otvoreni smo da u konstruktivnom razgovoru zajednički iznađemo prelazno rješenje, kako bi se izbjegla situacija da Agencija postane još jedna institucija u Crnoj Gori, čije je funkcionisanje blokirano”, saopštio je Radulović u dopisu poslanicima.

Bonus video: