"Čistoća" očistila spisak: Sipali pare, tajili kome

Bivša uprava podgoričkog javnog preduzeća izdvajala stotine hiljada eura donacija, ali je to radila u tajnosti. Preduzeće ‘Čistoća’ je tokom mandata Čađenovića za razna sponzorstva, donacije i pomoći isplatilo 383.706 eura, tvrdi predsjednik Odbora direktora Milan Vukadinović

43492 pregleda 186 reakcija 71 komentar(a)
Bivši direktor Andrija Čađenović, Foto: Savo Prelević
Bivši direktor Andrija Čađenović, Foto: Savo Prelević

Podgorička “Čistoća” je na ime donacija, sponzorstva i pomoći za četiri godine isplatila preko 380 hiljada eura, a bivše rukovodstvo zaposlenima je naredilo da brišu podatke o tome kome se novac daje.

Iznos od preko 380 hiljada, kako je “Vijestima” rekao predsjednik Odbora direktora “Čistoće” Milan Vukadinović, odnosi se na period dok je na čelu tog komunalnog preduzeća bio Andrija Čađenović (DPS). Od toga, samo u prošloj i za pet mjeseci ove godine, prema riječima Vukadinovića, “Čistoća” je na donacije, sponzorstva i pomoći dala preko 185 hiljada.

Prema dokumentaciji u koju su “Vijesti” imale uvid, u karticama analitičkog konta nisu navedene sve informacija o tome na čije račune su vršene uplate, a iz računovodstva “Čistoće” tvrde da je to iz razloga jer se od 2021. godine brišu na zahtjev rukovodstva i bivšeg izvršnog direktora.

“Rukovodstvo firme, na čelu sa izvršnim direktorom Andrijom Čađenovićem i tadašnjom predsjednicom Odbora direktora Stanislavom Martinović su od 2021. godine usmenim putem zahtijevali da na kontima donacija, spozorstva i pomoći fizičkim i pravnim licima ne stoje nazivi, odnosno imena lica, kojima su vršene uplate”, navodi se u izjavi koju je rukovoditeljka službe računovodstva Dragana Vasić 19. juna dostavila Vukadinoviću.

Izjava rukovoditeljke računovodstva za predsjednika Odbora direktora
Izjava rukovoditeljke računovodstva za predsjednika Odbora direktorafoto: Privatna arhiva

Čađenović, kojem je mandat na mjestu izvršnog direktora istekao 13. juna, nije odgovorio na pitanja “Vijesti” u vezi sa tim navodima.

Prema nezvaničnim informacijama redakcije, u “Čistoći” postoje odluke na osnovu kojih su vršene uplate. Iz tog Društva juče nisu odgovorili “Vijestima” u vezi sa tim. “Vijesti” su tom Društvu juče uputile i zahtjev za slobodan pristup informacijama za uvid u evidenciju odluka, za period od početka 2021. godine do 13. juna, kada je prestao mandat Čađenoviću.

Iz “Čistoće” nisu odgovorili i da li su na vebsajtu objavili podatke o uplatama.

Na vebsajtu su dostupni izvještaji o radu od 2014, zaključno sa 2021. godinom. Posljednji, iz 2021, međutim, iz nekog razloga se ne otvara, a izvještaj iz 2020. ne sadrži podatke o donacijama, pomoći i sponzorstvima, ali se u njemu, u jednoj rečenici pominje samo da je Društvo u toj godini davalo pomoć zaposlenima.

Čađenović
Čađenovićfoto: Savo Prelević

Na vebsajtu “Čistoće” nije objavljen i statut Društva. Statut je dostupan na sajtu Skupštine glavnog grada i aktuelni je usvojen sredinom decembra 2021. godine. U njemu nema podataka koji upućuju na politiku “Čistoće” u vezi sa davanjem donacija i drugih vrsta pomoći fizičkim i pravnim licima.

Podataka o donacijama nema ni u finansijskim iskazima, ni napomenama uz te iskaze za prošlu godinu, koji su dostupni na vebsajtu Uprave prihoda i carina. Podaci o donacijama ne navode se ni u izvještaju menadžmenta “Čistoće” za 2022, koji je prethodni Odbor direktora usvojio 30. marta.

“Otkada je Čađenović izvršni direktor, preduzeće ‘Čistoća’ je za razna sponzorstva, donacije i pomoći isplatilo 383.706 eura. Od ovog iznosa, samo u prošloj i za pet mjeseci ove godine, isplaćeno je 185.043 eura”, rekao je Vukadinović.

Vukadinović
Vukadinovićfoto: Privatna arhiva

Prema dokumentaciji u koju su “Vijesti” imale uvid, to podgoričko komunalno preduzeće u toku prošle i u prvoj polovini ove godine, na ime donacija, sponzorstva i pomoći fizičkim i pravnim licima uplatilo je 55.470 eura.

Od 1. januara do 31. decembra 2022, kao pomoć fizičkim i pravnim licima, kroz 225 transakcija, uplaćeno je 35.570 eura, dok je od početka 2022. do 13. juna, kada je istekao mandat bivšem izvršnom direktoru, po istom osnovu, to Društvo, kroz 91 transakciju na više računa uplatilo 12.800 eura. Podaci pokazuju da su u pitanju uplate u iznosima od 100, 150 i 200 eura, ali u evidenciji postoje i uplate od 300 i 500 eura.

Sa računa Društva, na ime pomoći fizičkim i pravnim licima, 150 eura isplaćeno je i posljednjeg dana mandata bivšeg izvršnog direktora.

Prema istim podacima, sa konta troškovi sponzorstva, u 2022. godini plaćeno je oko 3.200 eura. Za najveći broj transakcija nema podataka na koga se odnose. Vidljivo je da je sa računa “Čistoće” 19. aprila prošle godine uplaćeno 500 eura za emisiju “Dnevnica”.

Redakciji je dostavljen i dokument prema kojem je sa konta “ostali nematerijalni troškovi/donacije” u toku maja “Čistoća” za dvije nevladine organizacije uplatila 1.200, odnosno 2.500 eura, te 200 za jedno ribolovačko društvo - ukupno 3.900 eura za maj, dvije sedmice prije isteka mandata bivšeg izvršnog direktora.

Vukadinović je prije nekoliko dana “Vijestima” rekao da Čađenović nije za sobom ostavio punu kasu, da postoje dugovi i nenaplaćena potraživanja, te da je posljednjeg dana njegovog mandata na računu “Čistoće” bilo 40 hiljada eura i da se u pitanje dovodi i isplata junske plate zaposlenima.

Čađenović nije ni tada odgovorio “Vijestima”, ali je naknadno u reagovanju naveo da će ako plata za jun ne bude isplaćena, to biti jedino odgovornost novog menadžmenta, a ne njegova. Negirao je i tvrdnje Odbora direktora da postoji dug prema dobavljačima, a za nabavku telefona za članove prethodnog Odbora direktora, za koje preostale rate treba plaćati narednih godinu i po, rekao je da su u tim uređajima, članovi Odbora “imali kako lične podatke tako i podatke vezane za rad društva kojim su rukovodili, kao i da iz tih razloga nijesu našli za shodno da ih u takvom stanju razdužuju”. “Svakako, izrazili su spremnost da preuzmu plaćanja preostalih rata za telefone”, rekao je on.

Odbor direktora, pored ostalog, Čađenovića je optužio i da je iza sebe ostavio vozila za prevoz komunalnog otpada koja nisu registrovana “već gotovo punu godinu”.

Bonus video: